SPORTURI  »  ALTELE  »  CM ȘAH

Magnus Carlsen - Fabiano Caruana 4½-4½ » "Am comis-o!" » Accidentat la ochi de un jurnalist, Magnus Carlsen a ratat o ocazie istorică în finala CM: nu s-a întâmplat niciodată în 132 de ani de șah!

Magnus Carlsen, stânga, și Fabiano Caruana, dreapta, foto: tellerreport.com
Magnus Carlsen, stânga, și Fabiano Caruana, dreapta, foto: tellerreport.com

Articol de GSP - Publicat joi, 22 noiembrie 2018 08:55

Norvegianul Magnus Carlsen, campion mondial en-titre la șah, a fost foarte aproape să dea lovitura decisivă în încleștarea senzațională cu americanul Fabian Caruana, dar jocul numărul 9 s-a terminat tot la egalitate, o premieră în istoria sportului! E 4½-4½!

  • Mai sunt 3 jocuri clasice de disputat, iar dacă niciunul dintre oponenți nu reușește victoria, se ajunge în tiebreak, o serie de meciuri scurte în care Magnus Carlsen e mare favorit;

Cu un bandaj deasupra ochiului drept, o accidentare fresh suferită când s-a izbit de un prieten cu care juca fotbal, Magnus Carlsen, care a jucat cu piesele albe, nu a reușit că speculeze avantajul pozițional după 25 de schimburi, mutând inexplicabil un pion.

Imediat, computerele consultate de The Guardian au pornit alarma: Carlsen a dat cu piciorul la orice fel de avantaj!

De acolo, norvegianul în vârstă de 27 de ani, considerat "Mozart al șahului", a scăpat victoria printre degete, americanul Caruana reușind să stabilizeze masa, după greșeala adversarului.

Scorul e 4½-4½, a noua remiză consecutivă fiind o premieră absolută în istoria sportului de 132 de ani!

Precedentul record data din 1995, când Garry Kasparov și Viswanathan Anand au remizat tot de opt ori în căutarea titlului de campion mondial.

"Am simțit că am avut un avantaj confortabil și am comis-o. Am fost pur și simplu slab. Am înțeles imediat ce am făcut. Mi-ar fi plăcut să fi câștigat un meci măcar până acum, dar asta este. Nu e un dezastru", a explicat Carlsen, care e campion mondial en-titre din 2013 încoace. 

Fabiano Caruana, 26 de ani, este primul challenger american la titlul mondial după legendarul Bobby Fischer, în 1972.

E prima înfruntare pentru titlul de campion mondial între numărul 1 și numărul 2 de la meciul disputat în 1990 între rușii Garry Kasparov și Anatoly Karpov.

screenshot 1

magnus carlsen fabiano caruana sah
foto: fivethirtyeight.com

Citește și:

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (4)
badeadorian
badeadorian  •  22 Noiembrie 2018, 11:47

''Fabiano Caruana este primul challenger la titlul mondial după legendarul Bobby Fischer, în 1972.'' Specificati ca este din S.U.A. , challengeri au fost mereu ....

10213189755718159
Razvan Ventura  •  28 Noiembrie 2018, 19:59

9 remize consecutive nu este nici pe departe un record. În meciul Karpov - Kasparov din 1984-1985 jucătorii au remizat 17 partide la rând!

caminero
caminero  •  22 Noiembrie 2018, 13:35

"americanul Caruana reușind să stabilizeze masa, după greșeala adversarului." Nu mai traduceți cu Goagăl Transleit, băăă! În românește se zice "să echilibreze poziția", sau "să egalizeze partida/poziția"! Pun pariu că în original scria ceva de genul "level the table" sau "balance the table" ...

Vezi toate comentariile (4)
Comentează