SPORTURI  »  ALTELE  »  SĂRITURI CU SCHIURILE

Muntele Fuji din Carpaţi » Rîşnovul a devenit Mica Japonie la cea de-a doua etapă de Cupă Mondială

Sara Takanashi n-a mai repetat săritura de sîmbătă, dar tot a cîştigat şi etapa de ieri +2   FOTO
Sara Takanashi n-a mai repetat săritura de sîmbătă, dar tot a cîştigat şi etapa de ieri

Articol de , - Publicat luni, 03 martie 2014 00:00 / Actualizat luni, 03 martie 2014 01:17

Încurajată de zeci de conaţionali, nipona Sara Takanashi, 17 ani, a cîştigat ieri pentru a doua zi la rînd: sîmbătă, ea reuşise şi recordul trambulinei, 100,5 m. Singura româncă, Dana Haralambie, a sărit modest, 69,5 m, şi nu s-a calificat în manşa secundă.

Soarele ieşit sporadic din norii blînzi sfidează împrejurimile udate de o ploaie sîcîitoare. La Rîşnov, o limbă de zăpadă, păstrată cu zilele în pădure, se încăpăţînează în decorul maroniu, cu aspect de scorţişoară, la fel ca mirosul din paharele de vin fiert ale curioşilor.

Sînt 3.000 de oameni la cea de-a doua etapă de Cupă Mondială la sărituri cu schiurile, feminin, organizată pe trambulina normală, K90, după cea de sîmbătă.

Un urcuş cît multe coborîri
Iar aerul nipon poate fi respirat peste tot: jos, la bază, 30-40 de oameni, îmbrăcaţi în steaguri albe cu bulină roşie, privesc îmbujoraţi spre vîrful "turnului de paraşutism" de pe care coboară în zbor 42 de concurente.

Trambulina pare, cu-adevărat, Made in Japan, fiindcă şase dintre acestea sînt asiatice! Încercăm un experiment, urcuşul pe scările dispuse pe lateral în timpul coborîrii fetelor. La fiecare treaptă auzi un vîjîit scurt, urmat de o plesnitură îngheţată. Evoluţiile se succed rapid.

Lacrimi pentru Haralambie
"Vineee!", strigă un bărbat mustăcios, sprijinit de borna de 53 de metri. Am ajuns la jumătatea ascensiunii, un punct de unde nu se vede capătul de sus al trambulinei, aşa că e nevoie de un semnal pentru săritura singurei românce, Dana Haralambie!

Apare de deasupra capetelor, smulge prin aterizare cîţiva brăduţi ce indică borna de 70 de metri. Mulţimea oftează. Puţin, 69,5 metri. Sportiva începe să plîngă, noi avem rău de înălţime. Greu la deal sau greu la vale?

Atmosferă asiatică
A doua manşă e o luptă în aer între italianca Insam şi japoneza Takanashi. Ultima revine spectaculos cu cea mai lungă săritură, 93,5 metri, şi îi aruncă în aer pe asiaticii aliniaţi la finiş. A doua victorie consecutivă pentru liderul Cupei Mondiale!

Adoptată rapid şi de publicul non-asiatic. Parcă totul e japonez. Bucurie sinceră, ordine, puhoi de bliţuri şi aparate foto.

Noi am rămas sus. Şi ne simţim în vîrful muntelui Fuji!

Pas pentru campioana olimpică
După ce a declarat forfait pe 1 martie, campioana olimpică de la Soci, Carina Vogt, n-a participat nici la concursul de ieri. Aceasta a acuzat dureri la genunchi şi a urmărit concursul de lîngă punctul de aterizare.

100,5 metri a fost cea mai bună săritură din cele două zile de concurs de la Rîşnov: japoneza Takanashi a stabilit, astfel, şi recordul trambulinei

"Condiţiile au fost dificile, vîntul a bătut destul de tare, cred că am făcut tot ce am putut în aceste împrejurări" ( Sara Takanashi)

"Avem de reglat unele probleme psihologice cu Dana, veţi auzi lucruri bune despre ea" ( Csaba Magdo, antrenor Dana Haralambie)

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
vladteodor
vladteodor  •  03 Martie 2014, 20:43

Desi campioana olimpica a declarat forfait in ambele zile ale etapei de la Rasnov, aceasta competitie este un prim pas important spre dezvoltarea sporturilor de iarna si a evenimentelor profesioniste legate de acestea in Romania. Competitia in sine a avut un ritm bun si speram sa avem si pe viitor etapa de cupe mondiale disputate in tara si competitori care sa creasca in nivel de la an la an.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează