SPORTURI  »  ALTELE  »  SUPERBET CHESS CLASSIC

Richard Rapport și Bogdan Deac, cei doi șahiști ai României, s-au înfruntat la Superbet Chess Classic. Rezultatele rundei 7

Richard Rapport
Richard Rapport

Articol de GSP - Publicat duminica, 14 mai 2023 11:40 / Actualizat duminica, 14 mai 2023 11:53

Cea de-a VII-a rundă a competiției de șah Superbet Chess Classic România s-a încheiat, sâmbătă, cu două victorii. Totodată, meciul disputat între cei doi șahiști valoroși ai României, Richard Rapport și Bogdan Deac, s-a terminat la egalitate. 

Cea de-a șaptea zi competițională Superbet Chess Classic România – prima etapă a circuitului internațional Grand Chess Tour 2023 – a început, sâmbătă, 13 mai a.c. cu o primă mutare simbolică, făcută de ambasadorul Superbet, fostul fotbalist român Adrian Mutu.

Rezultatele rundei 7 din Superbet Chess Classic

  • Jan-Krzysztof Duda – Maxime Vachier-Lagrave ½ - ½  Exact cum a declarat după partidă, reprezentantul Poloniei încă nu uitat înfrângerea suferită în fața lui Richard Rapport și pare să nu își regăsească forma. A prestat un joc curat, principial, dar fără să reușească să-l surprindă pe adversarul său. După simplificarea mai multor piese în jocul mijloc, s-a ajuns la un final complet egal în care jucătorii au găsit rapid direcția către o remiză imposibil de evitat.
  • Alireza Firouzja – Ian Nepomniachtchi 1 – 0  Marele maestru francez venea după o remiză obținută în extremis în fața liderului turneului, dar îl avea ca adversar, de această dată, pe vicecampionul mondial. S-a jucat o deschidere relativ simetrică, care nu promitea o partidă cu un rezultat decis într-un sens sau altul. Cu toate acestea, Alireza a reușit să obțină inițiativa și să câștige un pion. Nepo s-a grăbit la mutarea numărul cu De2 și i-a permis francezului să obțină un avantaj decisiv și să urce la egalitate pe locul 1.
  • Wesley So – Fabiano Caruana ½ - ½  A fost cea mai liniștită partidă a zilei. Fără prea multe artificii și pretenții din partea vreunuia dintre jucători, s-a ajuns rapid într-o poziție relativ egală. Fabiano Caruana, liderul clasamentului, nu a forțat complicarea jocului și am asistat, astfel, la cea mai scurtă partidă a zilei, care s-a încheiat la egalitate.
  • Anish Giri – Ding Liren 1 – 0  Cel mai bine cotat jucător al Olandei a înregistrat 6 remize în primele 6 runde și nimic nu anunța ’’furtuna’’ care avea să se întâmple pe tabla de joc. Încă de la mutarea 11, a sacrificat un Cal pentru doi pioni, în încercarea de a dezechilibra poziția și pentru a pune presiune pe campionul mondial. Deși este considerat unul dintre cei mai buni apărători din întregul circuit, Ding Liren nu a reușit să oprească avalanșa de piese care s-a năpustit asupra pieselor sale. Cu un joc precis, Anish Giri a reușit să bifeze o victorie importantă în fața campionului mondial. A devenit, astfel, singurul jucător care a reușit să-i învingă, în acest an, atât pe campion mondial en-titre (Ding Liren), cât și pe fostul campion mondial (Magnus Carlsen).
  • Richard Rapport – Bodgan Deac ½ - ½  A fost cel mai urmărit duel de către șahiștii români. Reprezentanții României se aflau față în față, și toată lumea era curioasă să vadă cine va reuși să iasă învingător. După o deschidere atipică, în care Richard a schimbat cei doi nebuni, a reușit să slăbească temporar poziția Regelui advers. În jocul de mijloc, după ce piesele ambilor jucători au ajuns în poziția ideală, poziția a părut blocată. De la mutarea 28 și până la finalul partidei, la mutarea 63, nu s-a mai mutat vreun pion și nici nu s-a mai schimbat vreo piesă. Preț de 35 de mutări și două ore s-a dat o luptă a nervilor, în care ambii jucători au rămas neclintiți, iar partida s-a încheiat remiză.

Cum arată clasamentul după runda 7

1 – 2 Fabiano Caruana, Alireza Firouzja (4,5 puncte) 
3 – 5 Richard Rapport, Wesley So, Anish Giri (4 puncte) 
6 – Maxime Vachier-Lagrave (3,5 puncte) 
7 – Jan-Krzysztof Duda (3 puncte) 
8 – 10 Bogdan Deac, Ding Liren, Ian Nepomniachtchi (2,5 puncte)

„Ori te laşi tu ca antrenor, ori îl dai afară pe Săpunaru!” » Reacție dură la vederea incidentului dintre Lobonț și căpitanul Rapidului

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni


Comentarii (1)
ionescugeorge77
ionescugeorge77  •  14 Mai 2023, 15:37

ce frumos sport este sahul ...mecanismul legarii si eliberarii pieselor iti produce o satisfactie aparte ...

Vezi toate comentariile (1)
Comentează