SPORTURI  »  ALTELE  »  SCHI ALPIN

Lindsey 63 » Vonn a stabilit un record: e femeia cu cele mai multe etape de Cupă Mondială cîştigate

Lindsey Vonn, ieri, la Cortina, alunecînd către victoria cu numărul 63 din Cupa Mondială
Lindsey Vonn, ieri, la Cortina, alunecînd către victoria cu numărul 63 din Cupa Mondială

Articol de - Publicat marti, 20 ianuarie 2015 00:00 / Actualizat luni, 19 ianuarie 2015 21:34

Pare superficială, fragilă şi capricioasă. În realitate, este una dintre cele mai mari sportive pe care le-a avut vreodată planeta.

Cu 63 de curse de Cupă Mondială cîştigate în întreaga carieră, Lindsey Vonn a depăşit recordul Annemariei Moser-Proell, pe care, de altfel, îl egalase duminică.

Super-G-ul de luni, de la Cortina d'Ampezzo, adjudecat de americancă în faţa austriecei Anna Fenninger, certifică un fapt simplu - Lindsey Vonn, 30 de ani, o femeie strălucitor de frumoasă, combinată cu şi mai celebrul Tiger Woods, este şi cea mai valoroasă schioară de alpin care s-a născut vreodată.

La finalul cursei de ieri, cînd numărul 63 s-a întipărit pentru totdeauna în palmaresul fetei care trăieşte mereu emoţii cu accidentări, ea a fost aşteptată, felicitată şi îmbrăţişată chiar de iubitul ei, care a apărut la pîrtie cu o bandană desenată cu un craniu, ca să se camufleze.

Vrea la JO 2018
Lindsey nu se aştepta ca Tiger să fie acolo, de aceea amintirea acestei victorii va fi mereu cu atît mai apăsată. "Nu se poate!", a exclamat ea cînd a dat cu ochii de Woods. "Nu credeam că poate fi mai bine decît duminică, cînd toată familia mea a fost acolo. A doua zi m-am trezit cu Tiger la finiş şi mi s-a părut ceva incredibil", a spus eroina, după cursă.

Etapa de ieri a însemnat prima victorie a sezonului într-o etapă de super-G pentru Lindsey şi a patra la toate probele, demonstrînd că americanca a reuşit să revină la nivel înalt după ce o accidentare la genunchi a ţinut-o departe de pîrtiile Jocurilor Olimpice de la Soci, acum un an. Însă tînăra a anunţat deja că vrea să-şi ia revanşa la Olimpiada de la Pyeongchang, Coreea de Sud, în 2018.

Iată cum arată tabloul victoriilor de Cupă Mondială pentru Lindsey Vonn:
- 32 de coborîri
- 21 super-G
- 3 slalom uriaş
- 2 slalom
- 5 curse combinate

A suferit de depresie
În 2013, Lindsey a recunoscut că a luptat cu depresia, mai ales pe finalul căsniciei cu Thomas Vonn. Tot în 2013 însă a anunţat că a început o nouă relaţie, cu jucătorul de golf Tiger Woods, legătură pe care lumea s-a grăbit s-o condamne încă de la început, pe motivul că ambii sînt prea faimoşi ca să reziste împreună. Tiger şi Lindsey au avut însă grijă să contrazică această teorie.

Picabo Street i-a fost model
Pe cînd Lindsey avea zece ani şi deja schia binişor, ea a cunoscut-o pe medaliata olimpică Picabo Street, pe care a considerat-o din acel moment eroina sa. Întîlnirea a impresionat-o în aceeaşi măsură şi pe Street, care a devenit mentor pentru Vonn în ale schiului de mare performanţă.

Vonn a locuit în Minnesota şi a făcut ani de zile naveta la antrenamente în Colorado. În 1997, toată familia sa s-a mutat la Vail, în Colorado, acolo unde anul acesta vor avea loc Mondialele de schi alpin.

63 de victorii reprezintă numărul record de etape de Cupă Mondială cîştigate la feminin

86 este numărul celor mai multe etape de Cupă Mondială cîştigate de un singur om la masculin - suedezul Ingemar Stenmark

CV - Lindsey Vonn:
- născută pe 18 octombrie 1984, la St. Paul, Minnesota
- probe - coborîre, super-G, slalom special, slalom, combinată
- schiază pentru Vail SSC
- 1,78 metri înălţime
- debutul în Cupa Mondială - 18 noiembrie 2000
- JO - aur în 2010 la coborîre, bronz în 2010 la super-G
- CM - două medalii de aur, trei de argint
- Cupa Mondială - patru titluri la general - 2008, 2009, 2010, 2012; 13 titluri pe probe

"Vreau să îmi forţez limitele ca să văd ce pot să fac. Asta este minunat la cursele de schi - nimeni nu mă poate opri să mergi din ce în ce mai repede" (Lindsey Vonn, schioară americană)

"Visul meu din copilărie a fost să cîştig aurul olimpic şi am reuşit acest lucru. Orice altceva este doar glazura de pe tort" (Lindsey Vonn, schioară americană)

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
unico_biancorossi
unico_biancorossi  •  20 Ianuarie 2015, 09:34

felicitari pentru acest articol minunat. sunt convins ca nu multi stiau aceste lucruri despre the Beauty. o urmaresc pe Lindsey din 2000, de cand avea 16 ani. pe atunci se numea Kildow. are 34 de medalii de aur, 19 de argint si 12 de bronz, in toate competitiile.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează