SPORTURI  »  ALTELE  »  ABUZ ÎN SPORT

O campioană mondială dezvăluie abuzurile pe care le-a suferit: „În zilele mai proaste eram lovită de peste 10 ori la rând, până când rămânea doar carne vie”

Jessica Shuran Yu
Jessica Shuran Yu

Articol de - Publicat vineri, 24 iulie 2020 19:57 / Actualizat vineri, 24 iulie 2020 19:59

Jessica Shuran Yu, campioană mondială la patinaj artistic, a cerut Comitetului Internațional Olimpic să protejeze sportivele vulnerabile, dezvăluind calvarul prin care a trecut.

Yu s-a născut în China și a participat la Mondialele din 2017 reprezentând Singapore, înainte de a începe activitatea de antrenoare la juniori. 

Accentul în cariera ei a fost pus pe „o cultură a disciplinei fizice”, iar sportivii erau numiți „leneși”, „proști”, „retardați”, „inutili” sau „grași”. 

A povestit că era lovită cu apărătoarele de la patine și cu partea din față a lamei, când făcea greșeli, până îi sângerau tibiile.

„Abuzurile au început la 11 ani, când mi s-a spus să întind mâna când comit vreo eroare. În zilele mai proaste eram lovită de peste 10 ori la rând, până când rămânea doar carne vie în palmă. 

Când aveam 14 ani și eram la pubertate, am început să am probleme cu săriturile, din cauză că luasem în greutate. Am fost călcată pe tibie cu vârful lamei patinei și nu am avut voie să șchiopătez sau să plâng. Totul se petrecea în fața colegilor. Nu am zis nimănui altcuiva, mă simțeam umilită. Era dezumanizant”, a povestit Yu pentru The Guardian. 

Acum în vârstă de 19 ani, ea a decis să vorbească după ce a văzut documentarul Netflix „Athlete A”, despre abuzurile din gimnastica americană.

Cum erau văzute gimnastica românească și Nadia Comăneci de americani: „Mereu speriate, niciodată fericite” » Dezvăluiri cutremurătoare despre soții Karolyi: „El le umilea și le pălmuia, ea le înfigea degetele în gât”

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează