SPORTURI  »  ALTELE  »  FOTE

Povestea primului aur românesc de la FOTE 2015, înotătoarea Claudia Gâdea, 14 ani, 400m mixt: "Venise cu frică de apă!"

Articol de - Publicat duminica, 02 august 2015 00:00

Iulia Becheru, cea care o pregătește alături de soțul Cătălin, spune că fata a avut o ascensiune formidabilă de la 5 ani, cînd a intrat în bazin. "Poate ajunge la Rio" e concluzia antrenoarei

"Speram să ne apropiem de podium, dar fata ne-a depășit așteptările!", spune Iulia Becheru. Coantrenoarea primului aur românesc de la FOTE 2015, Festivalul Olimpic al Tineretului European, e mîndră de eleva ei. Claudia Maria Gâdea a luat primul loc în proba sa favorită, 400m mixt, cu timpul de 4:53.87. Totuși, surpriza nu este atît de mare. "Fata are timpi de campionat național de seniori, însă, deocamdată, nu poate participa, trebuie să facă 15 ani", adaugă antrenoarea.

Aur și mîncat «cu avionul»

Ea povestește că, la 5 ani, cînd a sosit pentru prima oară la bazin, "s-a lăsat cu plînsete și urlete, venise împreună cu sora ei mai mică. Ambele cu frică de apă! Așa că am decis să le despărțim, să capete încredere. După 2-3 ședințe, Claudia nu mai avea probleme!". Antrenoarea se amuză: "Apoi, o luam la concursuri. Era cea mai mică. La concursuri susținute în Franța, cîștiga tot, dar de mîncat nu mînca decît dacă îi dădeam cu lingurița, «cu avionul»!".

"Mă lupt și la Singapore"

Iar de la 10 ani, fata e nelipsită de pe podiumurile campionatelor naționale, "cu cel puțin un loc întîi!". Așteaptă Campionatele Mondiale de tineret, Singapore, 25-30 august, "ne-a comunicat Camelia Potec, e sigură participarea". Iulia conchide cu un dialog al fetei cu antrenorul Cătălin Becheru: "Claudia a fost foarte simpatică. L-a luat pe soțul meu și i-a zis: «Nimeni nu-mi dădea șanse la FOTE. Am luat aur. O să mă lupt și la Singapore!»".

"Rio pe barem B"

"Poate ajunge la JO de la Rio pe barem B, e la 49 de sutimi de asta la 400m mixt. Avînd în vedere vîrsta, va avea 15 ani în momentul concursului. Să nu uităm că Diana Mocanu a cîștigat două medalii de aur la doar 16 ani!", spune Iulia Becheru. "Și e în stare. Vine la antrenament și dacă e bolnavă, Ratează rar cîte un antrenament pe an!".

Singura medalie la Central-Europene

Claudia a mai avut performanţe şi la alte competiţii continentale, precum Campionatele Central-Europene şi Balcaniadă. "Cred că de cînd înota Camelia Potec n-am mai avut o asemenea performanţă în nataţia feminină, indiferent de nivel. Iar la Central-Europene, deşi avea doar 13 ani, se împerecheau 13 şi 14 ani, a luat bronz. A fost singura medalie a României la individual dintr-o delegaţie de 20 sportive", întăreşte Iulia Becheru.

Şi sora e talentată

Deşi despărţite în momentul în care au venit la înot, Claudia Maria Gâdea şi sora ei, Ioana, au continuat în tandem cu nataţia. "Nu au avut sportivi în familie, ele sînt primele. După campionatul naţional de cadeţi de săptămîna trecută, am analizat performanţa Ioanei, care e cu un an mai mică, şi credem că va fi selectată şi ea în lotul pentru Central-Europenele de anul acesta!".

"Are multe calități. Este ambițioasă, docilă, luptătoare, muncitoare, talentată. Deși e doar o puștoaică"
Iulia Becheru, antrenoarea Claudiei

"Vin generaţii mai bune, se observă. Ştafeta din care a făcut parte şi Claudia, tot la FOTE, a stabilit un record naţional la 4X100 mixt, 4:29.84"
Iulia Becheru, antrenoarea Claudiei

12 anitrecuseră de la precedentul aur al României la FOTE - înot: Ionela Cozma, Paris 2003, la 200m liber

2013era ediția ultimei medalii a României la FOTE - înot, Robert Glință, bronz, 100m spate

Medaliaţii României la FOTE 2015

  • AUR
    Georgiana Iuliana Aniţei (Atletism, triplusalt)
    Maria Claudia Gâdea (Înot, 400m mixt)
    Andrea Miklos (Atletism, 400m)

  • ARGINT
    Răzvan Ciolan (Judo, 73kg)
    Răzvan Grecu (Atletism, triplusalt)
    Mihăiţă Micu (Atletism, aruncarea ciocanului)
    Bogdan Sitoianu (Atletism, săritura în lungime)

  • BRONZ
    Selma Cadar (Tenis, simplu)
    Daniel Martin (Înot, 200m spate)

„Urmează producții de un mare impact, participă și el ...” » Soția unui fost star de la PSG, decizie controversată: „Planul e un milion de dolari în 6 luni”

L-a rugat să nu joace, fiindcă are o presimțire rea, dar el a marcat în poarta Romei! Așa că a schimbat abordarea: „Hai să mai facem copii”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează