SPORTURI  »  ALTELE  »  RALIUL DAKAR

VIDEO Pilotul Nani Roma și bătălia câștigată cu o boală nemiloasă: „Nu este o știință exactă. Aici unu plus unu nu fac doi”

Nani Roma înainte de startul Raliului Dakar 2024 Foto Imago
Nani Roma înainte de startul Raliului Dakar 2024 Foto Imago

Articol de - Publicat luni, 08 ianuarie 2024 19:22 / Actualizat luni, 08 ianuarie 2024 19:38

Legendarul pilot spaniol Nani Roma, 51 de ani, de două ori învingător în Raliul Dakar, a revenit în ediția 2024 a întrecerii, după ce a câștigat bătălia cu o formă neobișnuită de cancer de vezică

Ocupă deocamdată locul 36 la categoria mașini, alături de Alex Haro Bravo, dar pentru Nani Roma totul, orice etapă parcursă, este ca o victorie.

Pilotul în vârstă de 51 de ani a absentat anul trecut din Raliul Dakar, pe care l-a câștigat în 2004 la categoria motociclete și un deceniu mai târziu la mașini, însă a revenit la ceea ce îi place cel mai mult să facă, după ce trecut printr-o teribilă încercare.

Nani Roma: „Mi-am închipuit că este o cursă”

Problemele au început în mod banal, în martie 2022, cu niște dureri puternice de spate. Și-a închipuit că ar putea avea pietre la rinichi, dar lumea i s-a dat peste cap atunci când medicul i-a spus ceea ce nimeni nu vrea să audă: „Domnule Roma, ai cancer”.

Rememorând acel episod, experimentatul pilot e străbătut de un frison. „Cuvântul este atât de dur, are o dimensiune atât de mare, încât nu-l poți asimila”, a spus el pentru El Pais.

„Când treci prin așa ceva, crezi că totul s-a terminat, dar iată-mă din nou aici”, spune Roma, aflat pe locul 36 după etapa de luni, 8 decembrie, a 3-a, 733 de kilometri între Ad Dawadimi și Al Salamiya.

Pilotul veteran a avut forma sa proprie de a înfrunta boala, una care are legătură cu domeniul său: „Mi-am închipuit că este o cursă: am încercat să înțeleg ce mi se întâmpla, cum va reacționa corpul, de aceea le-am cerut multe informații medicilor”, a explicat Joan Roma, pe care toată lumea îl știe drept Nani.

Lor li se părea ciudat, însă eu tot timpul m-am manevrat în viață pe bază de obiective. Poate că este o notă de inconștiență pe care o au sportivii de elită”, a adăugat.

2victorii în Raliul Dakar are Nani Roma, în 2004 la categoria moto și în 2014 la mașini, fiind al treilea pilot din istorie care a reușit dubla. În plus, a încheiat pe 2 în 2012 și 2019, pe 3 în 2006 și al patrulea în 2013, la mașini

După prima operație, a început chimioterapia, partea cea mai dură a procesului. Doctorii nu-i dădeau șanse să revină vreodată la sport. „Și nu din cauza cancerului sau a tratamentului, ci a tipului de operație”, a detaliat pentru aceeași sursă soția lui Roma, Rosa Romero, copilot la categoria challenger.

Nani Roma: „Până nu o trăiești pe pielea ta, nu înțelegi”

Roma a suferit de o formă neobișnuită de cancer al vezicii urinare, de aceea organul nu a putut fi salvat, iar medicii au optat pentru varianta unei reconstrucții complete, folosind țesut din propriul său intestin.

Pilotul Nani Roma și bătălia câștigată cu o boală nemiloasă: „Nu este o știință exactă. Aici unu plus unu nu fac doi”
Mașina lui Nani Roma și Alex Haro în timpul primei etape din Raliul Dakar 2024 Foto Imago

Rosa a povestit cât de dificilă a fost toată perioada pentru întreaga familie: „El povestește cu naturalețe, e puternic și de aceea pare că nu a fost afectat, însă toți cei care au trecut prin așa ceva știu cât de dur este”.

Nenorocirea în cazul cancerului este aceea că nu e o știință exactă. Aici 1 plus 1 nu fac 2. Uneori nu merge, chiar și când vorbim despre corpuri identice 
– Nani Roma

La rândul său, Roma dezvăluie cât de tare și-a lăsat amprenta experiența din spitalul Vall d’Hebron. „Până nu o trăiești pe pielea ta, nu înțelegi. Știm că e greu, dar când simți totul în venele tale, buf, e inimaginabil. Este o boală brutală”, a descris pilotul.

El concurează acum pentru Ford și o face cu aceeași dedicare dintotdeauna. Lumea l-a întâmpinat cu bucurie la revenire, fiind considerat unul dintre cei mai amabili piloți. Între timp, medicii îi studiază cazul pentru a elabora noi tratamente.

Rezumatul etapei a 3-a din Raliul Dakar 2024

Citește și: 

Ce șanse are România la Campionatul European de handbal masculin: egala Insulelor Feroe » O mare favorită la trofeu + cine televizează
CE masculin
Ce șanse are România la Campionatul European de handbal masculin: egala Insulelor Feroe » O mare favorită la trofeu + cine televizează
Imagini din Dubai: Simona Halep trage tare înainte de audierile de la TAS
ANTRENAMENT
Imagini din Dubai: Simona Halep trage tare înainte de audierile de la TAS

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează