SPORTURI  »  ALTELE  »  SĂRITURI CU SCHIURILE

Marea vedetă vine la Râșnov! Dublul campion olimpic, polonezul Kamil Stoch va sări în acest week-end pe trambulina de pe Valea Cărbunării

Articol de - Publicat joi, 20 septembrie 2018 15:48

Sâmbătă și duminică, Trambulina K90 de la Râșnov va găzdui Grand Prix-ul FIS de vară, la masculin, competiție care-l va avea ca vedetă pe cel mai în vogă săritor al momentului, campionul olimpic en-titre și câștigătorul ultimei ediții a Cupei Mondiale, polonezul Kamil Stoch.

Obiectivul sportivului polonez este de a depăși, chiar din sezonul ce urmează, performanțele altor doi "uriași", Adam Malysz și Thomas Morgenstern.

Stoch s-a născut la 25 mai 1987 în Zakopane, Polonia, un loc cu tradiție în săriturile cu schiurile. A învățat să schieze la vârsta de 3 ani. La 9 ani a făcut primul său salt de pe o trambulină, iar la 16 ani, în orașul său natal, gazdă a unor etape de Cupă Mondială, a debutat în circuitul celor mai valoroși săritori.

Se întâmpla în 2004, cu 10 ani înainte ca Stoch să devină dublu campion olimpic, atât pe trambulina normală, cât și pe trambulina mare, fapt întâmplat la Soci, în 2014.

Un accident la genunchi l-a ținut departe de rezultatele excepționale cu care își obișnuise fanii, dar în sezonul preolimpic 2016-2017 a revenit, terminând pe locul doi în Cupa Mondială și câștigând aurul cu echipa la Campionatele Mondiale organizate cu un an înaintea Jocurilor Olimpice de la PyeongChang.

În Coreea de Sud și-a apărat titlul olimpic la trambulina mare și a obținut bronzul cu echipa Poloniei.

În Cupa Mondială, palmaresul lui Stoch este impresionant: 287 de participări, de 57 de ori pe podium, 31 de medalii de aur. Deși are 31 de ani, Kamil Stoch nu este pregătit să se retragă din activitatea competițională. Spectatorii români vor avea prilejul să îl vadă în zbor peste Valea Cărbunării atât sâmbătă, în prima etapă a Grand Prix-ului, la care vor lua startul 40 de schiori, cât și duminică, în etapa a doua urmând să se califice cei mai buni 30 concurenți.

2014 și 2017sunt anii în care, Kamil Stoch a fost desemnat în Polonia personalitatea sportivă a anului

251,5 metrie recordul personal al lui Stoch și recordul național al Poloniei. Săritura a fost realizată pe trambulina de la Planica (Slovenia), în 2017

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează