ALTELE  ·  NATAȚIE

Sport sub lacăt » Complet blocați! Natația are cel mai mult de suferit din cauza pandemiei de COVID-19

Răzvan Florea și-a deschis clubul de înot în iulie 2013 // FOTO Ionuț Coman
Răzvan Florea și-a deschis clubul de înot în iulie 2013 // FOTO Ionuț Coman

Articol de - Publicat luni, 25 mai 2020 16:25

Bazinul construit la Constanța de fostul mare înotător Răzvan Florea stă cu porțile închise încă din 13 martie.

  • Gazeta Sporturilor face o amplă radiografie, în 7 pagini speciale în ediția tipărită, a fenomenului care se poate transforma într-o uriașă problemă de sănătate națională. Amatori și profesioniști, consacrați și juniori, psihologi și antrenori, medici și oameni de afaceri, toți își strigă disperarea;
  • Peste un milion de oameni care făceau sport de plăcere se descurcă acum doar individual sau forțând legea;
  • Zeci de mii de angajați din sistem au ajuns ori în șomaj tehnic, ori neplătiți și fără perspectivă. Proprietarii de afaceri în domeniu sunt pe buza falimentului, sub povara costurilor și a restricțiilor;
  • Ziarul e la chioșcuri și pe platforma digitală - AICI

Dacă majoritatea sporturilor au început activitatea în condiții speciale, natația este în continuare blocată total, bazinele de înot și piscinele, acoperite sau în aer liber, fiind închise cel puțin până la încheierea stării de alertă (15 iunie).

În această situație se află și Atena Swimm Center, bazinul construit la Constanța de fostul mare înotător Răzvan Florea, care și-a închis porțile încă din 13 martie. Micii sportivi legitimați la Atena Sport Club, amatorii și abonații au fost trimiși acasă și încă așteaptă vești bune din partea Ministerului Tineretului și Sportului.

Alte țări au deschis

Până pe 15 iunie totul este închis, așa că stăm și așteptăm. Știm că federația a făcut presiuni să se reia activitatea, pentru că în alte țări s-a întâmplat deja acest lucru. Cu mai mulți sau mai puțini sportivi, dar măcar s-au deschis bazinele. 

Trebuie să-i înțelegem și pe cei care au responsabilitatea luării acestor decizii, dar și răbdarea noastră este întinsă la limită. Nu deschidem pentru cei de peste 70 de ani, care sunt în categoria de risc, ci pentru sportivi. La noi, media de vârstă este foarte scăzută, sunt sportivi de 12-15 ani, puternici fizic, care au grijă de igienă și nu se află în categoria de risc", spune singurul medaliat olimpic din istoria înotului masculin românesc.

Printre țările care au deschis piscinele sau se pregătesc să o facă până la finalul acestei luni se numără două dintre cele mai afectate de pandemia de COVID-19, Italia și Spania, dar și vecina noastră, Ungaria.

„Cum plătesc angajații?"

Blocarea activității a lăsat deja urme adânci atât pe plan sportiv, cât și pe plan financiar. „Actualul sezon, care dura teoretic până în iulie, este compromis. Și cred că și startul următorului sezon, programat la finalul lui septembrie, este și el compromis din cauza lipsei antrenamentelor. Și dacă vom deschide în curând, în ce condiții o vom face? Sunt multe semne de întrebare. Dacă ne lasă cu maximum doi sportivi pe culoar, dacă vin doar o parte dintre cei legitimați, cum pot să plătesc angajații și facturile? Nu pot să măresc de zece ori prețul abonamentului! Pentru stat poate este mai ușor, dar pentru privați este aproape imposibil. Din câte am înțeles, șomajul tehnic se va prelungi până când vom putea deschide sau cel puțin așa ar trebui să se întâmple", explică Răzvan Florea.

FOTO Imagini spectaculoase din București, în timpul pandemiei de COVID-19

+1 FOTO

Citește mai multe știri despre cum e afectat sportul românesc de coronavirus:Un bărbat dintr-un sat din Vaslui a dispărut acum 4 luni de acasă. Ce a descoperit primarul satului când a verificat listele cu cetăţenii cu drept de vot. Soția este în stare de șoc
Libertatea
Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Agenda
Oră Competiție / Post TV
14:00 Tenis, WTA
Turneul din Strasbourg
Digi 2
18:00 Fotbal, Liga 1
Voluntari - Sepsi
Digi 1, Telekom 1, Look Plus
21:00 Fotbal, Liga 1
FC Argeș - Universitatea Craiova
Digi 1, Telekom 1, Look Plus
21:30 Fotbal, Bundesliga
Hertha Berlin - Frankfurt
Digi 3
22:00 Fotbal, Ligue 1
Lille - Nantes
Digi 4
Program TV complet

Liga 1