SPORTURI  »  ALTELE  »  ŞAH

Şahul devine materie opţională în şcoli de la toamnă: "Jumătate dintre olimpici joacă şah!"

Articol de , - Publicat miercuri, 21 mai 2014 00:00 / Actualizat marti, 20 mai 2014 23:53

Preşedintele FRŞ şi iniţiatorul proiectului, Sorin Iacoban, prezintă detaliile: începe în 500 de şcoli, vor fi instruiţi profesori, se primesc 5.000 de seturi de şah de la federaţia internaţională.

E oficial: din toamnă, începînd cu anul şcolar 2014-2015, şahul devine materie opţională în şcoli. Ministrul învăţămîntului, Remus Pricopie, a aprobat acest lucru luni, prin ordin de ministru.

"Începem din toamnă în aproximativ 500 de şcoli. Primim cinci mii de seturi de joc de la federaţia internaţională. Între timp, vom organiza cursuri pentru profesori de şah, vor fi instruiţi de mari maeştri. Astfel, vrem să ne extindem în majoritatea şcolilor din ţară", spune Sorin Iacoban, iniţiatorul proiectului.

Ţinta sînt elevii primelor două clase primare. "Am observat că în Iaşi, pe care îl considerăm capitala şahului românesc, jumătate din elevii olimpici au practicat sportul minţii la nivel de club. Studiul m-a convins că acţiunea merită finalizată!".

FAQ pentru Iacoban

... ce vor învăţa copiii?
"După ce se vor familiariza cu regulile şi tabla de şah, vor calcula, interpreta şi simula situaţii de joc"

... de ce în primele două clase primare?
"Între 5 şi 12 ani, şahul e asimilat, învăţat şi practicat cu uşurinţă. După 12 ani, copiii au şi alte activităţi ori priorităţi"

... ce dezvoltă şahul?
"Jocul blitz ajută copiii să ia decizii rapide. Îşi îmbunătăţesc şi concentrarea, dar şi memoria, fiindcă vor învăţa anumite scheme"

CUM E ÎN ALTE ŢĂRI
Armenia - şahul este obligatoriu în clasele primare
Azerbaidjan - peste 36.000 elevi practică şahul în şcoli
Marea Britanie - se practică în 175 de şcoli, proiectul prevede extinderea la 300

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (6)
aurelguga
aurelguga  •  21 Mai 2014, 21:12

Revenim la normalitate? Doamne ajuta! Practic acest sport de la varsta de 6 ani si chiar si prezent imi antrenez mintea cu sahul. Un site destul de frumos unde gasesti si tournament este che sscube . com. Ovidiu, penibilule, cauta putin in istorie si ai sa vezi ca am avut o destui jucatori buni! Exemplu: Florin Gheorghiu (cauta-l pe wikipedia) sau pe che ssgames .com si ai sa vezi ca l-a facut si pe Bobby Fischer (asta daca ai auzit de el) sau mai in zilele noastra Liviu Dieter Nisipeanu care a iesit campion european. Oricum de altfel ne arati talentul tau de do bitoc zilnic. Cred ca intreg orasului Craiova ii este rusine cu tine.

beeswax106
beeswax106  •  21 Mai 2014, 20:23
Postat de ovidiu_3003 pe 21 Mai 2014, 09:58

E de tot rasul ...sahul este un sport greu ...mai greu decat fizica ,matematica si chimia ...luate la un loc ...nimeni ...dar absolut nimeni din lume nu a reusit sa joace sah in mod corect ... Iasul nu poate fi considerata capitala sahului romanesc ...Tot Bucurestiul este ...in Buc se gasesc cei mai multi sahisti ...si mici si mari . Anul acesta Iasul a organizat cel mai tare turneu international din tara la categoria open ...si ? ...gata este capitala sahului romanesc ?

Habar nu ai ce vorbesti, esti un mare prost. Defapt habar nu ai cu ce se mananca sahul, redusule mintal ce esti : "E de tot rasul ...sahul este un sport greu ...mai greu decat fizica ,matematica si chimia ...luate la un loc ...nimeni ...dar absolut nimeni din lume nu a reusit sa joace sah in mod corect ..." Am o intrebare pentru tine daca poti sa-mi raspunzi sincer: tu esti chiar retardat?

merace
merace  •  21 Mai 2014, 15:33

E o veste foarte buna. Desigur, se vor inscrie doar copiii care doresc sa faca sah in scoala, si nu neaparat ca sa devina sahisti profesionisti, ci ca sa invete jocul si astfel sa invete sa gandeasca logic prin joc.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează