SPORTURI  »  ALTELE  »  INTERVIU

VIDEO + FOTO Maria Stamate, una dintre vedetele din fotbalul feminin: „Vrem să arătăm că și noi știm să jucăm”

Maria Stamate / Sursă foto: Ionuț Iordache (GSP)
Maria Stamate / Sursă foto: Ionuț Iordache (GSP)

Articol de - Publicat sambata, 20 august 2022 09:25 / Actualizat sambata, 20 august 2022 22:12

Maria Stamate, 23 de ani, fundaș dreapta la campioana „U” Olimpia Cluj, a vorbit despre cum este să fii fotbalistă profesionistă într-un sport dominat de bărbați.

- Maria, de ce și cum o domnișoară se apucă de fotbal?
- Am început cu fotbalul la 2 ani, pe stradă, în Constanța, când am atins mingea în premieră. Apoi, am jucat în casă, am spart diverse chestii pe acolo. Am trecut în curtea școlii, cu băieții. Nu mă jucam cu păpușile, ci doar cu mingea de fotbal și cu mașinuțele. Eram băiețoasă. Am practicat, ulterior, tenis de masă și handbal, însă aveam fotbalul în sânge. Voiam fotbal, pur și simplu.

Dezvăluiri din vestiarul Universității Craiova » Ce a provocat criza lui Papp din meciul cu Beer Sheva
CSU CRAIOVA
Dezvăluiri din vestiarul Universității Craiova » Ce a provocat criza lui Papp din meciul cu Beer Sheva

- Și ce a urmat?
- La 17 ani am mers la primul și ultimul antrenament, la Oțelul Galați, fiindcă s-a desființat clubul! A urmat Universitatea Galați, unde am început fotbalul organizat, iar de doi ani sunt la „U” Olimpia Cluj.

- Până la ce nivel vrei să ajungi?
- Cât mai sus, poate chiar o finală de Champions League! Poate un transfer în străinătate... Cred că aș putea în Germania, unde e un campionat foarte tare, mi s-ar potrivi. Ar fi o mare provocare. (râde) Chiar dacă prefer Real Madrid, și la băieți, și la fete.

Mă uit la meciurile de băieți la TV, încerc să fur meserie. Deși e diferență de nivel, de forță. Îmi place mult Săpunaru, e preferatul meu.

- Maria Stamate, fundaș „U” Olimpia Cluj

Maria Stamate: „Putem să-i demonstrăm lui Gigi Becali, și altora, că se poate”

- Fetele pot juca fotbal? Bănuiesc că ai auzit tot felul de reacții negative.
 - Da. Această întrebare mă duce cu gândul, sincer, către Gigi Becali, care nu e de acord sau nu are o părere bună despre fotbalul feminin. Eu susțin că putem să-i demonstrăm că se poate! 

- Ce preferi, mingea de fotbal sau un buchet de flori?
 - Aș ținti, sincer, și către un buchet de flori, dar fotbalistele se gândesc mai degrabă la minge. Se poate ambele?

Sunt convinsă că nu i-aș putea schimba opiniile lui Gigi Becali, dar l-aș invita la un meci de fotbal feminin ca să încerce să înțeleagă că femeile, în acest secol, sunt la același nivel cu bărbații.

- Maria Stamate, fundaș „U” Olimpia Cluj

Maria Stamate: „Și noi suntem feminine, vrem să fim impresionate”

- E mai greu de impresionat o fată care joacă fotbal de către un băiat?
- Și noi suntem feminine, doar nu suntem băieți. Suntem fete, vrem să fim impresionate ca orice reprezentantă a sexului frumos.

- Ai vreun prieten? 
- Momentan, nu.

- Ce spuneau foștii prieteni despre faptul că joci fotbal profesionist?
- Am un exemplu elocvent. O fostă relație, în care prietenul meu n-a fost de acord ca eu să joc fotbal. Nu a crezut în mine. Aveam momente grele, voiam să vorbesc cu cineva, să spun ce mă doare, iar el mi-a spus clar: „Renunță la fotbal!”. Replica mea? „Îmi ceri să renunț la visul meu, nu pot să fac așa ceva! O să renunț la tine, nu la visul meu”. Și asta a fost.

+14 FOTO
  • FOTO: Ionuț Iordache (GSP)

- Ce-ți dorești de la bărbatul de lângă tine?
- Sinceritate, încredere, respect și înțelegere pentru ceea ce fac.

- Visezi să ai pe cineva cu care să te uiți, împreună, la fotbal, poate chiar tu să fii mai implicată decât el?
- Bineînțeles, visez la așa ceva. Să ne uităm la fotbal, să comentăm meciurile și, de ce nu?, cu care să joc fotbal.

- Ai unghiile date cu ojă, ești șic, cochetă, chiar dacă ai dueluri dure pe terenul de fotbal. 
- Nu mi se pare ceva ieșit din comun. Pe teren, sunt Maria, fundaș dreapta, în afara gazonului sunt o persoană simplă, feminină. Îmi place să citesc, să mă plimb în natură, să ascult muzică, să văd filme.

Visez și eu ca orice femeie să am copii, o familie, dar, momentan, mă focusez pe carieră. Toate la timpul lor. Sper să ajung să joc și în străinătate. Motto-ul meu? «Ce nu te omoară te face mai puternic», am tatuat pe coloană. Sunt un fan al tatuajelor, sunt ca un drog, am început să le fac de pe la 16 ani.

 - Maria Stamate, fundaș „U” Olimpia Cluj

„Sunt și băieți drăguți în tribune”

- Fotbaliștii, în lumea sportului, sunt acuzați, uneori, că sunt „domnișoare”, mai sensibili. Cum sunt fetele fotbaliste? 
- Am primit și primesc păreri sau comentarii că sunt arogantă, la prima vedere, sau că am fițe. Dar nu sunt așa! Poate băieții vor să ajungă mai repede la inima mea, cine știe?

- La fotbal masculin, în tribune, vin fete gătite cu ochii după băieții din teren. La fotbal feminin ai văzut vreun băiat drăguț în tribune, cu ochii după fetele de pe gazon? 
- De obicei, sunt concentrată exclusiv la fotbal și nu mă uit în tribune, dar... După meciul nostru cu Glentoran Belfast, am văzut în tribune suficienți băieți interesanți! 

- Sunt fetele mai înțelegătoare decât băieții în privința antrenamentelor grele? 
- Sunt mai înțelegătoare, dar e și mai greu. Trebuie să le simți, ce le place, ce nu le place, să știi cum să te adresezi. Antrenorul nostru, de exemplu, știe să ajute, să fie îngăduitor cu noi.

Citește și: 

Dezvăluiri din vestiarul Universității Craiova » Ce a provocat criza lui Papp din meciul cu Beer Sheva

Croitoru, dramatic după ce a pierdut cu Petrolul: „Am asistat la o operă, moartea fotbalului în mai multe acte” + „M-aș simți penibil să câștig așa, nu m-aș bucura”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (8)
s0r1n_naccio
s0r1n_naccio  •  20 August 2022, 16:05

Fratioare, nu am nimic cu fata, nu sunt neaparat contra fotbalului feminin, dar nu poti sa spui ca in secolul asta esti la acelasi nivel cu barbatii in sportul asta... ***. Cum sa spui ca tu poti fi la fel de buna ca barbatii cand tu esti inzestrata de la natura cu alte calitati si caracteristici fizice. Atat timp cat fetele nu pot fi la acelasi nivel fizic cu barbatii, ceea ce e perfect normal din punct de vedere al caracteristicilor fiziologice, nici ele nu ar trebui sa resimta frustrarea ca nu le sunt recunoscute merite sau posibilitati in fotbal. Pur si simplu nu e corect sa fie promovat si platit la acelasi nivel fotbalul feminin in comparatie cu fotbalul masculin. https://www.sportbible.com/football/news-gremio-mens-under-16s-beat-brazil-womens-national-team-6-0-20210113 sau https://www.cbssports.com/soccer/news/a-dallas-fc-under-15-boys-squad-beat-the-u-s-womens-national-team-in-a-scrimmage/ sau https://www.standard.co.uk/sport/football/australian-women-s-national-team-lose-70-to-team-of-15yearold-boys-a3257266.html sau https://www.thesun.co.uk/sport/football/6881715/manchester-united-women-beaten-9-0-by-salford-youth-team-triggers-vile-sexist-abuse-on-twitter/ Despre ce vorbim? Nu trebuie sa jignim... Fetele sunt bune, dar nu pot oferi acelasi nivel de joc precum baietii. Totusi, Alisha Lehmann pare a avea reale calitati

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

francescoli1974
francescoli1974  •  20 August 2022, 15:47

Cei tatuați nu sunt neapărat valoroși dacă ar fi așa liga noastră ar fi in top 5 mondial,la ce tatuaje și freze întâlnești (dar cam atât) cât despre jocul de fotbal este un chin să te uiți la un meci din campionatul românesc.Cluburile ar trebui să vină cu bani de acasă pt a le fi televizate meciurile alea anoste și nu invers, să primească bani de la televiziuni.

elgabri
elgabri  •  20 August 2022, 14:31

La fotbal nu se cere multa carte o freza cateva tatuaje si esti bun!

Vezi toate comentariile (8)
Comentează
Close