SPORTURI  »  ALTELE  »  REPORTAJ

SPECIAL GSP Ștrandul rațelor sălbatice » De 4 ani, autoritățile blochează renovarea Bazei Tineretului

Articol de - Publicat marti, 05 iulie 2022 07:56 / Actualizat marti, 05 iulie 2022 08:21

Închiriată din 2018 de firma Phoenicia Express, de la proprietara Complexul Sportiv Național „Lia Manoliu", Baza sportivă și de agrement „Tineretului" zace părăsită din toamna anului trecut, când lucrările de modernizare și reamenajare au fost sistate din cauza lipsei autorizației de construcție.

Cel mai clar reper că dintr-un loc au dispărut oamenii este apariția sălbăticiunilor. 

O astfel de situație găsim de aproape un an într-o zonă specială a Capitalei, în perimetrul Piața Presei Libere - Mănăstirea Cașin - Șoseaua Kiseleff. Este vorba de Baza sportivă și de agrement „Tineretului", care, conform unei Hotărâri de Guvern din 14 decembrie 1999, e proprietatea privată a Complexului Național Sportiv „Lia Manoliu", entitate aflată sub tutela Ministerului Sporturilor. 

Iar o parte importantă a bazei o reprezintă ștrandul, unde se află 5 bazine, unul mare, de agrement, trei de înot, dintre care unul de dimensiuni olimpice, 50 de metri, cu 8 culoare, plus unul pentru sărituri, dotat și cu platforme.

De 4 ani e totul închis: se lucrează!

Gazeta Sporturilor a vizitat locul săptămâna trecută, într-o zi în care pe marginea bazinelor ai fi putut prăji o omletă la soare. 

Ștrandul e undeva în spatele zonei cu terenurile de tenis. E despărțit de partea din față a bazei cu un gard din plasă de sârmă, improvizat. Pare părăsit în grabă, abandonat. Bazinele sunt pline cu apă, ce-ar merge o baie!, dar când vezi culoarea, verde de mlaștină, îți trece cheful. Doar stuful lipsește. 

Pe luciul apei, în câteva bazine plutesc bucăți de polistiren, resturi din cele folosite la diverse lucrări de placare a pereților. Câteva rațe sălbatice, unele cu pui, înoată prin bazinul mare de agrement, fără nicio grjă.

Sigur și-au făcut și cuiburi în vechile spații de cazare și în zona vestiarelor, care au fost și ele ridicate, dar fără a fi finalizate. Cabluri de diferite mărimi și lungimi zac pe jos ca niște șerpi amorțiți, corniere și alte resturi de materiale, la fel. 

Pe „faleza" unde ar fi trebuit să se întindă șezlongurile, vegetația a început deja să câștige lupta cu plăcile de beton. Alte echipamente, paleți cu tot felul de materiale, stau împrăștiate, așteptând să fie folosite. Într-o parte, o construcție abia începută a fost și ea abandonată. Se vede numai structura de bază, de beton și fier. 

Aleile dintre bazine au început să fie placate, dar nici ele nu sunt terminate. Pare incredibil că un astfel de loc zace uitat, nefolosit, când bucureștenii din zonă și nu numai ei ar da orice pentru câteva ore de bălăceală. Și ștrandul e așa, închis, din 2018. De 4 ani se tot fac planuri, se lucrează, dar nimic nu e gata.

Ștrandul rațelor sălbatice » De 4 ani, autoritățile blochează renovarea Bazei Tineretului

Contract de închiriere cu Phoenicia Express, pe 15 ani

Baza are o istorie zbuciumată. Din 2000, cu sprijinul politicului, a fost „confiscată" de așa numita „Gașcă a Nordului", un grup de „rechini" imobiliari în frunte cu Puiu Popoviciu. 

Aici a apărut un club de distracții, „Player", care s-a întins peste bazine. Dar, în paralel, funcționa totuși și o parte a ștrandului, pentru public. După mai mulți ani în care s-au tot războit cu regii imobiliarelor și acoliții lor, Complexul Sportiv Național „Lia Manoliu" a reușit, în 2016, în urma unei decizii definitive a Tribunalului București, să reintre în proprietate. 

Dar, conform mailului trimis Gazetei Sporturilor, baza era „într-o stare avansată de degradare". Surse din cadrul CSN susțin că  „în ciuda faptului că aveam o hotărâre judecătorească, am reușit să-i scoatem de aici pe cei care dețineau clubul «Player» abia doi ani mai târziu, în 2018. Trebuia reabilitat, modernizat totul. 

Ștrandul rațelor sălbatice » De 4 ani, autoritățile blochează renovarea Bazei Tineretului

CSN nu avea banii necesari, așa că s-a semnat un contract de închiriere, pe 15 ani, cu concernul «Phoenicia», care urma să plătească o chirie lunară de 25.000 de euro. Conform înțelegerii, firma se obliga să reamenajeze bazinele, spațiile comerciale, vestiarele, dar și să construiască un motel pentru sportivi, în schimb urmând să exploateze ștrandul până în 2033".

De atunci au trecut 4 ani, dar nu sunt semne că locația va fi redeschisă prea curând. Chiriașii au ridicat deja motelul, la fel și o parte a spațiilor auxiliare, plus o terasă de beton deasupra bazinelor. S-a lucrat și la sistemul subteran de defluire și alimentare cu apă a acestora, însă totul s-a oprit din toamna lui 2021.

Au existat probleme între cele două părți și înainte. După un an de la semnarea contractului, „Phoenicia" a început să aibă întârzieri la plata chiriei. Intenția firmei a fost să se ajungă la o înțelegere pentru înghețarea contractului pe timpul pandemiei. 

Conducerea Complexului „Lia Manoliu" s-a opus, iar ulterior a câștigat chiar și în instanță litigiul, obligând Phoenicia Express să plătească conform înțelegerii inițiale, susțin aceleași surse.

Ștrandul rațelor sălbatice » De 4 ani, autoritățile blochează renovarea Bazei Tineretului

Nu reușesc să obțină avizul pentru a finaliza lucrările

De ce s-au oprit lucrările la ștrandul Tineretului?

Pentru că Phoenicia Express nu a obținut încă autorizația de construcție pentru obiectivele pe care și le-a asumat în contract. Dosarul a fost depus în martie 2021, la Primăria Capitalei și la Direcția de Urbanism, însă a fost respins. Planurile au fost reanalizate și pe 2 iunie 2022 a fost depusă o nouă cerere pentru autorizație. 

Și dacă nu va fi obținută, tot ce s-a ridicat deja ar putea fi dărâmat. Deocamdată, cererea este reanalizată și nu există un orizont de timp în care să ne așteptăm ca sportivii și publicul să se poată bucura iar de bazinele de la „Tineretului". 

Până atunci, bazinele sunt populate doar de rațe sălbatice și, din când în când, de câțiva muncitori care mai încarcă materiale pentru a le muta către alte proiecte imobiliare ale celor de la „Phoenicia Express".

Ștrandul rațelor sălbatice » De 4 ani, autoritățile blochează renovarea Bazei Tineretului

Copiii care ar vrea să înoate aici, sportivii care visează să ajungă cândva precum David Popovici mai au de așteptat. Cât? 

Răspunsul este în finalul mailului de la CSN „Lia Manoliu": „Este prematur să vă precizăm un termen la care ștrandul «Tineretului» va redeveni funcțional, întrucât aceasta depinde de obținerea tuturor documentațiilor necesare de la autoritățile abilitate și de amploarea lucrărilor care trebuiesc executate".

Citește și:

Gazeta prezintă povestea incredibilă a bazinului olimpic pe care statul se chinuie să-l termine de 11 ani! 7 milioane de euro aruncate pe fereastră. Și mai urmează!

David Popovici, campionul unei țări fără bazine! Gazeta a mers la baza unde au crescut Potec, Mocanu sau Câșlaru » Imaginile nepăsării extreme: sacii de rafie sunt „scut” împotriva tencuielii

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (2)
cordell.hull
cordell.hull  •  05 Iulie 2022, 12:38

“autorizației de construcție.”… de construire bă nicidecum de construcție

rumunek
rumunek  •  05 Iulie 2022, 12:09

În copilărie veneam aici atât pentru antrenamente, dar și la ștrand. Bazinul de antrenament era de 50 m lungime, lucru extrem de important pentru copii mai ales, pentru că majoritatea celor acoperite sunt de max 25. De aceea e nevoie de bazine pentru sportivi, că nu te poți antrena in piscine pentru Olimpiada. Un minus era că zona pentru sportivii era delimitată de cea de recreere pentru public de o pasarelă și un gard, apa fiind comună, evident apăreau riscuri de infecții. E clar că trebuiau modernizări, dar să nu fi în stare să câștigi, dintr-o bază cu acest amplasament, banii necesari modernizării, denotă cât de slabi sunt cei ce lucrează în administrație. Era mai simplu să închiriezi tot, să vină lunar niște bani și gata, fără stres. Totuși, cu siguranță, biroul care ar fi trebuit să se ocupe de administrarea activității acestei baze a rămas în colectiv complet, cu salarii actualizate.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează