SPORTURI  »  ALTELE  »  GOLF

"Români, fiți mândri! Aveți cel mai frumos teren de golf natural din lume!" » Cine e profesionistul care îi învață golf pe tinerii de la noi

David Foster / Foto: Sebastian Culea
David Foster / Foto: Sebastian Culea

Articol de , - Publicat miercuri, 20 iunie 2018 16:29

Acum o săptămână, terenul de golf "Paul Tomiță" de la Pianu de Jos, județul Alba a găzduit competiția PRO-AM - Golf for Everyone, în care 3 amatori au făcut echipă cu câte un profesionist pentru premii totale de peste 10.000 euro 

Printe jucătorii Pro prezenți s-a numărat David Foster. Un nume cu peste 100 de turnee la activ, care s-a îndrăgostit instant de România și terenul de golf "Paul Tomiță" din Pianu de Jos, județul Alba.

Mai mult, Foster începe un proiect la Sibiu prin care tineri din România vor fi introduși într-un sistem prin care să înceapă să joace golf.

"Golful nu este un sport scump. Dacă îmi dai voie, cu 30-40 de euro îți cumpăr, de pe internet, un set întreg de crose. OK, second hand, dar trebuie să te gândești că nu ești un Pro" David Foster, golfer profesionist

"AICI EȘTI UNUL CU NATURA"

- Domnule David, vă văd mereu zâmbitor, relaxat. E asta esența acestui sport?
- Îți detaliez imediat. Acum mi-l imaginam pe bătrânul Paul Tomiță, omul care a făcut terenul acesta, coborând dealul din spatele nostru, spunând "WOW, aici, ăsta e locul perfect pentru un teren de golf!". Așa, agale, cu o pipă în colțul gurii, fascinat de ce a lăsat aici natura. 
- Ce vă place?
- Sincer, nu exagerez, e cel mai frumos teren de golf natural pe care l-am văzut vreodată. Și am văzut, probabil, mai mult de 5.000 în toată cariera mea, poate 6.000! Mai au de rezolvat ceva la green-uri, porțiunile din jurul găurilor, unii jucători au spus că sunt cam tari. Însă, în rest, e excelent. 
- Așadar...
- Aici te întorci la sportul de bază, simți natura. Le-aș recomanda europenilor, și nu numai, să vină aici. Dacă nu, man!, sunteți nebuni! 

s1 1024x465

"NU GÂNDI, RELAXEAZĂ-TE, CORPUL TĂU ȘTIE CE ARE DE FĂCUT"

- E golful un sport tehnic?
- Tocmai, nu este! OK, are niște dificultăți tehnice, dar 90% depinde de simțiri și naturalețe și doar 10% de tehnică. Dacă vii la mine să iei lecții, îți dau 4-5, apoi te trimit să te joci câteva luni. Nu trebuie să îmi stai pe cap, să te văd în fiecare zi. Nu. Nu înveți așa. Trebuie să simți.
- Cum simțiți jucătorii buni?
- Le simți emoția. Intri în sufletul lor. Le explici că nu trebuie să gândești, trebuie să simți. Dacă vrei să dai o minge departe, să o dai tare, se întoarce totul împotriva ta. Ești nevoit să te relaxezi, să lovești relaxat, ușor. Iar mingea va ajunge exact unde îți dorești. Simte! Corpul tău știe ce are de făcut.
- Prima concluzie: dacă nu joci relaxat, nu poți juca golf!
- Exact. End of story.

"JOC CU ACELEAȘI CROSE DE 25 DE ANI"

 - Ați spus că golful e un sport ieftin.
- Da, exact. E falsă povestea că ar fi scump. Începi cu crose second hand, câteva zeci de euro, vezi dacă îți place. Ar fi chiar aiurea să cumperi unele scumpe de la început.
- Dumneavoastră?
- Eu joc cu aceleași crose de 25 de ani. Mă întreabă lumea de ce. Păi, încă mai funcționează, n-au expirat! (râde)
Totuși, asta e imaginea golfului.
- E imaginea celor care se ocupă de imagine! Îi vezi pe băieții ăia care vin cu saci mari, cu crose scumpe, cu haine scumpe. Hai, băieți, veniți să jucați cu mine, să vedem care e mai bun! Sunt oameni care încearcă să se vândă și să facă bani din golf.

 "AM ÎNCEPUT UN PROIECT LA SIBIU"

 - Am înțeles că aveți și un proiect pentru copiii din România.
- Exact. Și le voi spune tuturor ce v-am zis și vouă azi. L-am început în ianuarie, în Sibiu, cu niște școli de acolo. Apoi, în septembrie, totul va lua o cu totul altă amploare. Vom mări totul. Proiectul va fi nu doar pentru școli, nu doar pentru studenți, ci pentru toată lumea. Părinți, bunici, grandmothers, grandfathers, everybody. Pentru toți! Gratuit.
- Câți copii?
- Oh, vor fi circa 12.000 de copii implicați din 37 de școli. Sincer, e cam greu deocamdată, și știi de ce?
- ?
- E greu să găsești profesioniști. Dacă iei 100 de Pro și îi pui într-o sită, o să rămână circa 3-5 dintre ei. Restul sunt instructori. Instructori care te îngreunează, te încarcă, aduc multă informație degeaba. Golful înseamnă una, poate două propoziții. Asta vom încerca și noi să facem în România. Să simplificăm totul și să facem oamenii să iubească acest sport.

17echipe a câte un profesionist și 3 amatori au participat la concursul PRO AM de la Pianu de Jos, Alba

* Reporterii Gazetei au jucat golf la Sibiu și au învățat de la profesioniști secretele acestui sport, pe care le vor publica pe GSP.ro într-un episod viitor

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (1)
1135382919822581
Cosmin Albu  •  20 Iunie 2018, 18:45

Și nici macar o poza cu terenul...! Totusi..de apreciat ca se scrie se despre alte sporturi.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează