SPORTURI  »  ALTELE  »  PATINAJ ARTISTIC

Schimbare istorică în patinajul artistic după cazul Kamilei Valieva

Kamila Valieva a ocupat poziția a patra în proba individuală, după ce a ratat la programul liber marcată de zgomotul din jurul său FOTO imago Images
Kamila Valieva a ocupat poziția a patra în proba individuală, după ce a ratat la programul liber marcată de zgomotul din jurul său FOTO imago Images

Articol de - Publicat miercuri, 08 iunie 2022 14:08 / Actualizat miercuri, 08 iunie 2022 14:40

Situația Kamilei Valieva, depistată pozitiv la 15 ani, înainte de JO 2022 de la Beijing, și lăsată să evolueze în proba individuală, i-a făcut pe cei din federația internațională să crească pragul de vârstă de la care se poate concura la seniori

Forul mondial (ISU) a aprobat în cadrul Congresului său de la Phuket ca vârsta minină a patinatorilor să crească de la 15 ani la 17 ani pentru competițiile rezervate seniorilor. „Este o decizie istorică", a spus Jan Dijkema, preşedintele federaţiei, după ce reforma a fost aprobată de delegaţi din 100 de ţări. În 2018 această propunere nu a găsit sprijin.

Cazul rusoaicei Kamila Valieva, depistată pozitiv la un control doping la campionatele naționale și lăsată să concureze la JO de la Beijing pentru că nu se putea impune o suspendare unei persoane minore, a adus din nou în dezbatere această problemă, iar acum a fost găsit sprijinul necesar pentru a trece. Schimbarea se va aplica în două faze. Vârsta minimă va creşte la 16 ani în sezonul 2023-2024, apoi la 17 ani în sezonul 2024-2025.

Schimbare istorică în patinajul artistic după cazul Kamilei Valieva: greutăți și riscuri

Comisia medicală a ISU a precizat că tinerii sportivi sunt expuşi unor mari riscuri psihologice din cauza antrenamentelor şi competiţiilor. „'Este imaginabil că permiţând unor sportivi minori să concureze îi putem supune unor greutăţi şi riscuri care pot fi nepotrivite vârstei lor'', se arată într-un comunicat.

Kamila Valieva, care în aprilie a împlinit 16 ani, a fost antrenată de Eteri Tutberidze, cea ale cărei eleve executau sărituri cvadruple, lucru destul de rar întâlnit în patinajul feminin. Și exista și o explicație pentru acest lucru, ea având printre eleve doar fetițe.

Înainte de adolescență, fetele au un raport perfect între forță și greutate pentru a realiza rotațiile, când intră în pubertate acest raport se schimbă, iar atunci apar problemele, își împing corpul la limită și ajung la accidentări grave, au evidențiat mai mulți medici pediatri, oferind explicația pentru care aceste fetițe erau în stare de așa ceva. Așadar, decizia de ieri va schimba un pic peisajul în patinajul artistic feminin. 

Campioanele olimpice în proba feminină la ultimele zece ediții

  • 2022 Anna Shcherbatova (Rusia) 17 ani ;i 326 de zile
  • 2018 Alina Zagitova (Rusia) 15 ani și 270 de zile
  • 2014 Adelina Sotnikova (Rusia) 17 ani și 234 de zile
  • 2010 Yuna Kim (Coreea de Sud) 19 ani și 173 de zile
  • 2006 Shizuka Arakawa (Japonia) 24 de ani și 56 de zile
  • 2002 Sarah Hughes (SUA) 16 ani și 290 de zile
  • 1998 Tara Lipinski (SUA) 15 ani și 255 de zile-  cea mai tânără campioană olimpică din toate timpurile
  • 1994 Oksana Baiul (Ucraina) 16 ani și 101 zile
  • 1992 Kristi Yamaguchi (SUA) 20 de ani și 224 de zile
  • 1988 Katarina Witt (Germania de Est) 22 de ani și 86 de zile

Gimnastica, o istorie controversată

Pe lângă patinaj artistic, gimnastica este unul dintre sporturile care are o limită de vârstă atât de joasă. Pentru a evolua sportiva trebuie să împlinească 16 ani în anul în care intră în concursurile de seniori. Până în 1981 vârsta minină era de 14 ani, iar această schimbare a venit după ce Nadia Comăneci și alte gimnaste au început să domine, fiind doar niște copile. 

Mai întâi, în 1981 s-a trecut de la 14 la 15 ani, iar din 1997 s-a ajuns la 16. Această limită a adus și scandaluri, multe dintre federații, printre care și România, apelând la schimbarea datelor de naștere a sportivelor în acte pentru a putea concura la o vârstă cât mai fragedă. 

Motivele pentru impunerea unei limite de vârstă au fost explicate prin faptul că la o etate fragedă oasele nu sunt pregătite să suporte stresul unor antrenamente dure, iar daunele produse asupra acestora rămân pe viață. 

Citește mai multe știri din sport:

Un sârb stabilit în Oradea povestește ce a trăit în timpul războiului: „Sunau sirenele, fugeam de pe teren în subteran. Am văzut grenade aliniate” + Ce spune despre România

Nume noi la FRH » Pe cine vrea Constantin Din în conducerea handbalului românesc

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează