SPORTURI  »  ALTELE  »  INEDIT

Omul oinei » Nelu Avram, un profesor de sport de la poalele Munților Făgăraș, își face satul cunoscut și își confundă viața cu sportul național al românilor

Avram merge cu steagul României peste tot și promovează oina FOTOGRAFII Arhivă personală
Avram merge cu steagul României peste tot și promovează oina FOTOGRAFII Arhivă personală

Articol de - Publicat duminica, 16 februarie 2020 09:27

Mâine, Nelu Avram împlinește trei decenii de la căsătorie și de la momentul în care a ajuns în satul brașovean Recea. 

Sat pe care îl face cunoscut în țară cu un sport pe cât de celebru românilor, pe atât de uitat: oina.

"Cu toții știm că este sportul nostru național. Ne mândrim cu asta, că avem și noi un sport cum au americanii baseball-ul. Dar, de fapt, este un sport enigmatic, sortit parcă uitării, despre care dacă ești întrebat, nu ai idee cum se joacă", spune Nelu.

Povestea bastoanelor enigmatice

"Oina la Recea începe cu o poveste. Cea a bastoanelor. Când am venit profesor de educaţie fizică aici am găsit 6 mingi de oină și 10 bastoane scoase din inventar. Nu semănau cu bastoanele de baseball. Dar ele au rămas acolo și-au stat în continuare în magazia școlii precum obiectele vechi aflate prin poduri", își amintește.

Aflat la una dintre ședințele din cadrul Inspectoratului Școlar, un coleg, decan de vârstă pe atunci, l-a dumirit. Și-a amintit că la Recea și la Zărnești au fost cândva cluburi de oină care reprezentau județul în diverse competiții. Cu zeci de ani în urmă.

"Ajuns în școală, am întrebat colegii dacă la Recea s-a jucat oină. Și-a amintit ceva colegul de matematică. Au urmat ani de studiu personal în care am învățat regulamentul acestui joc și l-am implementat în școală. A fost greu, însă rezultatele au început să apară. Încet și sigur".

Biletul lui norocos

Acum a ajuns să spună că oina a fost biletul lui norocos, care i-a marcat destinul profesional: "Cu ajutorul oinei am reușit să valorific potențialul motric al elevilor și să motivez generații întregi de copii care au învățat și practicat cu drag acest sport. La Recea, toți copiii practică oina. Atât băieții, cât și fetele. Elevii sunt pregătiți în cadrul orelor de educație fizică conform programei de specialitate, iar în sezonul competițional dedicăm mai mult timp!".

"Am condus și două proiecte de promovare a oinei, finanțate de MTS prin intermediul FRO. La acestea au participat școli din diverse județe ale țării. Anul trecut am fost în Germania, la Potsdam mai exact, la un târg de jocuri"
Nelu Avram, profesor de sport

"Recea este o comunitate deosebită, cu oameni liniștiți si harnici de la poalele munților, este locul unde îți face plăcere să locuiești, să exploatezi valori și să beneficiezi de cadrul pe care natura îl oferă"
Nelu Avram, profesor de sport

Omul oinei » Nelu Avram, un profesor de sport de la poalele Munților Făgăraș, își face satul cunoscut și își confundă viața cu sportul național al românilor
Fetele pe care nea Nelu le-a învățat cum se joacă oina
Omul oinei » Nelu Avram, un profesor de sport de la poalele Munților Făgăraș, își face satul cunoscut și își confundă viața cu sportul național al românilor
Pe teren, fetele se simt excelent și uită de toate problemele

De la Cupa Satelor la Cupa Regelui

Deși pare un sport uitat, sunt multe competiții de oină în România: Cupa Satelor (15-16 echipe), Cupa României (16), Campionatul Național (12), Cupa Regelui. "Oina a fost, este și va fi a noastră, a românilor, indiferent cum este ea tratată. A reuşit să supravieţuiască de-a lungul secolelor, iar în prezent am sentimentul că ea pătrunde tot mai mult în sufletul românilor", spune Avram. Mai mult, Crosul "Ion Gavrilă Ogoranu" se desfăşoară an de an la Recea, din iniţiativa sa, adunând sute de participanți.

A adus Campionate Naționale în sat

Avram își dorește formarea unui club sportiv afiliat la Federația Română de Oină, pentru a oferi șansa de continuitate pentru elevii care termină ciclul gimnazial și se îndreaptă spre liceu, moment în care se produce "o ruptură": "Suntem singura școală din județ care practică acest sport constant". A făcut un pas important și a solicitat FRO competiții naționale la Recea. S-a ocupat personal de tot ceea ce înseamnă organizare, de la teren de joc la asistență medicală, cazare pentru sportivii din toată țara, și a reușit! A adus în comună două Campionate Naționale, unul de seniori și unul de juniori. Iar în octombrie, Recea va găzdui din nou un concurs.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează