ALTELE  ·  CULTURISM

Liberalul favorit să devină șef al sportului românesc, Gabriel Toncean, conduce culturismul, federația cu cele mai multe scandaluri de dopaj de ani de zile! Orban: „O simplă speculație!”

Articol de — , Vineri, 18 Octombrie 2019

O variantă de organizare ar fi trecerea marilor federații la COSR și lăsarea celor mici sub un secretariat de stat sau autoritate națională, unde numele vehiculat este al șefului de la culturism

Indiferent de forma în care va fi administrat Sportul, minister sau sub tutela Educației, numele vehiculat, în acest moment, pentru conducerea acestuia este Gabriel Toncean, actualul consilier pe probleme de sport al președintelui Ludovic Orban. 

  • O variantă de organizare ar fi trecerea marilor federații la COSR și lăsarea celor mici sub un secretariat de stat sau autoritate națională, unde numele vehiculat este al șefului de la culturism.
  • Ludovic Orban a spus însă pentru Gazetă  că e tentat să păstreze actualul MTS, ca minister separat.

În vârstă de 44 de ani, Gabriel Toncean conduce de 6 ani Federația Română de Culturism și Fitness. El a absolvit Liceul de telecomunicații „George Barițiu” din Cluj-Napoca și Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității „Babeș Bolyai”.

„Facultatea a terminat-o după 40 de ani, în forma învățământ la distanță. Federația de culturism o conduce în mod discreționar, înconjurat de personaje implicate în trafic de anabolizante și excluse din viața sportivă pentru dopaj”, a declarat pentru Gazeta Sporturilor un om din federație. 

De ani de zile, FRCF este federația implicată în cele mai multe scandaluri de dopaj și având cele mai multe cazuri confirmate. Din 22 de sportivi suspendați pentru de dopaj, 8 au fost culturiști, conform statisticilor Agenției Naționale Antidoping din 2017. 

Mulți sportivi prinși dopați au fost legitimați sau antrenați de către cluburi sau antrenori implicați în scandaluri de dopaj sau de trafic cu substanțe interzise. Și care se regăsesc acum ca vicepreședinți sau membri în Biroul Federal. Orice opoziție la proliferarea dopajului a fost înlăturată, arată mai multe memorii trimise chiar conducerii federației de diverse cluburi. 

”Antrenori la lotul de copii,cadeți și juniori sunt: Moldovan Agoston Jozsef - suspendat în anul 2010 pentru dopaj și Rus Cristian - suspendat pe viață din activitatea sportivă începând cu anul 2007” 
- Memoriu al clubului Gold Gym din Șimleul Silvaniei 

Premierul desemnat Ludovic Orban nu s-a decis încă dacă Ministerul Tineretului și Sportului va fi păstrat în forma actuală sau va fi comasat cu Educația, pe fondul promisiunii de a scădea numărul de ministere.

Decizia finală o să fie luată după ce se va consulta cu conducerea COSR, având în vedere că sportul românesc se află în an preolimpic.

„Inițial, m-am gândit ca sportul să devină o autoritate națională, iar tineretul să plece la Educație. După mai multe discuții cu reprezentanți din sport și tineret, mai mult ca sigur o să păstrez Ministerul Tineretului și Sportului. Am discutat telefonic și cu Mihai Covaliu și o să-l aștept să se întoarcă de la Doha pentru a vorbi față în față. Despre numele lui Toncean este o simplă speculație, am avut mai mulți candidați pentru funcția de ministru al sportului, am ajuns la o listă scurtă, de 3, alegerea finală urmând să o anunț public la definitivarea cabinetului”.
Ludovic Orban, pentru GSP.RO:

„Am fost contactat de președintele liberal, dar acum sunt la Doha și revin în țară duminică. Săptămâna viitoare o să ne întâlnim pentru a discuta”  - Mihai Covaliu, președintele COSR 

Miza momentului pentru COSR este trecerea federațiilor olimpice sub tutela sa, obiectiv pe care forul olimpic îl urmărește și dorește de pe vremea când era condus de Ion Țiriac și Octavian Morariu. 

În cazul în care Orban și Covaliu vor conveni asupra acestei mutări, celelalte federații mai mici vor fi preluate, sub forma unui secretariat de stat sau unei autorități, de către Ministerul Educației. Marcel „Strong”, vedeta ”Românii au Talent”, a fost arestat. Procurorii DIICOT i-au aflat secretul

Libertatea

Comentarii (10)

stoichkov8  •  18 Octombrie 2019, 18:17
Postat de vladutz13 pe 18 Octombrie 2019, 18:08

Mda, ce sa cauti cu astia la guvernare??

Radumu abia ii asteapta. Cu astia noi nouti de centru, poate opresc finantarile Csa, si astfel fcfcsb are sanse sa devina iar Steaua. Sunt o gramada de spitale de facut in Romania si atunci se vor face. Nu stiai?

vladutz13  •  18 Octombrie 2019, 18:08

Mda, ce sa cauti cu astia la guvernare??

Adrian Popescu  •  18 Octombrie 2019, 18:00

Manipulare GSP. Articolele cu domnul fotbalist Mutu, prins cu substanțe trecute în rândul drogurilor de mare risc sunt la loc de cinste chiar în aceste zile în ziarul care profită că este singur pe piață. În schimb, președintele unei federații este atacat pentru că mai mulți sportivi au luat susținătoare ilegale de efort...Ori vorbim de o piramidă a valorii strâmbă ori nu contează ce faci contează notorietatea...

Vezi toate comentariile (10)

Comentează

Agenda

Oră Competiție / Post TV
13:00 Fotbal, La Liga

Mallorca - Valencia

Digi 2, Look Plus
13:30 Fotbal, Serie A

Milan - Udinese

Digi 1, Telekom 1, Look Sport
15:00 Fotbal, La Liga

Betis - Real Sociedad

Digi 2, Look Sport 2
15:30 Fotbal, Belgia

Cercle Brugges – Antwerp

Look Sport 3
16:00 Fotbal, Serie A

Lecce - Inter

Digi 1, Telekom 1, Look Plus
16:00 Fotbal, Premier League

Burnley - Leicester

Eurosport
16:30 Fotbal, Bundesliga

Hertha Berlin - Bayern Munchen

Digi 3, Look Sport
17:00 Fotbal, La Liga

Villarreal - Espanyol

Digi 4, Look Sport 2
18:30 Fotbal, Premier League

Liverpool - Man. United

Eurosport
18:30 Handbal F

CSM București-HC Zalău

TVR 1
19:00 Fotbal, Serie A

Genoa - Roma

Digi 1, Telekom 1, Look Plus
19:00 Fotbal, Bundesliga

Paderborn - Leverkusen

Digi 3, Look Sport 2
19:30 Fotbal, La Liga

Athletic Bilbao - Celta Vigo

Digi 4, Look Sport
21:45 Fotbal, Serie A

Juventus - Parma

Digi 2, Look Sport
22:00 Fotbal, La Liga

Barcelona - Granada

Digi 1, Telekom 1, Look Plus
Program TV complet

Liga 1