SPORTURI  »  ALTELE  »  CAMPIONATUL MONDIAL

Pragul de netrecut » Andreea Chiţu a obţinut ieri a treia medalie mondială, dar a pierdut iar finala

Articol de - Publicat miercuri, 26 august 2015 00:00

Judoka de la 52 kg devine al doilea an consecutiv vicecampioană a lumii, pierzînd aurul în faţa japonezei Misato Nakamura

Dublă campioană europeană şi vicecampioană mondială, Andreea Chiţu visa la întrecerile de la Astana (Kazahstan) să-şi treacă în palmares şi titlul mondial.

Numărul 1 în lume la categoria sa, conform clasamentului Federaţiei Internaţionale, pe baza punctelor acumulate în concursuri, Andreea a avut un an 2015 foarte bun. A cîştigat titlul european la Baku, a avut prestaţii remarcabile în Grand Prix-uri şi concursurile de Grand Slam. Poziţia în clasamentul IJU i-a oferit şi un culoare excelent la Astana.

La 7 secunde de eliminare!

A început întrecerea pe tatami cu tunisianca Hela Ayari. Africanca a fost extrem de bătăioasă, a fugit de prizele româncei, dar nu a scăpat. Cînd mai erau 20 de secunde din cele patru minute regulamentare, Chiţu a prins-o pe adversara sa şi a reuşit ipponul.

Emoţiile mari au venit însă în disputa din "optimi", în faţa Distriei Krasniqi din Kosovo. Numărul 24 mondial, Krasniqi a făcut antijoc şi a aşteptat doar greşelile româncei. Acestea au venit, iar Andreea a fost avertizată cu două shido pentru prize incorecte. A atacat însă în permanenţă, a căutat să găsească un procedeu cu care să-şi termine adversara, dar nu a reuşit. Distria a primit şi ea un avertisment pentru noncombat, dar timpul trecea în favoarea ei. Totul părea că s-a terminat pentru Andreea cînd, cu şapte secunde înainte de final, Krasniqi a călcat în afara ariei de concurs şi a primit şi ea încă un avertisment. S-a intrat în prelungiri, acolo unde Krasniqi a mai primit un shido pentru că nu a acceptat lupta. Andreea era în "sferturi".

Emoţiile s-au risipit

Concentrată şi extrem de stăpînă pe tehnica sa, Chiţu nu a mai mai avut probleme cu următoarele sale adversare. Italianca Odette Giufrida, a 12-a judoka de la 52 kg, a fost fixată pe tatami după un minut şi jumătate, iar cu Gulbadam Babamuratova din Turkmenistan a punctat printr-o waza-ari care a trimis-o în finală. Argintul era asigurat, românca ajunsese la nivelul Mondialului din 2014, de la Celiabinsk. Numai că îşi dorea să schimbe argintul pe aur!

Necunoscuta din finală

Andreea prefera să lupte cu brazilianca Erika Miranda, de care trecuse, tot în semifinalele mondiale din 2014, dar a dat peste japoneza Misato Nakamura. Asiatica părea că s-a retras din judo în 2012, după ce a născut o fetiţă şi a avut şi probleme medicale. A revenit însă în 2014, iar anul acesta a fost o prezenţă efemeră pe tablourile de concurs, fiind doar a 18-a judoka IJU.

Tare în braţe, Nakamura a încercat să ducă lupta la sol. Chiar a prins-o pe Andreea într-o priză, iar românca a scăpat cu greu, chiar cînd arbitrul se pregătea să puncteze. Mai incisivă decît Chiţu, japoneza a primit un shido din partea arbitrului, care la final s-a transformat într-o medalie. A fost detaliul care a reuşit să departajeze pe cele două judoka.

Andreea îşi păstrează astfel argintul mondial, iar cu acest rezultat, obţine matematic şi calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro.

Andreea Chiţu

- 27 de ani;
- argint la CM 2014, 2015 Astana, bronz la CM 2011;
- aur la CE 2012, 2015, argint la CE 2013, bronz la 2014;

1este locul mondial pe care se află Andreea Chiţu în clasamentul IJU, avînd 3.170 p. Pe locul 2 se află Erika Miranda, 2.626 p, iar pe 3, Majlinda Kelmendi, 2.600 p

Azi intră pe tatami Căprioriu

România are aşteptări mari azi şi de la Corina Căprioriu, la 57 de kilogame. Corina pleacă din postura de numărul 1 mondial, iar la tragerea la sorţi a fost trimisă în grupa A. Cele mai dificile adversare ale elevei antrenate de Florin Bercean par, la prima vedere, austriaca Sabrina Filzmoser, vicecampioana europeană din 2013, şi italianca Giulia Quintavalle.

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (2)
007bobescu
007bobescu  •  26 August 2015, 21:36

Erata :a se citi - ... ca a prins-o in fixare si kimono-ului

007bobescu
007bobescu  •  26 August 2015, 21:33

"...Tare în braţe, Nakamura a încercat să ducă lupta la sol. Chiar a prins-o pe Andreea într-o priză..." Poate ati dorit sa spuneti ca prins-o in fixare asa cum ati mentionat la lupta cu sportiva din Italia. Priza /prizele = contactul dintre adversari rezultat in urma prinderii kimonu-ului cu unul sau ambele brate. Fixare = prinderea adversarului pe spate in lupta la sol. "... un procedeu cu care să-şi termine adversara" !!? probabil sa -o arunce de ippon.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează