SPORTURI  »  ALTELE  »  SKELETON

Omul de fier și de aur » Yun Sungbin a devenit primul campion olimpic al Coreei de Sud la skeleton, un sport dominat până acum de europeni și nord-americani

Foto: Reuters +1   FOTO
Foto: Reuters

Articol de - Publicat vineri, 16 februarie 2018 11:54

Azi e sărbătoare națională în Coreea de Sud (Seollal - Anul Nou Lunar), iar Yun Sungbin le-a făcut compatrioților săi ziua și mai frumoasă. 

Sportivul în vârstă de 23 de ani a adus a doua medalie de aur pentru țara sa la Jocurile Olimpice de la PyeongChang. El este primul sud-coreean care reușește să cucerească un titlu olimpic în afara celor de la patinaj, fie el viteză sau artistic.

A fost numit "Omul de fier" și mai apoi "Împăratul". "Cucerirea aurului la JO este un rezultat imens, dar faptul că am reușit acest lucru acasă e o onoare și mai mare", a spus el. Pe lângă vitezele amețitoare, skeletonul este cunoscut și pentru căștile cu desene sugestive pe care le poartă sportivii. Sud-coreeanul are una inspirată din filmul "Omul de Fier", de aici și porecla.

În ultima manșă a concursului, viteza de top atinsă de el a fost de 125,6 km/h. "Skeletonul este un sport încă la începuturi, mă bucur că am luat un start atât de bun pentru viitor. O să fac tot ce-mi stă în putere să merg în continuare pe același drum", subliniat Yun.

Ca în Formula 1

Ziarul canadian The Globe and Mail spune că pe lângă talentul lui Yun a fost nevoie și de altceva pentru a se ajunge aici. De mulți bani. Sud-coreeni au investit sume mari pentru această medalie. Au construit pista olimpică, care este doar a doua în Asia, după cea de la Nagano, și i-au oferit tot ce avea nevoie lui Sun.

"Skeletonul e ca Formula 1, diferențele sunt de câteva sutimi de secundă. Trebuie să ai o sanie bună, un tehnician la fel de bun, iar sud-coreeanul are cele mai tari materiale", a spus spaniolul Ander Mirrambell, care s-a clasat pe locul 23. " Coreea de Sud s-a concentrat pe anumite sporturi, unde se puteau cuceri medalii în 2018, iar skeletonul a fost unul dintre ele pentru că îi ajuta pista și faptul că nu sunt atât de mulți competitori în lume", a spus Shim Chankoo, CEO al Sportizen, o companie de marketing și consultanță sportivă. pentru The Globe and Mail.

Performanța lui Yun Sungbin a fost sărbătorită și de foștii campioni olimpici ai țării gazdă a JO. Chun Lee-kyung, cvadruplă medaliată cu aur olimpic la short-track, a spus:. "Yun a reușit un miracol, dar acesta e doar începutul". Ea speră că de acum tot mai mulți copii din Coreea de Sud se vor îndrepta spre sporturile de iarnă.

28 de medalii de aurare în palmares Coreea de Sud la Jocurile Olimpice de Iarnă

7 apariții în istoria olimpică are skeletonul, care a fost prezent la JO 1928, 1948, 2002, 2006, 2010, 2014 și 2018


Cele mai interesante căști de la JO. Rândul 1 (S-D): Joseph Luke Cecchini - Italia, Hiroatsu Takahashi - Japonia, Barrett Martineau - Canada; al doilea rând (S-D): Yun Sung-bin - Coreea de Sud, Akwasi Frimpong - Ghana, Nikita Tregubov - Russia; al treilea rând (S-D): Ander Mirambell - Spania, Dave Greszczyszyn - Canada, Kevin Boyer - Canada

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează