SPORTURI  »  ALTELE  »  CANOTAJ

Renaştere la Plovdiv » Juniorii de la canotaj au cucerit şapte medalii, dintre care trei de aur la Mondiale!

Echipajul de 8+1 de junioare sărbătoreşte medalia de aur de la Plovdiv. +2   FOTO
Echipajul de 8+1 de junioare sărbătoreşte medalia de aur de la Plovdiv.

Articol de - Publicat luni, 20 august 2012 00:00 / Actualizat duminica, 19 august 2012 20:24

După eşecul de la Olimpiadă, canotajul românesc a primit resuscitarea aşteptată la Mondialele de juniori din Bulgaria: şapte medalii, dintre care trei de aur.

România a cucerit nu mai puţin de şapte medalii la Campionatele Mondiale de juniori de la Plovdiv ( Bulgaria). Dintre acestea, trei au avut culoarea cea mai strălucitoare.

Revanşa bărcii de 8 plus 1
Anul trecut, tot la Mondiale, barca de 8 plus 1 feminin a pierdut aurul, pe ultimii metri, în faţa Germaniei. Acum, "tricolorele" s-au revanşat pe canalul de la Plovdiv, cîştigînd cursa de o manieră categorică. Gianina Beleagă, Elena Turtă, Alina Pop, Iuliana Popa, Ana Maria Boca, Denisa Albu, Mihaela Berindei, Giorgiana Cucu şi cîrmăciţa Georgiana Danciu au impus un ritm infernal din start.

Doar americancele au putut ţine, cît de cît, pasul. Chiar şi aşa, barca României a fost prima la toate punctele intermediare, iar la finiş a avut peste două secunde avans faţă de SUA. A treia a venit Italia, dar timpul a fost cu aproape şapte secunde mai slab.

"Ne-am gîndit că putem cîştiga, dar nu eram sigure de nimic. Au fost emoţii mari pe parcurs. Cel mai dificil într-o cursă e pe ultimii 500 de metri, atunci cînd nu ai timp să te gîndeşti la nimic, ştii doar că ai de tras. Am fost împreună în barcă în ultimele trei luni, ne cunoaştem foarte bine una cu cealaltă şi sîntem prietene", a declarat Gianina Elena Beleagă.

Încă un duel cu americancele
Şi barca de patru vîsle a cîştigat aurul, sîmbătă, la Plovdiv. Andreea Tătaru, Dorina Otea, Viviana Bejinariu şi Ioana Vrînceanu le-au avut ca principale contracandidate tot pe americance. Româncele au fost însă mereu primele, nu au cedat teren nici un moment, iar la final tricolorul flutura în mîna Andreei.

Al treilea aur al delegaţiei a venit tot ieri. De data asta din partea unei bărci a băieţilor. Neculai Aniculesei şi Dumitru Mariuc au făcut ambarcaţiunea de doi rame să zboare pe apă. A fost o luptă cioc la cioc pe parcursul celor două mii de metri, în care patru echipaje au sperat în permanenţă la primul loc. Pe lîngă "tricolori", Grecia, Serbia şi Germania s-au bătut pentru aur.

Succesul alor noştri s-a conturat clar pe ultimii 500 de metri, cînd s-au desprins decisiv de eleni. Au pus aproape o barcă distanţă şi două secunde minus. "Ne aşteptam să cîştigăm. După bronzul de anul trecut, singurul obiectiv era să terminăm primii, iar motivaţia a fost uriaşă", a dezvăluit Mariuc.

Fotografia care doare
De cursa cea mai chinuitoare au avut parte băieţii de la patru rame, Pavel Buiciac, Alexandru Macovei, Dănuţ Rusu şi Cristian Ivaşcu. Aceştia au pierdut medaliile de aur, în favoarea italienilor, pentru o sutime de secundă. Ce înseamnă asta? Şi să clipeşti îţi ia mai mult!

A fost nevoie de zeci de vizionări video, de reluări cu încetinitorul pentru a se decide cîştigătorul! Băieţii s-au prăbuşit în barcă, mai ales că pe ultimii 500 de metri trăseseră ca nebunii, încercînd să recupereze deficitul de 1,54 secunde. A rămas acea blestemată sutime de secundă! (foto 3)

Pariul Elisabetei Lipă
Preşedinta FR de Canotaj, Elisabeta Lipă, e foarte fericită după rezultatele de la Plovdiv. "Nu mi-a trecut supărarea după Londra, dar mă bucur măcar că la Mondialele de juniori am văzut multă ambiţie şi dăruire din partea tuturor", a declarat Lipă.

Pe lîngă bărcile cîştigătoare, ea a remarcat-o pe cea de patru rame, care a ratat aurul la o sutime de secundă, dar şi pe cea de două vîsle categorie uşoară. "Fetele astea, Ionela Lehaci şi Andreea Asoltanei, vor fi în aceeaşi barcă la Rio de Janeiro! Am curaj să fac pariu cu oricine. Mi-au plăcut mult şi au un potenţial uriaş", a încheiat Lipă.

Rezultatele românilor la Mondiale

FEMININ
- 8 plus 1: aur
- Patru vîsle: aur
- Două vîsle, categorie uşoară: argint
- Simplu: bronz

MASCULIN
- Doi rame: aur
- Patru rame: argint
- Patru vîsle: bronz
- 8 plus 1: locul 4

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (8)
qazwsxedcrfvtgbyhnujmikolp
qazwsxedcrfvtgbyhnujmikolp  •  21 August 2012, 21:03

Sa nu uitam la junior e alta gandire din partea antrenorilor si a sportivilor ... Deja la tineret / senior e alta gandire , antrenorii viseaza la locul 1 , automat il face si pe sportiv sa viseze , sportivul se antreneaza ( normal ca isi doreste ) si la concurs o da de gard pentu presiunea pusa pe el ... La juniori toti au fost buni , majoritatea care au mers la mondialele de juniori au avut medalii , se fac investitii mai mari fata de seniori.. cand ajungi la seniori pauza , se pune o bariara , eu unu ma mir cat de bine mergeam la juniori , si acuma dar cu ff multa munca fata de juniorat .. Asta e ,trebe rupta bariera asta la seniori si sa se aduca medalii ca la juniori :)

qazwsxedcrfvtgbyhnujmikolp
qazwsxedcrfvtgbyhnujmikolp  •  21 August 2012, 20:56
Postat de supersolo pe 20 August 2012, 14:43

acestia sunt viitorul ...lasati babele de la Londra si luati-i pe ei in vizor si nu mai pierdeti timpul aiurea cu reveniri si reintoarceri....varsta si performanta sunt in echilibru....una e sa fii la 35 de ani la Olimpiada si alta e la 20 ....copii astia trebuiau dusi la Londra ...dar e bine si asa....in rest sa auzim numai de bine ....:)))

Dina pacate Londra s-a dus pentru tine !

supersolo
supersolo  •  20 August 2012, 14:43

acestia sunt viitorul ...lasati babele de la Londra si luati-i pe ei in vizor si nu mai pierdeti timpul aiurea cu reveniri si reintoarceri....varsta si performanta sunt in echilibru....una e sa fii la 35 de ani la Olimpiada si alta e la 20 ....copii astia trebuiau dusi la Londra ...dar e bine si asa....in rest sa auzim numai de bine ....:)))

Vezi toate comentariile (8)
Comentează