SPORTURI  »  ALTELE  »  OPINIE GSP

OPINIE: Decât codași în Europa, mai bine fruntași la granița ei

Articol de - Publicat vineri, 14 decembrie 2018 11:28

Statul român este precum echipele românești de fotbal: cu rezultate bune acasă. Cum am ieșit pe poarta școlii, nu mai suntem campioni. Suntem ciuca bătăilor. Și țipăm, ștergându-ne lacrimile de furie: „V-am lăsat, bă! N-ați văzut că am dat peste cu poarta goala?”

* Cristian Coman, jurnalist cu 25 de ani experiență în presă, la Pro TV, Realitatea TV, Antena 1 şi TVR 1, acum senior editor la Libertatea, scrie și pentru Gazetă. 

Acum, echipa nostră va fi gazda tuturor celorlalte, acelea multe care ne înving la toate capitolele, mai puțin la sărăcie. Șase luni, noi dăm tonul discuțiilor. Așa e democrația, ne-a venit rândul în Europa să fim gazde. Nu avem niciun merit. (În afara calificării în primele 28, în anul 2007)

La fel de bine, la modul practic, nici nu ne alegem cu mare lucru. Doar dacă politicienii europeni și zecile de jurnaliști care vor ateriza la Otopeni vor dori să-și cheltuiască diurnele la noi.

Până atunci, folosim cărămizile nu să construim ceva, ci să ne dăm cu ele în pieptul de armă.

Guvernanții se înfoaie ca o galerie la peluză: „Avem din nou record la creșterea economică. Avem cea mai mare creștere a veniturilor. Avem, avem, avem...”

Lumea asta poate fi acceptabilă, dacă stai în sufragerie și privești declarțiile premierului la întâlnirea cu Parlamentul:

  • „O Românie cu o creștere economică sănătoasă.”
  • „O România cu o democrație stabilă.”
  • „Și, nu în ultimul rând, o Românie sigură”.

Ce cuvinte ciudate! Înșiruirea lor aduce a manipulare?

Dacă vrei să te lași manipulat - pe canapea - și să mănânci pop-corn precum Victor Ponta, nu ai decât. Dar manipulare nu înseamnă minciună.

Doamna nu a comparat performanțele guvernamentale cu ale nimănui din afara Pieței Victoria. Doar a zis că sunt foarte buni. Magnifici. Încredibili.

Mai că îți vine să faci selfie cu Executivul, dacă ar încăpea în cadru.

Dar premierul nu a spus dacă motoarele turate ale mașinilor de numărat bani de la Palatul Victoria vor avea efect pozitiv în societate, fără să îi îngroape în datorii pe urmași.

Premierul nu a spus nici dacă fabrica de mărit lefurile va influența cândva și salariile celor care lucrează la privat. Există îndoieli - printre cei care știu cu ce se mănâncă economia - că bătălia pe forța de muncă nu va mări neapărat sumele de pe fluturaș. Țările în rândul cărora am intrat ca să fie cineva pe ultimul loc au inventat încă un termen, în afară de cash: productivitate. Fără ea, automatele bancare vor împărți și inflația. Care, ca într-un domino, va lovi salariile în plex.

Angajații de la stat, cei de acum, vor cumpăra sigur timbre cu doamna Dăncilă când acestea vor fi tipărite la Impremeria... de stat. Pentru că nu trebuie să fie performanți ca să primească mai mult. Trebuie doar să fie la locul potrivit. Să fie unul dintre cei 1,2 milioane.

Să nu întrebi niciodată într-un birou mare de la stat „Ce faceți?”

Riști să ți se răspundă „Aștept pensia”. Acum, în varianta „Aștept pensia mărită”.

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează