SPORTURI  »  ALTELE  »  CAMPIONATUL MONDIAL

Record istoric doborît de Neil Robertson » Seară magică şi calificare dramatică în semifinalele CM după un duel memorabil

foto: bbc.com
foto: bbc.com

Articol de - Publicat joi, 01 mai 2014 00:00 / Actualizat joi, 01 mai 2014 09:25

Neil Robertson s-a calificat în această noapte în semifinalele Campionatului Mondial de la Sheffield după cel mai pasionant sfert de finală, 13-11 cu Judd Trump. ♦ Australianul a reuşit şi al 100-lea break de peste 100 de puncte al sezonului, un record absolut în istoria snookerului.

Emoţie, ambiţie, orgoliu, nervi, luptă, ratări, bile superbe, reveniri: toate caracterizează duelul fenomenal din sferturile de finală de la Crucible dintre australianul Neil Robertson şi englezul Judd Trump.

Dar spiritul de luptă al campionului mondial din 2010 s-a dovedit decisiv în această noapte. A fost sub presiune non-stop, a fost condus pe toată durata partidei, dar a revenit exact cînd a contat şi a acces într-o nouă semifinală la Campionatul Mondial.

Început fantastic pentru Trump! Mai poate fi oprit?
Dar nu tot meciul a fost despre Robertson, ci mai tînărul Judd Trump a fost în prim-plan în primele două sesiuni. Robertson a cîştigat primul frame al duelului dintre cei mai buni stîngaci din snookerul actual, dar nu a mai contat apoi în joc. Două breakuri de peste 100 de puncte pentru Judd şi prima sesiune se încheia categoric, scor 6-2, iar întrebarea pe care o puneau toţi specialiştii este dacă mai poate fi stopat în drumul spre victorie.

Începutul din această după-amiază a adus speranţele unei reveniri australiene la Sheffield cînd a venit la 5-7 şi apoi a avut masa în mînă pentru un 7-8 la finalul celei de-a doua sesiuni. Neil a ratat bila neagră înainte de secvenţa de bile colorate, iar Judd s-a desprins din nou la 3 jocuri înainte de partea decisivă şi a adus liniştea în tabăra sa.

Seara a început mai bine tot pentru Trump, care părea că va reuşi surpriza mai ales după ce a cîştigat şi prima repriză a sesiunii decisive. Era 11-8 şi doar un miracol părea că-l poate salva pe Neil Robertson.

5 frameuri consecutive şi al 100-lea break de peste 100 de puncte din sezon!
Dar minunea s-a produs după 20 de minute de respiro. Australianul a revenit mai proaspăt şi mai montat ca oricînd. A redus uşor, uşor din handicap şi s-a apropiat la un singur frame distanţă. A fost momentul decisiv!

În frameul 22 a preluat controlul mesei după o lovitură combinată. Iar de aici a pornit neprevăzutul. După ce a curăţat bilele roşii din partea inferioară a mesei, Neil a urcat la bila neagră. Şi totul a revenit în controlul său. A cîştigat frameul fără probleme cînd mai erau 59 de puncte pe masă, dar desigur că frameul nu s-a oprit. A introdus în buzunare ultimele 4 bile roşii şi de la neagră a urcat la cea galbenă pentru secvenţa de bile colorate.

Asistenţa numeroasă de la Sheffield aştepta recordul istoric! 100 de breakuri de peste 100 de puncte într-un sezon, un record absolut în istoria snookerului. Iar Neil avea 99 şi nevoie de doar două bile. Poziţie perfectă la bila galbenă, apoi rămîne şi la cea verde. Murmur în tribune la Crucible şi Neil a răsplătit încrederea publicului. A introdus bila verde şi a izbucnit de parcă ar fi cîştigat Campionatul Mondial. Era momentul lui de descătuşare. Şi al fanilor care au fost mai zgomotoşi ca niciodată. Pînă atunci, în 21 de jocuri reuşise doar un break de 70 de puncte.

Trump e dărîmat psihic, Robertson zîmbeşte pentru prima oară
Nimic nu era pierdut pentru Judd Trump, dar limbajul corpului îl dădea de gol. Englezul este dărîmat psihic şi pierde şi frameul următor la 0. Robertson îl conduce doar pentru a doua oară în meci, prima oară întîmplîndu-se chiar după primul frame. A fost de ajuns, mai ales că Trump nu mai reuşeşte să introducă o bilă în buzunar timp de mai bine de o oră. O face în jocul 24, însă era prea tîrziu. Ratează bila neagră de pe punct şi îi face cadou victoria lui Neil Robertson. După 24 de frameuri şi mai bine de 8 ore de joc.

Numărul 1 mondial versus numărul 2 mondial în semifinale
După victoria fostului campion mondial s-a aflat şi ultimul semifinalist al ediţiei din acest an. Astfel, după ce Barry Hawkins s-a calificat şi el dramatic după joc decisiv cu Dominic Dale şi va reedita finala de anul trecut în penultimul act împotriva marelui Ronnie O'Sullivan, Robertson va juca în a doua semifinală cu Mark Selby. Va fi o confruntare între primii doi clasaţi din snookerul actual, liderul australian împotriva secundului englez.

Lui Robertson i-a stat gîndul tot la fotbal
A arătat-o chiar la finalul duelului dramatic cu Judd cînd a pus prima întrebare pe holul teatrului de la Crucible. "Ce a făcut Chelsea?", a întrebat australianul, dezamăgit fiind însă de răspunsul primit. Dar nimeni şi nimic nu-i mai putea strica seara magică. Seara în care a revenit de la 8-11 şi în care a reuşit un record care cu greu va mai fi doborît, 100 de breakuri de peste 100 de puncte într-un sezon.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (14)
aly_dinamo
aly_dinamo  •  01 Mai 2014, 18:22
Postat de adiharna pe 01 Mai 2014, 13:29

Da ma ce sa-ti povestesc ! No Ronnie,no Mourinho,no Reghe,no MM ! Numai aroganti si nesimtiti ! Daca astea ne sunt exemplele suntem vai de capul nostru !

Ronnie e o legenda, un geniu...restul mentionati de tine sunt niste mascarici...

zidane92
zidane92  •  01 Mai 2014, 17:15
Postat de old_shatterhand pe 01 Mai 2014, 13:48

De cand e O'Sullivan arogant si nesimtit?Poti vorbi de chestiile astea in ce sport vrei tu, dar snookerul e singurul sport curat si ati ajuns si aici sa vorbiti de asta.Cat despre afirmatia celui caruia i-ai raspuns.Da Ronnie e cel mai bun.Adica cati au lipsit un sezon intreg si apoi sa castige campionatul mondial(cel mai important concurs din snooker)?Lucrul asta il putem asocia cu campionatul european castigat de Danemarca dupa ce baietii aia au venit de pe plaja.

Nu stiu daca Ronnie e arogant si nesimtit ,mie nu mi se pare dar chiar daca ar fi are ceva in spate,are 5 titluri mondiale.2 la rand e poate cel mai bun jucator din toate timpurile din domeniul lui:snookerul,un asemenea om are tot dreptul daca vrea sa fie arogant,dar cand fac arogante 2 maimutoi ca laura reghecampf si mita stoica atunci e foarte grav,sa fie aroganti 2 oameni care au luat titluri intr-o tara care in fotbal e ca togo in snooker,nu exista fata de varful fotbalului mondial,e sub clasamente fata de varful fotbalului!Nu mai vorbim de cum au luat trofeele cu blaturi,hotie si jafuri la drumul mare! P.S A fost coment ca raspuns la comentariile de mai jos nu la unul singur!

der.bomber
der.bomber  •  01 Mai 2014, 14:26
Postat de valiii pe 01 Mai 2014, 13:56

nu fii asa sigur,hawkins e in forma si plus de asta nu uita cat a avut ronnie de furca cu perry

eu merg pe mana lui Ronnie :) cand e concentrat 100%...nu-i poate sta nimeni in cale.oricum...abia astept semifinalele si sper sa vedem snooker de cea mai buna calitate.

Vezi toate comentariile (14)
Comentează