SPORTURI  »  ALTELE  »  ÎNCĂ O ŢEAPĂ

Prea mulţi bani pentru patinoarul de la Braşov

patinoar
patinoar

Articol de GSP - Publicat joi, 11 martie 2010 00:00

O investigaţie a Jurnalului Naţional a scos la iveală o altă scurgere de bani publici. Este vorba despre invesţia făcută la patinoarul Olimpic de la Braşov.

Mult-lăudatul patinoar olimpic de la Braşov a iscat aprige controverse printre consilierii locali şi judeţeni, mai ales în privinţa costurilor exagerate ale construcţiei, dar şi a procedurii dubioase de încredinţare a contractului firmei "de casă" a democrat-liberalilor, MBS Group. Valoarea investiţiei s-a ridicat la 10,7 milioane de euro, dar nu a fost respectată legislaţia achiziţiilor publice, afacerea reducîndu-se la procedeul clasic de drenare a banilor publici către clientela politică: încredinţarea directă, prin negociere cu un singur ofertant. Se arătă în materialul din Jurnalul Naţional numit "Cronica unei escrocherii pe gheaţă".

Valoarea iniţială a contractului  a fost de 25,3 milioane RON, aproximativ 6 milioane de euro, valoare la care Primăria Braşov, condusă de primarul PD-L George Scripcaru, care este şi vicepreşedinte naţional al partidului de guvernământ, Partidul Democrat-Liberal (PD-L) trebuia să iniţieze proceduri de licitaţie internaţională, conform legislaţiei achiziţiilor publice, OUG 34/2006. Compania Naţională de Investiţii, societate publică aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării, a lui Vasile Blaga, la acea oră, a suplimentat potul.
Conform actelor adiţionale la contractul cu grupul MBS, preţul construcţiei a urcat ulterior la mai mult de 10 milioane de euro, adică de aproape trei ori mai mult, faţă de suma de 3.670.680 euro, stabilită de Hotărârea Consiliului Local Braşov nr. 582 din 1 august 2007, prin care s-a aprobat Studiul de Fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici ai patinoarului.

Un semn mare de întrebare îl ridică motivaţia cu privire la atribuirea directă, din moment ce de la decizia Consiliului Local şi până la momentul inaugurării au trecut mai mult de 2,6 ani.Prejudiciul real pentru bugetul local şi naţional în cazul Patinoarului Olimpic Braşov se ridică astfel la cel puţin 7 milioane de euro, muşamalizat legal printr-o hotărâre a Guvernului Boc, emisă în cel mai mare secret, tocmai pentru a se acoperi dublarea mai târziu a preţului contractului, în favoarea firmei clientelare a democrat-liberalilor, MBS GROUP.

Mai multe detalii pe www.jurnalul.ro

 

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (3)
 •  11 Martie 2010, 15:47

Bineinteles, toate constructiile de anvergura de dupa '90 s-au facut in urma unor tepe si proceduri dubioase de incredintare a contractelor, duble fata de costul normal. Ar mai fi si bazinul de la Izvorani unde sunt nu stiu ce probleme. Altfel nu se poate in Românica, nu? Dar remarc ca toate tepele pe care le dati voi pe ziar sunt facute de PD-L...Dar de tepele PSD-iste din trecut ce ziceti gazetarilor? De fapt stai...aia n-au facut nici o constructie pt sport.

 •  11 Martie 2010, 15:05

incredibil de nesimtiti boc si ai lui. demagogia asta cu atentia la banul public sper sa ii termine cit de curind, ca asa nu se mai poate. dna: treci la treaba, lasa-i pe aia de au primit cadou 50.000 de euro, in cazuri ca asta vorbim de sume de aproape 150 de ori mai mari!!!!!! sau parte din suma asta umflata a cumparat deja tacerea voastra?

 •  11 Martie 2010, 14:40

politica frate..si atat!!!

Vezi toate comentariile (3)
Comentează