SPORTURI  »  ALTELE  »  CAMPIONATELE MONDIALE

Pericol maxim! Barca de 8+1 e în pericol să rateze calificarea la Jocurile Olimpice

Barca de 8+1 a terminat pe locul 4 la Mondialele de anul trecut și a obținut bronzul la Europene în acest an // Foto: Mediafax
Barca de 8+1 a terminat pe locul 4 la Mondialele de anul trecut și a obținut bronzul la Europene în acest an // Foto: Mediafax

Articol de - Publicat marti, 01 septembrie 2015 00:00

Barca de 8 plus 1 a României, cea mai medaliată barcă olimpică, e în pericol să rateze calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro.

Din 1980, de la Moscova, barca feminină de 8 plus 1 a României nu a lipsit de pe podiumul olimpic. Cu o singură excepție. La Londra, la ultima Olimpiadă, România a terminat exact lîngă podium, în proba regină a canotajului!

În tot acest timp, au fost trei titluri olimpice, obținute în 1996, 2000 și 2004, la care trei canotoare au fost la toate părtașe. E vorba de actualul președinte al federației, Elisabeta Lipă, de Doina Ignat și de cîrmăcița Elena Georgescu. Trei medalii de argint, în 1984, 1988 și 1992, și două de bronz, în 1980 și 2008. Au fost anii de glorie ai canotajului românesc, care pare că au apus.

Lucrurile s-au schimbat între timp și România nu mai e sigură acum nici de calificare!

Locul 3 în serie

Ieri, la Campionatele Mondiale de la Aiguebelette (Franța), barca de 8 plus 1 a României a luat startul în seria întîi de calificare, de pe culoarul 3, cel al favoritelor, flancată de Canada pe culoarul 2, Germania pe 4, Noua Zeelandă pe 5 și Australia pe 1.

În componența Roxana Cogianu, Iuliana Popa, Mihaela Petrila, Irina Dorneanu, Adelina Cojocariu, Ioana Crăciun, Mădălina Bereș, Andreea Boghian și cîrmăcița Daniela Druncea, România a început foarte bine. A condus după primii 500 de metri și erau pe doi, după Canada, la jumătatea cursei.

Pe a doua parte însă, barca a pierdut din tempo și pe ultimii 500 de metri a avut doar al patrulea timp. Fetele au terminat abia pe locul 3, ratînd astfel calificarea directă în finală, acolo unde merg Canada și Noua Zeelandă.

Al șaptelea timp!

România va reintra în calificări mîine, alături de celelalte 6 bărci care au ratat finala. "Tricolorele" au avut însă abia al șaptelea timp, în serii, deși timpii nu sînt relevanți din cealaltă serie, putînd fi condiții de concurs diferite.

Chiar și așa, româncele vor trebui să tragă din greu pentru a prinde primele două locuri, Marea Britanie și Rusia fiind bărcile cu care se vor bate la calificare. Rusia a învins România la Europenele de la Poznan, din acest an, acolo unde rusoaicele au devenit campioane continentale, depășind chiar și Olanda!

Nici un echipaj în finală

După serii și recalificări, România nu are nici un echipaj calificat pentru finale, dar toate bărcile au rămas în cursă! Azi, va lua startul în recalificări barca de patru rame masculin, în componența Aicoboae, Damii, Cozmiuc, Gontaru, care va trebui să termine pe unul din primele două locuri pentru a se califica în semifinale.

Tot azi, ia startul și echipajul feminin de doi rame, Cristina Grigoraș-Laura Oprea, care va concura cu bărci din Ucraina, Germania, Rusia și Cehia pentru cele două locuri ce dau biletele pentru semifinale.

5 bărcivor obține calificarea directă la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, în ordinea locului ocupat în finala Campionatelor Mondiale

1 locva rămîne vacant pentru Jocurile Olimpice, după Mondiale, și va fi atribuit în regata de la Lucerna (Elveția), anul viitor

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează