SPORTURI  »  ALTELE  »  INVESTIȚII

Patinoar de 52 milioane de euro în București! Cum va arăta + când ar putea fi gata

Noua construcție va fi una de cinci stele, mult diferită decât cea ridicată în 1952 FOTO Facebook
Noua construcție va fi una de cinci stele, mult diferită decât cea ridicată în 1952 FOTO Facebook

Articol de , - Publicat joi, 05 ianuarie 2023 20:33 / Actualizat joi, 05 ianuarie 2023 21:46

La 10 ani de la primele promisiuni pentru un nou patinoar în București, municipalitatea a aprobat refacerea și modernizarea patinoarului „Mihai Flamaropol”, plus spații adiacente necesare desfășurării activităților sportive și de agrement ♦ Au fost alocate 46 de milioane de euro, pe lângă cele șase deja cheltuite pentru cele 24 de procente din construcție deja realizată

Povestea e veche... A început în aula Bibliotecii Centrale Universitare, în 2013. Atunci, primarul Sorin Oprescu anunța că bucureștenii vor beneficia de un patinoar modern cu 6.100 de locuri, ce se va ridica cu 25 de milioane de euro. Din planurile lui Oprescu mai făceau parte o sală de sport, o academie de tenis, o sală de atletism, dar şi un complex de nataţie.

Primul corp adăpostea patinoarul olimpic şi spaţii comerciale şi de alimentaţie publică. În cel de-al doilea urma să funcţioneze centrul sportiv şi de agrement cu bazin semiolimpic, teren de sport. Plus o zonă de SPA cu terasă exterioară, o cafenea şi un restaurant panoramic cu terasă, iar acoperişul ar fi fost loc de promenadă, pentru că urma să conțină gazon. Suna grozav!

Firea a tăiat 50% din capacitate

Oprescu a plecat din scaunul de edil și a venit Gabriela Firea. În februarie 2017, aceasta anunța începerea lucrărilor la patinoar, dar tăia capacitatea cu 50 la sută! Prețul rămăsese același: 25 de milioane de euro. Ordinul de pornire a lucrărilor era programat pentru 9 ianuarie 2017, doar că din cauza diverselor probleme, ridicarea noii arene a început abia în septembrie 2017.

Muncitorii au pornit lucrările, dar iarăși au intervenit probleme. Primăria București a transmis către UTI Grup SA și Astaldi SpA, firmele câștigătoare, o notificare de reziliere a contractului de lucrări, pentru o culpă în execuția contractului. Au urmat procese și scandal, dar lucrările s-au oprit.

Nicușor era gata să-l dărâme

Patinoar de 52 milioane de euro în București! Cum va arăta + când ar putea fi gata
Așa arată patinoarul după patru luni în care nu s-a mai lucrat deloc pe șantier FOTO Vlad Nedelea

Bucureștenii au mai schimbat un primar. A venit Nicușor Dan. Care a primit o primă veste bună în decembrie 2021: atunci constructorul s-a retras din proces pentru ca Primăria să poată finaliza acest patinoar.

În urmă cu un an, primarul mărturisea: "Dacă structura de rezistență nu mai e bună după atâția ani, atunci dărâmăm patinoarul și facem altul!".

A mai trecut un an! Suntem în ianuarie 2023, iar de la ultimul șurub mutat pe șantier au trecut patru ani! În care picior de muncitor n-a mai intrat acolo. Nicușor Dan a cerut o expertiză tehnică a structurii metalice și a primit răspunsul după alte 10 luni.

Conform expertizei, la patinoar urmează "schimbarea unor elemente metalice din structura acoperișului, repararea acestora sau schimbarea funcționalității terasei prin eliminarea plăcii de beton armat și înlocuirea acestuia cu un alt tip de material".

Noul proiect a trecut la vot...

În noiembrie 2022, pe masa Consiliului General a intrat proiectul pentru refacerea și modernizarea patinoarului "Mihai Flamaropol", care a fost aprobat. Ce conține noul plan al municipalității pentru patinoarul de pe bulevardul Basarabia?

Acesta va avea "o suprafață desfășurată de 9.500 metri pătrați, o capacitate de 3.100 de locuri, inclusiv VIP. Acoperișul va fi unul pietonal, sub formă de relief artificial orientat spre lacul din imediata vecinătate. Pe teren se va asigura și o zonă de parcare în aer liber. 77 de locuri pentru public, 31 pentru sportivi", se arată în proiect.

Mai mult, centrul SPA ar putea să primească zilnic câte 1.200 de persoane!

... dar prețul s-a mărit!

Detaliile proiectului nu s-au schimbat, ci doar suma investită! Dacă în 2013, Oprescu se lăuda cu un patinoar ridicat cu 25 de milioane de euro, acum Primăria a aprobat un buget de 227.426.852,82 lei, adică 46 de milioane de euro, cu 21 de milioane mai scump decât planurile de acum zece ani. Până în acest moment, în patinoar au fost investiți deja 6 milioane de euro, ceea ce reprezintă 24 la sută din lucrări.

Motivul invocat pentru creșterea abruptă a prețului? "Valoarea restului rămas de executat a fost actualizat cu indicele de cost în construcții pentru reparații capitale de 176,5% publicat pe site-ul INS în luna august 2022", se arată în proiectul de modernizare trecut de vot.

Durata de realizare a investiției este de 24 luni din momentul reluării lucrărilor, municipalitatea fiind optimistă: se gândește la o inaugurare în 2025. 

Promisiuni: Și Băluță face patinoar în sectorul 4

Patinoar de 52 milioane de euro în București! Cum va arăta + când ar putea fi gata

Primăria Sectorului 4 a anunțat la începutul lunii septembrie 2022 că a început lucrările la Berceni Arena, primul patinoar olimpic construit în București după 70 de ani. Acesta ar trebui să fie gata în decembrie 2023 (foto). "Știm cât de necesar este un astfel de complex sportiv, mai ales că, la ora actuală, Bucureștiul este singura capitală europeană care nu are patinoar competițional. 

Patinoarul va dispune de tribune, vestiare, cabinete medicale, spații administrative, locuri de parcare și spații de relaxare amenajate în așa fel încât părinții care își înscriu copiii la activități sportive să îi poată urmări la antrenamente. Aici, se vor putea organiza și diferite spectacole pe gheață, atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari", a scris Băluță pe Facebook. 

O companie cu cifră de afaceri de 2,244 miliarde lei investește la un club de tradiție: „Este o bucurie imensă!”
INVESTIȚIE
O companie cu cifră de afaceri de 2,244 miliarde lei investește la un club de tradiție: „Este o bucurie imensă!”
Emma Răducanu, prima reacție după ce a ieșit în lacrimi de pe teren » Din ce cauză spune că s-a accidentat
AUCKLAND
Emma Răducanu, prima reacție după ce a ieșit în lacrimi de pe teren » Din ce cauză spune că s-a accidentat

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (13)
dobrin
dobrin  •  06 Ianuarie 2023, 19:50
Postat de kordell pe 06 Ianuarie 2023, 02:28

Patinoar , de ce nu o sala polivalenta multifunctionala ca peste tot in lumea civilizata ?

Nici nu e nevoie de pationar, mai asteptam putin pana da o zapada si se pune gerul si avem patinoar natural :)))))

dobrin
dobrin  •  06 Ianuarie 2023, 19:49
Postat de emil1986 pe 06 Ianuarie 2023, 09:14

Și tu ești AUR-ist? Ce contează cum se numește echipa, de unde este? Evident că-i din Ținutul Secuiesc. Asta-i important? Sau că au o echipă competitivă?

Pai vreau sa vad si eu o pagina in limba romana cu numele romanesc si maghiar, istoria clubului, unde au patinoarul etc. Ca doar traim in Romania, nu?

emil1986
emil1986  •  06 Ianuarie 2023, 11:45
Postat de cdba3133 pe 06 Ianuarie 2023, 11:00

Este bine sa te hotarasti. Ori este "jurist ratat". Ori este "habauc". Ori este "alifie".

All-in. :))

Vezi toate comentariile (13)
Comentează
Close