SPORTURI  »  ALTELE  »  GSP SPECIAL

Află povestea singurului român din NFL » Patriotul

Articol de GSP - Publicat marti, 28 septembrie 2010 00:00

"Wall Street Journal" îl consideră pe Zoltan Mesko (24 de ani), singurul român din fotbalul american, "cel mai interesant om din NFL"

Timişoreanul, debutant în NFL, a devenit un idol pentru americani: "Vorbeşte cinci limbi, are două diplome şi e un român mîndru de originea sa. Asta îl face unic"

Zoltan Mesko trăieşte visul american. Anul acesta a fost draftat la una dintre cele mai puternice echipe din NFL, New England Patriots, din Boston. Născut la Timişoara cu trei ani înainte de Revoluţia din '89, Zoli a plecat în SUA cînd avea 10 ani, împreună cu părinţii săi, prin Loteria Vizelor. În '97 a avut avut şansa să fie văzut de un antrenor de fotbal american şi de atunci şi-a schimbat destinul. Într-o română fluentă, deşi n-a mai revenit niciodată în ţară, Zoli a povestit despre momentele importante ale vieţii sale. "N-am uitat de unde am plecat şi sînt mîndru că sînt român. Abia aştept să vin odată acasă, la Timişoara". 

- Zoltan, să o luăm cu începutul. Cum ai plecat din România?
- În '96, cînd părinţii mei au avut noroc şi au cîştigat la Loteria Vizelor. Aveam doar 8 ani şi nu prea ştiam eu pe atunci la ce să mă aştept. Îmi amintesc cît de mari erau bagajele. Doar plecam definitiv. Eu aveam o colecţie impresionantă de jocuri lego. Cînd mergeu undeva, părinţii îmi aduceau cîte unul. Aşa că aveam destul de multe. Au fost cele mai de preţ lucruri pe care le-am luat în America.

"N-am uitat nimic, deşi aveam doar 3 ani cînd a început Revoluţia la Timişoara. Era ajunul Crăciunului şi stăteam toţi pe burtă în casă. Tata se pusese peste mine, să nu mă lovească vreun glonţ. Toţi prietenii mei sînt socaţi cînd le povestesc

"Am început cu soccerul"

- Tu cum te-ai acomodat acolo?
- Pentru mine a fost mai uşor, pentru că eram mic. Părinţilor le-a fost mai greu. Mi-am făcut repede prieteni, foarte mulţi şi români. Pentru că nu vreau să mă rup deloc de limba mea maternă. Acasă şi acum vorbesc în româneşte cînd îmi vizitez părinţii, rareori discutăm în engleză.

- Fotbalul european nu te-a atras?
- O, cum să nu! Soccer-ul a fost prima mea dragoste, eram toată ziua în parcuri şi în faţa casei, de abia mă aduceau părinţii de afară. Eram şi portar, dar şi atacant. Am vrut să continuu în America, dar la meciurile de soccer veneau doar 50 de spectatori, din care mulţi părinţi. La primul meci de fotbal american m-am blocat pentru că erau cîteva zeci de mii de fani în tribune.

"Am spart un bec" :)

- Cum s-a produs primul tău contact cu fotbalul american?
- A fost o nebunie! Aveam oră de sport şi jucam kick-ball, iar după o degajare am spart neonul din sala de sport. Întîmplător la acea oră era şi antrenorul echipei de fotbal american, care mi-a spus direct: <Te hotărăşti! Ori îmi plăteşti becul, ori vii să joci în echipa mea>. Practic nu am avut de ales. (rîde)

- Şi după 10 ani a venit şi transferul în NFL
- Da, şi sincer pentru mine a fost un moment neaşteptat. În NFL totul este însă diferit. E business, interesul oamenilor este foarte mare şi poţi foarte uşor să o iei pe căi greşite dacă nu eşti atent. Ca un exemplu, aproximativ de trei ori pe săptămînă, circa 100 de ziarişti au acces la vestiarul nostru unde se fac zeci de interviuri şi este un dialog permanent cu fanii.

"Eu joc mereu cu gîndul la România. Sînt mîndru de originea mea şi mi-am jurat să nu uit niciodată de unde am plecat. Mi-aş dori ca românii să fie mîndri de mine".

12 ore pe zi legat de "Patriots"

- Cît de mult ţi s-a schimbat viaţa după acest moment?
- Total. Dimineaţa la 6:30 sîntem chemaţi la stadion, luăm micul-dejun şi avem o şedinţă în care discutăm lucruri tehnice şi tactice. Urmează un antrenament de trei ore după care vine masa şi încă o "repriză" la sală. Aproape zilnic avem şi o vizionare a adversarilor. Ştiam la ce mă înham. Practic 12-13 ore pe zi sînt legat de cei de la Patriots.

- De alte lucruri mai ai timp?
- Ajung acasă seara, pe la 7. Crede-mă că nu mai am timp de nimic. În acel moment tot ce vreau este să uit de fotbal. Citesc sau mă uit la o comedie. Mă relaxez, altfel n-aş rezista.

"Le garantez românilor care vor să joace fotbal american că, deşi e un sport necunoscut, te face să trăieşti totul la intensitate maximă"

"În colegiu, la Michigan, jucam pe un stadion de 113.000 de locuri. Din 1975 biletele sînt mereu sold-out"
Zoltan Mesko

"Sînt conştient că foarte mulţi şi-ar dori să fie în locul meu şi tocmai de aceea principalul meu obiectiv este să confirm în NFL chiar din acest prim sezon"
Zoltan Mesko

Este punterul echipei
Fotbalul american este un sport extrem de tacticizat. Echipa care are mingea are patru încercări pentru a "cuceri" 10 yarzi din terenul adversarului. Dacă nu eşti aproape înaintea celui de-al 4-lea atac, intră în scenă punterul, care are obligaţia de a degaja cît mai departe mingea. Astfel încît adversarul, dacă o recuperează, să-şi înceapă acţiunea cît mai departe de terenul echipei punterului. Iar Mesko, renumit pentru forţa şuturilor sale, este titularul postului de punter al celor de la New England Patriots.

550.000 de dolari va încasa Zoli la "Patriots", 200.000 pentru transfer şi 350.000 din salariu. E cel mai mic contract pentru că este primul său an în NFL

Stă lîngă un celebrul Tom Brady
În vestiarul celor de la New England Patriots, Zoli Mesko stă chiar lîngă cel mai important om al echipei, quarterbackul Tom Brady: "Zilele trecute el a semnat un contract de 4 ani pe 72 de milioane de dolari, dar pentru mine asta contează mai puţin acum. Este o onoare să pot sta chiar lîngă el", a spus Zoltan.

Wall Street Journal: "E unic în NFL"
La debutul acestui sezon, John Bacon i-a dedicat un amplu material lui Zoltan Mesko în Wall Street Journal, prezentîndu-l drept "cel mai interesant om din NFL". Jurnalistul a notat: "Mesko vorbeşte cinci limbi şi a crescut visînd să ajungă inginer spaţial. Pînă la urmă a absolvit Universitatea din Michigan cu diplomă de licenţă în afaceri şi în management sportiv. Probabil că este unul dintre cei mai prost plătiţi jucători din NFL, dar este şi unul dintre cei mai bogaţi tineri din Timişoara, România".

"La 10 ani nici nu ştiam de fotbalul american. Dacă îmi spunea cineva că voi lua două diplome universitare şi voi semna în NFL doar fiindcă şutez într-o minge, i-aş fi spus: <Da? Şi care e următorul număr de magie?>"
Zoltan Mesko în Wall Street Journal

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (26)
jonnyd
jonnyd  •  22 Ianuarie 2012, 23:03
Postat de adymax pe 29 Septembrie 2010, 00:20

Macar se da roman...multi unguri din Romania, aici in Chicago vorbesc ungureste in magazine si daca ii intrebi de unde sunt spun ca din Ungaria. Apoi ii intrebi din ce oras si o dau la cotita ca defapt sunt din Romania. Unguri borati!

Aia care se dau unguri si de fapt sunt romani de origine maghiara sunt niste idioti asa ca nu e bine sa generalizam.

 •  22 Ianuarie 2012, 15:36

ROMAN ADEVARAT ,BV LUI

caineleelectronic
caineleelectronic  •  29 Septembrie 2010, 00:20

Am ras cu pofta. Faina remarca. Si bravo ZOLTAN, de azi sunt fanul tau si a celor de la New England.

Vezi toate comentariile (26)
Comentează