SPORTURI  »  ALTELE  »  INVINGATORI

Lance Armstrong şi alţi mari sportivi au învins cancerul testicular

Lance Armstrong
Lance Armstrong

Articol de GSP - Publicat marti, 10 noiembrie 2009 00:00

Gsp.ro vă prezintă cîteva cazuri în care mari sportivi care au fost diagnosticaţi cu cancer testicular au luptat cu boala şi au învins-o  revenind cu succes în activitatea competiţională. Printre ei, Lance Armstrong, Scott Hamilton sau Luboslav Penev.

În 1996, ciclistul Lance Armstrong a fost diagnosticat cu cancer testicular. Acesta s-a răspîndit a plămâni, abdomen şi a ajuns pînă la creier. Ciclistului i-a fost îndepărtată tumoarea şi a fost operat pe creier.

"Nu există secrete pentru a te vindeca. A fost un caz deosebit, dar am avut noroc de medici extrem de buni", spunea Armstrong în anii `90.

Un articol apărut în 2006 susţine că Armstrong a fost ajutat de cancerul la testicule. Autorul subliniază că îndepărtarea chirurgicală a testiculelor (chiar şi a unuia singur) redistribuie sistemul hormonal, adăugînd un feed-back de testosteron. În consecinţă, sînt prezentate o serie de evenimente favorabile care au înlesnit performanţa americanului.

95% dintre cei care au fost operaţi de cancer testicular sînt vindecaţi. Acest tip ce cancer este destul de rar la bărbaţii cu vîrsta cuprinsă între 15 şi 35 de ani. Armstrong este dovada că şi cei care au o condiţie fizică foarte bună pot să fie loviţi de această boală. De cînd a fost diagnosticat cu cancer, Lance a înfiinţat o fundaţie (LIVESTRONG) care strînge fonduri pentru cei care suferă de cancer.

După ce a învins cancerul, Lance Armstrong a cîştigat de şapte ori consecutiv Turul Franţei, una dintre cele mai infernale competiţii sportive din lume. Americanul a devenit apoi una dintre cele mai puternice voci de luptă împotriva cancerului pe plan mondial.

Luboslav Penev - fotbalist
Fotbalistul bulgar a trăit cea mai cumplită experienţă din viaţa lui în 1994, cînd a fost diagnosticat cu cancer testicular. S-a recuperat extrem de repede şi în sezonul 1995-1996 a jucat un rol important în eventul reuşit de Atletico Madrid. Coechipierul său de ŢSKA Sofia şi echipa naţională, fosta glorie a fotbalului bulgar, Hristo Stoicikov a spus că Penev "este un mare luptător. Un om slab renunţa, dar Lubo a strîns din dinţi şi a învins boala".

Scott Hamilton - campion olimpic la patinaj artistic
În 1997, campionul canadian la patinaj artistic, Scott Hamilton, a făcut public faptul că suferă de cancer testicular. A urmat un tratament strict şi a revenit repede pe gheaţă. Scott Hamilton a fost campion olimpic în 1984 la JO de la Sarajevo şi campion mondial între 1981 şi 1984.

"A fost o experienţă traumatizantă pe care nu o voi uita niciodată. Patinajul m-a ajutat să îmi revin. Lucrul care m-a ajutat să trec peste asta a fost faptul că am revenit pe gheaţă", a spus Hamilton.

Tony Marsh - rugbyst
Tony Marsh (37 de ani), rugbyst francez de origine neozeelandeză, a fost selecţionat de 21 de ori în echipa naţională a Franţei pentru care a marcat 35 de puncte. A participat la Cupa Mondială din 2003 unde a obţinut locul 4.


Tony Marsh a fost diagnosticat cu cancer testicular în 2003. A făcut şedinţe de chimioterapie şi şi-a revenit rapid fiind convocat pentru Cupa Mondială din acelaşi an.

Alex Baumann - înotător
Alex Baumann este un înotător canadian de origine cehă, dublu campion olimpic la 200 şi 400 m mixt la JO de la Los Angeles (1984), la fiecare victorie stabilind şi un nou record mondial. El a fost diagnosticat cu cancer testicular în noiembrie 1999. A suferit patru intervenţii chirurgicale şi şi-a revenit complet. 

"Cancerul testicular are o rată de vindecare de 98% dacă este depistat la timp" a spus unul dintre coechipierii lui Alex Baumann despre cazul acestuia.

Jose Francisco Molina - fotbal
Portarul spaniol Jose Francisco Molina a fost diagnosticat cu cancer testicular pe 14 octombrie 2002. El a fost obligat să stea în afara terenului în sezonul 2002-2003 din cauza tratamentului. După terminarea tratamentului s-a recuperat 100%. După 87 de zile de la diagnosticare, Molina şi-a reluat activitatea pe teren.

"Vreau să le spun tuturor celor care sînt diagnosticaţi cu acest tip de cancer să nu se sperie. Este o boală grea, dar dacă lupţi şi ai încredere totul se va termina cu bine", a spus Molina.

Milan Vukas - handbal

Jucătorul sârb Milan Vukas, de numai 23 de ani, de la Energia Pandurii Tg. Jiu a fost operat de cancer testicular într-o clinică din Belgrad. Milan Vukas a jucat în primele şase meciuri din turul Ligii Naţionale, marcând în total 17 goluri, pentru formaţia antrenată de Vasile Stângă. Energia Pandurii Tg. Jiu se află pe locul 5 în clasamentul Ligii Naţionale, cu 10 puncte, după şapte etape disputate.

Alţi sportivi care s-au confruntat cu această boală şi au învins-o:
Steve Scott - atlet american, vicecampion mondial la 1,500 m în 1983
Ernie Lechuga - ciclist american
Jason Cundy - fotbalist englez
Neil Harris - fotbalist englez
Alan Stubbs - fotbalist scoţian
Eric Peters - rugbyst scoţian
Ebbe Sand - fotbalist danez, 66 de selecţii şi 22 de goluri pt. Danemarca
Jimmy White - jucător britanic de snooker
Peter Gordon - aruncător de disc britanic

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (4)
 •  10 Noiembrie 2009, 15:37

Multa sanatate! Bafta!

 •  10 Noiembrie 2009, 14:55

sper ca operatia sa fie un succes ...insanatosire grabnica. :)

 •  10 Noiembrie 2009, 14:26

Respect tuturor

Vezi toate comentariile (4)
Comentează