SPORTURI  »  ALTELE  »  CAMPIONATELE MONDIALE

România a ajuns la 7 bărci calificate pentru Tokyo » Un argint în prima zi a finalelor

Articol de - Publicat sambata, 31 august 2019 16:28

O singură medalie a cucerit România în prima zi a finalelor de la Linz. Performerii zilei, băieții din barca de patru rame.

Trei finale cu români, dar o singură medalie după prima zi a finalelor la Campionatele Mondiale de la Linz (Austri). Surpriza plăcută a delegației "tricolore" au fost băieții din barca de patru rame, cei care anul trecut terminau pe 5, iar la Europene nu prindeau finala!  

Mihăiță Țigănescu, Vasile Semciuc, Constantin Berariu și Cosmin Pascari au făcut o cursă incredibilă. Totul s-a decis pe ultimii 500 de metri. Polonia s-a detașat în frunte, dar pentru argint și bronz  Italia, Marea Britanie și România au luptat până la ultima suflare. Au câștigat "tricolorii", care readuc România pe podium, în această probă, după o pauză de 22 de ani! 

Doar pe 4 

Campioane mondiale la ultimele două ediții, Gianina Beleagă și Ionela Cozmiuc au ratat podiumul acum, la Linz, terminând doar pe locul 4 finala de la dublu vâsle categorie ușoară. 

A fost o cursă dominată autoritar de Noua Zeelandă. Zoe McBride și Jackie Kiddle s-au instalat la conducere la 600 de metri și nu au mai cedat până la final. Totul s-a decis însă pe ultimii metri, toate echipele declanșând un sprint furibund. Olandezele Keijser și Paulis, care la Europene nici nu au prins finala, au venit de pe locul 5 și au cucerit argintul.

Pentru bronz, britanicele Craig și Grant au câștigat duelul cu româncele, depășindu-le cu 35 de sutimi de secundă. O cursă mereu atipică, cu răsturnări spectaculoase, dovadă faptul că bielorusele Ianina și Furman, campioane continentale acum trei luni, au sosit ultimele, iar vicecampioanele de la Europene, franțuzoaicele Tarantula și Bove, au venit pe 5.  

La Jocurile Olimpice nimic nu e clar, în afara acestor, intrând în combinație și italiencele Rodini și Cesarini, locul 7 la Mondiale. Canada, Australia și SUA ar putea califica bărci, însă doar după regata de la Lucerna, de anul viitor.  
Culoarul dezavantajat 

Evoluțiile din calificări le-au costat în finală și pe fetele de la patru rame. Ioana Vrânceanu, Viviana Bejinariu, Mădălina Bereș și Denisa Tâlvescu au luat startul pe culoarul 1, cel mai defavorizat. Și condițiile de concurs au fost hotărâtoare. Vicecampioane europene în acest an, româncele au terminat abia pe 5, primele locuri fiind ocupate de echipajele care au concurat pe culoarele avantajate de vânt și valuri: Australia, Olanda și Danemarca.  

S-au adăugat listei

Cristina Popescu și Amalia Bereș au câștigat sâmbătă finala B la Campionatele Mondiale și au obținut fără emoții calificarea la Tokyo, de pe poziția a 7-a. și băieții din proba similară, ex-vicecampionii mondiali Marius Cozmiuc și Ciprian Tudosă ajung la Tokyo. Ei au terminat pe locul 4 finala B, primele 5 locuri obținând biletele pentru Jocurile Olimpice. 

Au ratat calificarea 

În schimb, fetele din barca de patru vâsle, Tabita Maftei, Elena Roșu, Elena Logofătu și Nicoleta Pașcanu ar fi trebuit să termine finala B pe unul din primele două locuri pentru a se califica la Jocurile Olimpice. "Tricolorele" au venit însă pe 5, iar visul de a ajunge la Tokyo se poate împlini doar anul viitor, după regata de la Lucerna.

Bărcile calificate la Jocurile Olimpice

F dublu vâsle, categorie ușoară Gianina Beleagă, Ionela Cozmiuc 
F dublu vâsle Simona Radiș, Ancuța Bodnar 
F patru rame Ioana Vrânceanu, Viviana Bejinariu, Mădălina Bereș, Denisa Tâlvescu 
F dublu rame Cristina Popescu, Amalia Bereș 
M dublu vâsle Ioan Prundeanu, Marian Enache 
M patru rame Mihăiță Țigănescu, Vasile Semciuc, Constantin Berariu, Cosmin Pascari 
M dublu rame Marius Cozmiuc, Ciprian Tudosă

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează