SPORTURI  »  ALTELE  »  CAMPIONATELE EUROPENE DE TENIS DE MASĂ

Povestea de senzație a grecului de origine română care a uimit tenisul de masă » La 46 de ani, participă la Campionatele Europene

Kalinikos Kreanga
Kalinikos Kreanga

Articol de - Publicat marti, 18 septembrie 2018 15:51

Campionatele Europene de tenis de masă au debutat ieri la Alicante, iar pe lista participanților se află și Kalinikos Kreanga. Are 46 de ani, iar la vârsta lui mulți au pus paleta deoparte.

Nu și Kalinikos, care s-a născut la Bistrița. Acolo a cunoscut sportul, a început cu gimnastica la cinci ani și jumătate, iar apoi a ajuns la tenis de masă pe când avea 7.

"Țin minte că l-am rugat pe tata să meargă cu mine, dar n-a vrut pentru că nu-și dorea să schimb disciplinele sportive atât de repede. Însă am rămas la tenis de masă, chiar dacă la început nu mi-a plăcut. Abia după doi ani de antrenamente am prins virusul", spunea Kreanga în 2013 pentru revista Butterfly.

S-a dovedit a fi un copil de perspectivă și în 1988 a debutat la Campionatele Europene sub steagul României. Și la doar 16 ani a cucerit prima medalie a carierei, un bronz la dublu mixt, alături de Otilia Bădescu. Singura sub tricolor.

Lipsa de perspectivă l-a determinat să plece

Anul următor avea să plece în Grecia și să decidă să joace pentru eleni. "În aceea perioadă nu exista un viitor pentru un jucător profesionist. Mi-am dorit să mă antrenez mai bine. Am jucat mai întâi pentru un club din Grecia, mi-am făcut prieteni și apoi a venit natural să evoluez sub culorile Greciei", a explicat Kalinikos Kreanga.

Considerat unul dintre cei mai buni jucători de rever din lume, el a adunat medalii de la multe competiții. În 1992, el și Otilia Bădescu au reușit să câștige aurul european la dublu mixt. La nivel mondial, are două medalii de bronz cucerite la simplu în 2003 și la dublu mixt în 1991, tot alături de Otilia Bădescu.

Calități fizice și echilibru

După 30 de ani de la debutul său la Campionatele Europene, Kalinikos Kreanga încă se bucură de sportul care l-a virusat la Bistrița. "Mă bucur că am o carieră atât de lungă. Calitățile fizice și viața echilibrată pe care am dus-o m-au ajutat să rămân la un nivel înalt, chiar și la această vârstă. Desigur, contează și sufletul, chiar dacă în ultimii ani m-a cam ruinat", a spus zâmbind Kalinikos pentru Federația Europeană.

"Are încă un apetit extraordinar pentru joc și chiar dacă a adunat ceva ani, poate fi un adversar redutabil", a spus Kostas Vatsaklis, antrenorul echipei Greciei.

 

12 medalii europene
are în palmares Kalinikos Kreanga, dintre care două de aur, șapte de argint și trei de bronz

39 de ani
este vârsta la care Kalinikos Kreanga a câștigat Top 12 Europe, fiind cel mai în vârstă jucător care reușește acest lucru

A uitat-o pe Ghenea? » Dimitrov are o nouă cucerire celebră: filmați pe străzile din Monte Carlo

„Dacă mănânci o lună de la penitenciar, dai colțul!” » Dănuț Lupu, despre condițiile de la Rahova: „Să mă ierte doamna Rodica, dar la Marriott era mai ieftin ...”


Comentarii (4)
adi_stelistul
adi_stelistul  •  19 Septembrie 2018, 13:02

Acum 32 de ani, in 1986, Calin Creanga avea 14 ani. Super tare soldat trebuie sa fi fost la varsta aia.

unico_biancorossi
unico_biancorossi  •  18 Septembrie 2018, 21:54

Calin Creanga ! ce surpriza ! Nu mai stiam nimic de el, acum 32 de ani am fost colegi de armata o vreme scurta. Cu el, cu Cristi Tiugan din Slatina si cred ca si unul Badescu, din Craiova, daca nu ma insala memoria era ruda chiar cu Otilia Badescu, poate frate sau var, nu mai stiu bine. primele luni de armata le-am facut la Clubul Steaua, pe Plevnei.)) Acolo era clubul pe atunci. Ce surpriza, deci mai joaca si acum, he he..)) Succes ombre si sanatate maxima.

adi_stelistul
adi_stelistul  •  18 Septembrie 2018, 16:34
Postat de adi_stelistul pe 18 Septembrie 2018, 16:26

O poveste din pacate repetata cu multi alti sportivi de exceptie. Calin Creanga nici nu a fost singurul din generatia sa care a avut acest parcurs. Colegul de generatie si rivalul Daniel Cioca (care a luat si titlul european la simplu la juniori!) a urmat exact acelasi traseu, spre Grecia, devenind Ntaniel Tsiokas. A fost o generatie buna, crescuta aici, de care au beneficiat altii, fara traditie in sportul acesta. Asta e.

Ca sa nu uit sa spun si asta, in finala Cioca l-a batut pe Jean Michel Saive. Vicecampion mondial, multiplu medaliat european...

Vezi toate comentariile (4)
Comentează