SPORTURI  »  ALTELE  »  SPECIAL

Povestea unui cal norocos care va merge la Olimpiada de la Londra » A scăpat din Iad

Neville Bardos face echipă bună cu antrenorul lui, Boyd Martin
Neville Bardos face echipă bună cu antrenorul lui, Boyd Martin

Articol de - Publicat miercuri, 18 ianuarie 2012 00:00 / Actualizat marti, 17 ianuarie 2012 22:04

Neville Bardos este un cal care a supravieţuit miraculos unui incendiu teribil. Acum, se pregăteşte să meargă la Olimpiada de la Londra.

Undeva, în Aiken, Carolina de Sud, grajdurile ardeau ca şi cum ar fi venit sfîrşitul lumii. În grajduri - 11 cai. Doi oameni au încercat, într-un efort nebunesc, să stingă incendiul şi să salveze animalele. telefonul sunase la 8 dimineaţa, aducînd anunţul teribil. "A fost îngrozitor", povesteşte Boyd Martin, antrenorul. "Am văzut cu ochii noştri cum caii mei sfîrşesc arşi de vii". Şase dintre ei au murit atunci. Alţi patru au ieşit din grajd aproape nevătămaţi. Pe Neville Bardos, un exemplar din rasa Chestnut Gelding, l-au găsit într-un colţ, horcăind. Gîtul şi plămînii lui Neville erau practic distruşi în urma inhalării de fum, iar părţi întregi din trup erau acoperite de arsuri grave.

Candidat la Olimpiadă
Se întîmpla acum 7 luni, în primăvara anului trecut. Neville, cal de top în vîrstă de 12 ani, care concura la obstacole, primise o prognoză extrem de proastă din partea medicilor, a proprietarilor şi a celorlalţi concurenţi din lumea echitaţiei. Cu toate acestea, animalul şi-a revenit în mod spectaculos. La numai trei luni după incendiu devenea cel mai bun cal din SUA la o prestigioasă competiţie disputată în Anglia.La alte întreceri a avut evoluţii bune. În acest moment, Neville Bardos se află printre ultimii trei finalişti la concursul internaţional Horse of the Year.

Antrenorul subliniază norocul şi cheful de viaţă pe care le-a avut calul său. "Dacă Neville ar fi continuat să trăiască în curtea din spate a fermei, tot ar fi fost un miracol. Acum a depăşit acest stadiu, este favorit să ajungă la Jocurile Olimpice", spune Martin.

Îl aştepta abatorul
Părinţii lui Boyd Martin au fost sportivi olimpici. Mama lui a concurat în probele de patinaj viteză, iar tatăl său a fost schior fondist. Martin şi soţia lui, Silva, sînt jochei şi antrenori. Au cai în Carolina de Sud şi în Pennsylvania. Au venit în SUA din Australia în 2007. Pe Neville Bardos îl cumpăraseră în 2002, dăduseră pe el 850 de dolari. Nu era altceva decît un cal lent de curse. "Foştii proprietarii intenţionau să-l vîndă unui abator. A fost la un pas să devină hrană pentru cîini", istoriseşte Martin.

Caii de curse sînt buni cît sînt tineri. Cei de obstacole au vîrste mai înaintate, pentru că necesită antrenament complex. De fapt, proba lui Neville este un triatlon ecvestru - obstacole, sărituri şi dresaj. Primele rezultate ale animalului au fost dezamăgitoare. La un concurs din 2002, Silva a căzut de pe spinarea lui Neville, cînd acesta s-a speriat de un gard şi a luat-o razna. A durat 15 minute pînă ce Neville a fost prins. "Speram să se calmeze. Dar calmul nu este în genele sale", îşi aminteşte Boyd.

Nerv şi chef de acţiune
Neville nu s-a calmat şi bine a făcut. Calităţile lui de competitor s-au ascuţit. În 2006 a cucerit un titlu internaţional la Melbourne, iar în rest numai locuri bune. În 2010, cînd a terminat drept cel mai bun cal din Statele Unite la Jocurile Mondiale Ecvestre, Martin a început să-l pregătească pentru Olimpiadă.

Nici după incendiu calul nu s-a lăsat învins. Nervul, agitaţia şi recuperarea rapidă i-au făcut pe antrenori să creadă că acest cal nu se va mulţumi cu traiul la o fermă, fără concursuri. "Calul ăsta şi-a bătut joc de moarte de două ori. Cred că ar fi bine să avem grijă cu el, să-l ţinem departe de flacăra olimpică", glumeşte acum Boyd Martin.

Spital special
Neville a fost tratat la un spital veterinar specializat pe cai. Era cel mai bolnav cal de acolo. Era intubat, primea antibiotice şi fluide intravenos. Ba chiar a fost introdus într-o cameră cu oxigen, pentru ca plămînii lui să se vindece mai repede. Respiraţia este importantă pentru orice sportiv şi de acolo au reluat medicii lupta pentru recuperarea lui Neville.

"Şosete" albe şi nume de gangster
"Nu am văzut niciodată un cal cum e el", spune Joanie Morris, o purtătoare de cuvînt a federaţiei ecvestre din SUA. Neville (foto, în noua sa casă) are un pedigree puternic şi un nume împrumutat de la un gangster australian. Are "şosete" albe şi este principalul candidat american la un loc la Olimpada de la Londra. Iar englezii iubesc caii, mai ales caii cu o poveste dramatică.

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (2)
alexhaiducu
alexhaiducu  •  18 Ianuarie 2012, 09:03

war horse??? e film?? o sa incerc sa il gasesc sa vad si eu ! merci man!

puscarie_pe_viata
puscarie_pe_viata  •  18 Ianuarie 2012, 02:14

Povestea este asemanatoare cu cea a calului din War Horse

Vezi toate comentariile (2)
Comentează