SPORTURI  »  ALTELE  »  KAIAC-CANOE

Premiere pentru Ivan Patzaichin » Cvadruplul campion olimpic la canoe a primit Colanul de Aur

Ivan Patzaichin
Ivan Patzaichin

Articol de - Publicat joi, 18 aprilie 2019 15:53

Ivan Patzaichin, cvadruplul campion olimpic la canoe, a primit joi Colanul de Aur, cea mai înaltă distincţie a Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, pentru întreaga sa carieră.

Ivan Patzaichin, cel mai titrat canoist român din toate timpurile, a primit, joi, Colanul de Aur, cea mai înaltă distincţie a Comitetului Olimpic şi Sportiv Român în cadrul unei festivităţi desfăşurate la Casa Olimpică. Premiul i-a fost oferit de preşedintele COSR, Mihai Covaliu, fostul sportiv fiind aplaudat în picioare de membrii COSR. 

„Ivan a atins perfecţiunea nu o dată, ci de mai multe ori. Viaţa lui este un tablou extrem de valoros pe care noi suntem onoraţi să îl avem în patrimoniu. Ca atare Ivan Patzaichin primeşte cea mai mare distincţie a Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Colanul de Aur”, a spus în timpul premierii Mihai Covaliu. 

Această distincţie vine puţin cam târziu, pentru că el a primit deja din partea Comitetului Internaţional Olimpic cea mai înaltă distincţie, Colanul de Platină. Dar mai bine să facem lucrurile cât timp îi avem în viaţă pe aceşti oameni minunaţi”, a adăugat preşedintele COSR.

Vădit emoționat, cu lacrimi în ochi, Ivan Patzaichin a spus că va sprijini în continuare sportul românesc, la fel cum a făcut-o și până acum.

„Mulţumesc Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, este un moment extraordinar pentru mine. Niciodată nu e prea târziu să primeşti ceea ce meriţi. Iar eu spun că merit, pentru că am fost alături toată viaţa mea de mişcarea olimpică. Am început în 1968 cu o medalie de aur şi am încheiat cariera de sportiv tot cu aur. Am fost la 5 ediţii ale Jocurilor Olimpice ca sportiv şi alte 5 ca antrenor. Am fost membru în Comitetul Executiv al COSR şi vicepreşedinte în mai multe rânduri. Dar eu rămân alături de mişcarea olimpică în continuare şi o promovez în special în rândul copiilor”, a declarat Patzaichin.

Un palmares impresionant

Născut în 26 noiembrie 1949 în satul Mila 23, din județul Tulcea, Ivan Patzaichin este cel mai titrat canoist român din toate timpurile. El a participat la cinci ediţii ale Jocurilor Olimpice (1968, 1972, 1976, 1980 şi 1984), câştigând patru medalii de aur şi trei de argint. Are 22 de medalii câştigate la 11 ediţii ale Campionatelor Mondiale de kaiac-canoe, 9 de aur, 4 de argint şi 9 de bronz. Ca antrenor, Patzaichin a pregătit sportivii români la cinci ediții ale Jocurilor Olimpice, de la Barcelona 1992, Atlanta 1996, Sydney 2000, Atena 2004 și până la Beijing 2008. De-a lungul carierei de antrenor a cucerit peste 150 de medalii olimpice, mondiale și europene.

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
1502241916738818
Ion-Nelu Nistor  •  18 Aprilie 2019, 17:35

Un OM minunat din toate punctele de vedere. Si ce este cel mai important nu s-a bagat in politica precum multi alti sportivi. Poate cel mai valoros sportiv pe care l-a avut Romania.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează