SPORTURI  »  ALTELE  »  ÎNOT

Olandezul Pieter van den Hoogenband, recordmen mondial la 100 și 200 m liber, despre David Popovici: „Poate face ceva extraordinar la Paris”

Pieter van den Hoogenband în 2023 FOTO Imago Images
Pieter van den Hoogenband în 2023 FOTO Imago Images

Articol de - Publicat miercuri, 20 septembrie 2023 18:45 / Actualizat miercuri, 20 septembrie 2023 19:47

Pieter van den Hoogenband (45 de ani), ultimul înotător care a reușit dubla” 100-200 m liber la Jocurile Olimpice, a vorbit despre David Popovici într-un rar interviu, acordat lui Brett Hawke. 

Pieter van den Hoogenband este unul dintre numele grele ale înotului. Olandezul are în palmares șapte medalii olimpice, zece mondiale și nouăsprezece europene. A fost privit drept unul dintre cei mai buni sprinteri ai procedeului liber. 

Este ultimul înotător care a reușit să câștige aurul în probele de 100 și 200 m liber în cadrul Jocurilor Olimpice, performanță reușită la Sydney. 

Van den Hoogenband a deținut timp de opt ani recordul la 100 m liber, 47,84 s, între 2000 și 2008. El a fost recordmen mondial și la 200 m liber cu timpul de 1:45, 35.  Singura medalie care îi lipsește din palmares este aurul mondial, el având șase distincții de argint la CM în cele două probe.

Olandezul Pieter van den Hoogenband, recordmen mondial la 100 și 200 m liber, despre David Popovici:  „Poate face ceva extraordinar la Paris”
Pieter van den Hoogenband la Jocurile Olimpice de la Sydney FOTO Imago Images

Pieter van den Hoogenband, apariții rare

După ce s-a retras în 2008, prezența sa în mediul public a fost una extrem de discretă, nu a prea dat interviuri, dar este parte activă a Comitetului Olimpic din Țările de Jos, el fiind declarat șef de misiune pentru delegația țării sale la Paris 2024.

3 medalii olimpice de aura cucerit Pieter van den Hoogenband în carieră, la Sydney (100-200 m liber) și la Atena 2004 (100 m liber)

Brett Hawke, fostul înotător care are o serie de podcast-uri despre sportul pe care l-a practicat, l-a convins pe Pieter van den Hoogenband să vorbească, într-o apariție alături de cel care l-a pregătit, Jacco Verhaeren.

 Într-o discuție care a durat peste două ore, cei trei au atins și subiectul David Popovici. Românul a fost comparat de câțiva experți cu olandezul, mai ales că Pieter a fost și el un înotător filiform.

2 "duble" 100-200 m libera realizat Pieter van den Hoogenband în carieră la Campionatele Europene, în 1999 și 2002

Pieter van den Hoogenband: „E drăguț să văd unele asemănări"

Ce crede Van den Hoogenband despre Popovici? „Îl iubesc, evoluția lui din apă, dar și cea din afara bazinului este incredibilă. Este încă tânăr, iar prin interviurile pe care le dă e un ambasador extraordinar. Are un antrenor tânăr, la fel cum am avut și eu, e drăguț să văd unele asemănări între mine și el", a spus olandezul în cadrul podcastului „Inside with Brett Hawke".

4 este loculpe care l-a ocupat David Popovici în proba de 200 m liber la CM de la Fukuoka, el fiind pe 6 la 200 m liber

2 medalii de aura cucerit la Campionatele Mondiale de la Budapesta din 2022

El a continuat: „În perioada costumelor din poliuretan au fost înotători excelenți care au dus acest sport la cu totul alt nivel, iar acum avem un tânăr talentat care deține recordul mondial la 100 m liber. E interesant că la Campionatele Mondiale nu a avut un rezultat rău, însă parcă îți doreai să câștige tot, să obțină noi recorduri. Dacă va găsi pasiunea și concentrarea din nou, poate face ceva extraordinar la Paris".

Olandezul Pieter van den Hoogenband, recordmen mondial la 100 și 200 m liber, despre David Popovici:  „Poate face ceva extraordinar la Paris”
David Popovici la Campionatele Mondiale de la Fukuoka FOTO Raed Krishan

Van den Hoogenband a adus aminte și despre campionul mondial de la Fukuoka din proba de 100 m liber. „Kyle Chalmers va fi unul dintre pretendenții la aur și e pasionat de urmărit când cineva ridică ștacheta și este urmat", a spus el.

4 ediții de Jocuri Olimpicea bifat olandezul în carieră, între 1996 și 2008

Înotători care au făcut „dubla" 100-200 m liber la Jocurile Olimpice

  • 2000 Sydney » Pieter van den Hoogenband (Țările de Jos)
  • 1972 Munchen » Mark Spitz (SUA)
  • 1968 Mexico City » Michael Wenden (Australia)

Citește și: 

Sorana Cîrstea o taxează pe Serena Williams, după ce americanca s-a luat de Simona Halep: „Mereu a avut asta”
REACȚIE
Sorana Cîrstea o taxează pe Serena Williams, după ce americanca s-a luat de Simona Halep: „Mereu a avut asta”
Americanca Simone Biles, cvadruplă campioană olimpică, se întoarce pe scena mondială
CAMPIONATELE MONDIALE
Americanca Simone Biles, cvadruplă campioană olimpică, se întoarce pe scena mondială

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează