SPORTURI  »  ALTELE  »  SNOOKER

Steve Davis se retrage din snooker, după 38 de ani de carieră: "Am jucat pentru tatăl meu" » VIDEO Povestea fabuloasă despre cum a făcut primul 147 înregistrat din istorie

Steve Davis a făcut un tur de onoare la Crucible, acolo unde se dispută în aceste zile CM de snooker, foto: Guliver/gettyimages
Steve Davis a făcut un tur de onoare la Crucible, acolo unde se dispută în aceste zile CM de snooker, foto: Guliver/gettyimages

Articol de - Publicat duminica, 17 aprilie 2016 18:16

Englezul Steve Davis, 58 de ani, sextuplu campion mondial de snooker, a anunțat că se retrage din activitatea competițională.

Steve Davis și-a început cariera în perioada romantică a snookerului, în 1978, și a dominat circuitul profesionist în anii '80, atunci când a câștigat 6 trofee la Crucible, performanță întrecută în istorie doar de Stephen Hendry, care are 7 titluri.

Recunoscut pentru seriozitatea cu care aborda meciurile, pentru calmul și inteligența cu care construia breakurile, Davis a fost o adevărată sperietoare în rândul jucătorilor de snooker. În 1988, a devenit singurul jucător de snooker din istorie ales sportivul anului din Marea Britanie!

Cariera sa a intrat în declin în ultimii 10 ani, Davis nereușind să se mai califice pe tabloul principal la turneele importante. Ultimul lui meci a avut loc în calificări la Campionatul Mondial din acest an, fiind învins de Fergal O'Brien.

Într-un interviu pentru BBC, televiziune pentru care comentează evenimentele importante din snooker, Davis a explicat:

"Am jucat ultimul meu meci. L-am sunat pe Barry Hearn și i-am spus că e gata. Tatăl meu a murit recent și era normal pentru mine să mă opresc. Trebuia să trag cortina cu mulți ani în urmă, dar am jucat puțin pentru el. Am fost norocos că am făcut ceea ce îmi place. Mă simt ca bunicul acestui sport"

Cu 28 de trofee bifate în turneele de puncte, Steve Davis este pe locul doi all time, pe aceeași treaptă cu Ronnie O'Sullivan și John Higgins, în spatele lui Stephen Hendry.

Primul break de 147 televizat

Dacă Alex Higgins, Ray Reardon sau John Spencer au reprezentat o generaţie în care snookerul nu îşi cîştigase reputaţia de sport profesionist, englezul Steve Davis a făcut parte dintr-o specie diferită.

Foarte talentat şi ambiţios, ghidat exemplar de Barry Hearn, cel care avea să înfiinţeze Matchroom, una dintre cele mai mari firme de manageriat din lumea sportului, Steve Davis avea să domine anii '80 cu aceeaşi vigoare şi inovaţie cu care Depeche Mode au transformat muzica tradiţională.

În ciuda celor 6 titluri de campion mondial pe care le-a colectat cu aviditate, Davis a rămas cunoscut şi ca fiind partea nefericită a finalei de Campionat Mondial din 1985, atunci cînd a pierdut la bila neagră un meci electrizant contra lui Dennis Taylor (VIDEO AICI).

Într-o notă mai veselă, englezul acum în vîrstă 56 de ani este primul jucător care a realizat un break maxim, de 147 de puncte, care a apărut live la televizor. Se întîmpla pe 11 ianuarie 1982. Breakul poate fi urmărit la finalul articolului.

Primul jucător din istorie care a reuşit un break maxim într-un turneu oficial a fost John Spencer, în 1979, la Holsten Larger International, însă cameramanii TV nu au prins momentul fiindcă erau într-o pauză de ceai. :D

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează