SPORTURI  »  ALTELE  »  JUDO

Pasul de argint » Andreea Chiţu a cîştigat medalia de argint la Mondialul de judo

Articol de - Publicat miercuri, 27 august 2014 00:00 / Actualizat marti, 26 august 2014 21:14

Andreea Chiţu a cucerit ieri, la Celiabinsk, medalia mondială de argint, prima la feminin pentru România, care nu are nici un aur la CM


În istoria judo-ului tricolor nu a existat niciodată aur. De ieri există însă două medalii de argint. Prima a venit în 1981, la Mondialele de la Maastricht, prin Constantin Niculae, la categoria 65 de kilograme. De-abia peste 7 ani se năştea Andreea Chiţu, cea care ieri a devenit cel mai bine clasată româncă la o astfel de competiţie, ea disputînd finala categoriei 52 de kilograme în compania kosovarei Majlinda Kelmendi, deţinătoarea titlului mondial şi a celui european. Kelmendi a operat tranşant în finală, cu un wazaari şi un yuko şi un scor de 11-0 pentru un aur cucerit sub steagul Federaţiei Internaţionale de Judo. De-a lungul istoriei, România mai are 9 medalii de bronz la Campionatele Mondiale.

Oraşul lovit de meteor
Eleva lui Florin Bercean nu era săracă de medalii nici înaintea întrecerilor de la Celiabinsk, oraş-vedetă pe 15 februarie 2013 pentru că acolo a căzut un meteorit. Românca mai avea un bronz la CM şi trei trofee la CE: un aur în 2011, un argint şi un bronz.

Locul doi pe podiumul din Rusia obţinut de Andreea Chiţu, 26 de ani, se adaugă celorlalte trei performanţe mondiale reuşite în 2014 de sportivii români - aur prin Alex Dumitrescu şi Victor Mihalachi la canoe dublu 1.000 de metri şi argint la 500 de metri, alături de bronzul obţinut de sabrerul Tiberiu Dolniceanu.

Astăzi, două judoka vor reprezenta România la categoria 57 de kilograme. Prima este Corina Căprioriu, vicecampioană olimpică în 2012, la Londra, şi fostă campioană europeană în 2010, iar a doua este Loredana Ohâi.

Traseul Andreei Chiţu la CM de la Celiabinsk
turul 1 liber
turul 2 Christianne Legentil (Mauritius)
turul 3 Mareen Kraeh (Germania, nr. 3 mondial)
semifinale Erika Miranda (Brazilia, nr. 2 mondial)
finală Majlinda Kelmendi (Kosovo)

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează