SPORTURI  »  ALTELE  »  NFL

SUPER BOWL 2021. Cine va pune mâna pe trofeul „Vince Lombardi”? Gazeta prezintă o analiză a echipelor care au trecut cu bine de sezonul regulat

În 2020, Kansas City Chiefs a câștigat Super Bowl LIV, contra lui San Francisco 49ers 31-20, pe Hard Rock Stadium în Florida
În 2020, Kansas City Chiefs a câștigat Super Bowl LIV, contra lui San Francisco 49ers 31-20, pe Hard Rock Stadium în Florida

Articol de - Publicat vineri, 08 ianuarie 2021 21:39 / Actualizat sambata, 09 ianuarie 2021 10:31

Green Bay Packers și Kansas City Chiefs s-au clasat pe primul loc în conferințele NFC, respectiv AFC, lucru ce le aduce două mari beneficii: liber în prima rundă și avantajul terenului propriu până în Super Bowl.

Play-off-ul din NFL va debuta sâmbătă seara de la ora 20:00, cu întâlnirea dintre Buffalo Bills și Indianapolis Colts, deschizând drumul spre lupta pentru trofeul suprem din sportul american, în urma unui sezon disputat în condiții speciale. Gazeta prezintă o analiză scurtă pentru fiecare echipă care a reușit să treacă cu bine de sezonul regulat și să se angreneze într-o luptă de uzură, ce va avea finalul în data de 7 februarie, în Tampa Bay.

NFC

1. Green Bay Packers: Record 13-3

SUPER BOWL 2021. Cine va pune mâna pe trofeul „Vince Lombardi”? Gazeta prezintă o analiză a echipelor care au trecut cu bine de sezonul regulat

Decizia managerului general de a lua un quarterback în Draft-ul din 2020 părea un dezastru pentru Packers, dar această mutare l-a făcut pe Aaron Rodgers să joace mai bine ca niciodată, în ciuda celor 37 de ani împliniți în decembrie. Astfel, în urma celor 16 meciuri din sezonul regulat, "A-Rod" a reușit să termine ca lider al ligii la capitolele pase de touchdown (48), procentaj al paselor complete(70.7%), Passer Rating(121.5), fiind și quarterback-ul cu cele mai puține intercepții dintre cei care au jucat cel puțin 10 meciuri în acest an, doar 5. Mai mult, lui Rodgers i-au luat doar 193 de meciuri ca să ajungă la 400 de pase de touchdown în întreaga carieră, record absolut în istoria NFL.

Această prestație excepțională a făcut ca echipa din Wisconsin să aibă cea mai bună ofensivă din liga la capitolul puncte marcate pe meci (31.8), și foarte probabil, îi va aduce lui Rodgers al 3-lea trofeu de MVP din carieră.

Marea problemă a acestora este că David Bakhtiari a suferit o accidentare la genunchi la un antrenament și va fi indisponibil până în sezonul viitor.

2. New Orleans Saints: Record 12-4

Se așteaptă ca după cele trei săptămâni de pauză, Michael Thomas să fie complet refăcut după accidentare și să joace cu Chicago Bears. Running back-ul Alvin Kamara a avut un nou sezon foarte bun, terminând cu 932 yarzi alergați, 756 de yarzi recepționați și 21 de touchdown-uri. Saints au o echipă echilibrată, ce se situează în top 5 atât în clasamentul punctelor marcate pe meci (30.1), cât și al celor primite (21.1)

3. Seattle Seahawks: Record 12-4

Seahawks intra în play-off din postura de câștigătoare a diviziei NFC West, însă lipsa de consistență arătată de la un meci la altul reprezintă o mare problemă pentru echipa lui Pete Carroll. Deși era considerat principalul favorit la trofeul de MVP după primele săptămâni, jocul lui Russell Wilson a luat o turnură nefavorabilă, terminând sezonul cu 13 intercepții.

Nici defensiva nu arată semne prea bune, cedând 285 de yarzi pe meci pe calea aerului, clasându-se pe penultimul loc în ligă la acest capitol. Mai mult, safety-ul Jamal Adams este improbabil pentru meciul din weekend cu Los Angeles Rams, lăsând un gol și mai mare în defensiva șubredă contra jocului de pasă a echipei din Seattle.

SUPER BOWL 2021. Cine va pune mâna pe trofeul „Vince Lombardi”? Gazeta prezintă o analiză a echipelor care au trecut cu bine de sezonul regulat

4. Washington Football Team: Record 7-9

Cel mai "nemeritat" loc în play-off este cel ocupat de echipa din Washington. Deși au avut un record negativ la finele sezonului regulat, aceștia au profitat de problemele cu care s-au confruntat colegele din divizie, reușind să-și adjudece prezența în post sezon luni dimineață, după o victorie la limită în fața celor de la Eagles.

Deși se confruntă cu probleme foarte mari în departamentul ofensiv, antrenorul Ron Rivera a reușit să construiască în Washington o defensivă pe placul său. Aceștia se află pe locul al 2-lea în clasamentul yarzilor permiși și pe locul al 4-lea în topul punctelor primite. Dacă defensiva va fi capabilă să joace la cei mai înalți parametrii, nu este exclus ca formația din capitala Statelor Unite să reprezinte surpriza plăcută din acest play-off.

5. Tampa Bay Buccaneers: Record 11-5

Deși au ieșit pe locul al 2-lea în divizie, în urma celor de la Saints, formația din Florida a reușit să prindă play-off-ul după o pauză de 13 ani. Cel puțin pe hârtie, Tampa Bay arată ca o echipă completă, fără slăbiciuni. Ofensiva se află pe locul al treilea ca puncte marcate pe meci(30.8), în timp ce apărarea a fost excelentă împotriva jocului pe pământ, prima în ligă la acest capitol( doar 80.6 yarzi cedați per întâlnire). Experiența lui Tom Brady este un alt factor important, ce reprezintă un avantaj pentru echipa lui Bruce Arians.

6. Los Angeles Rams: Record 10-6

Cu cea mai bună defensivă din ligă, condusă din teren de Aaron Donald, Rams poate pune probleme serioase oricărei echipe din ligă. Însă aceștia se vor confrunta cu o problemă extrem de mare: Sunt șanse mari ca Jared Goff să nu joace luni împotriva celor de la Seattle.

Deși sistemul ofensiv impus de Sean McVay în Los Angeles nu pune mare preț pe calitățile quarterback-ului, iar Jared Goff este un jucător inconstant, ce greșește de multe ori, John Wolford nu este un pasator de nivelul unei echipe ce joacă în play-off. Rămâne de văzut daca defensiva și running back-ul Cam Akers vor putea face destul în meciul ce urmează, sau dacă Goff va fi capabil să evolueze la parametri optimi.

7. Chicago Bears: Record 8-8

După ce au început cu 5 victorii și doar o înfrângere, Bears au pierdut următoarele 6 partide, iar speranțele pentru acest sezon începeau să se stingă pentru antrenorul Matt Nagy. Ca o măsură disperată, acesta l-a reintrodus pe Mitchell Trubisky ca titular, în locul lui Nick Foles, iar jucătorul în vârstă de 26 de ani a reușit să obțină un record de 3-3 care i-a ajutat pe Bears să se strecoare în play-off, ajutați însă și de Rams, care i-au învins în ultima etapă pe cei de la Arizona Cardinals. Apărarea celor de la Bears a fost foarte solidă în ultimele 3 sezoane, însă jocul ofensiv a cam lăsat de dorit. Totuși, de când Trubisky și-a recăpătat postul, s-a putut observa o creștere considerabilă și în acest departament, fapt ce le dă speranțe fanilor din Chicago.

AFC

1. Kansas City Chiefs: Record 14-2

SUPER BOWL 2021. Cine va pune mâna pe trofeul „Vince Lombardi”? Gazeta prezintă o analiză a echipelor care au trecut cu bine de sezonul regulat

Campionii en titre au avut un nou sezon formidabil, în care ofensiva a funcționat încă o dată la parametrii maximi. Patrick Mahomes a fost jucătorul cu cei mai mulți yarzi pasați pe meci (316), în timp ce tight end-ul Travis Kelce a terminat al 2-lea în topul yarzilor recepționați. Celor doi li se alătură și Tyreek Hill, cel mai exploziv receiver al ligii, într-un sistem formidabil alcătuit de către Andy Reid. Apărarea campioanei nu este chiar una de top, însă Chiefs au demonstrat că au o ofensivă capabilă să câștige orice meci.

2. Buffalo Bills: Record 13-3

Bills au reușit să câștige divizia AFC East după 25 de ani de pauză, în urma unui sezon foarte bun al lui Josh Allen. Aducerea în vară a lui Stefon Diggs s-a dovedit a fi o mutare extrem de inspirată, acesta fiind jucătorul cu cei mai mulți yarzi recepționați în acest sezon(1535).

Datorită celor doi, echipa din Buffalo a avut al doilea atac ca puncte marcate pe meci (31.3). Marele semn de întrebare în cazul echipei din Buffalo este legat de compartimentul defensiv, care de altfel nu duce deloc lipsă de jucători talentați.

3. Pittsburg Steelers: Record 12-4

Elevii lui Mike Tomlin au început ideal anul, ajungând la 11 victorii consecutive. În cele din urmă, pe fondul unui joc slab al lui Ben Roethlisberger, căruia i s-a adăugat lipsa de productivitate în jocul pe pământ, capitol la care Steelers se situează pe ultimul loc în ligă, aceștia au pierdut 3 meciuri la rând. De asemenea, accidentările lui Bud Dupree și Devin Bush au lăsat goluri mari și în apărare. Pentru a avea un parcurs lung în play-off, Steelers au nevoie ca Roethlisberger să fie în forma arătată acum câțiva ani, iar TJ Watt (probabil viitorul câștigător al premiului de cel mai bun jucător defensiv al ligii) să continue să pună presiune constantă pe pasatorii adverși, forțându-i la cât mai multe greșeli.

4. Tennessee Titans: Record 11-5

Derrick Henry, principala gură de foc a celor de la Titans, a fost și în acest an la înălțime, adunând 2027 de yarzi alergați, fiind al 8-lea running back din istoria NFL care atinge trece de borna de 2000 într-un singur sezon. Apărarea a fost mult sub așteptări, având o medie de 398.3 yarzi cedați, însă cu un Henry în formă maximă, ajutat de Ryan Tannehill și A.J Brown, Titans au arătat că pot câștiga în fața unor echipe puternice. Trupa lui Mike Vrabel a întâlnit de 8 ori în acest sezon echipe ce sunt prezente în : play-off, având un record de 4 victorii și 4 înfrângeri.

SUPER BOWL 2021. Cine va pune mâna pe trofeul „Vince Lombardi”? Gazeta prezintă o analiză a echipelor care au trecut cu bine de sezonul regulat

5. Baltimore Ravens: Record 11-5

Ofensiva propusă de Greg Roman în Baltimore a dat roade până acum, fiind echipa cu cei mai mulți yarzi alergați în sezonul regulat, datorită în special lui Lamar Jackson, dar și perechii JK Dobbins-Gus Edwards. Ravens s-au confruntat cu multe accidentări și infectări cu virusul SARS-COV-2, însă aceștia au arătat ca o echipă completă și extrem de capabilă când au avut întregul lot disponibil. O problemă majoră în ultimele 2 prezențe în play-off a fost jocul prestat de Lamar Jackson. Rămâne de văzut dacă de data aceasta jucătorul în vârstă de 24 va fi capabil de o performanță care să-i aducă prima victorie din carieră în play-off.

6. Cleveland Browns: Record 11-5

Așteptarea fanilor din Cleveland a luat sfârșit. După 18 ani, aceștia își văd din nou echipa în play-off. Toată bucuria acestora a fost oprită de știrile necruțătoare care au venit în ultima săptămână. Antrenorul Kevin Stefanski, alături de Joel Bitonio și KhaDarel Hodges au fost depistați pozitiv cu COVID-19, Olivier Vernon a suferit o accidentare care îl va ține pe tușă ceva timp, iar Jedrick Willis și Rashad Higgins au fost prinși de către autorități participând la curse ilegale de mașini. În urma acestor evenimente, șansele la victorie în fața marii rivale din Pittsburg au scăzut considerabil, meci în care Steelers plecau oricum ca favoriți.

7. Indianapolis Colts: Record 11-5

Philip Rivers nu a impresionat în primul sezon petrecut în Indianapolis. Cu toate acestea, defensiva celor de la Colts și debutantul Jonathan Taylor au fost la înălțime, fiind motivele pentru care echipa lui Frank Reich este prezentă în post sezon. Lipsa de constanță, în special a ofensivei, a fost o altă mare problemă cu care cei de la Colts s-au confruntat de-a lungul sezonului. Avându-l pe DeForest Buckner disponibil, apărarea celor de la Indianapolis este capabilă să limiteze orice adversar, însă aceștia au nevoie și de un Philip Rivers în formă bună pentru a reprezenta cu adevărat o amenințare.

13titluri de campioană au cei de la Green Bay Packers, record absolut în istoria fotbalului american

6sezoane în care au ieșit victorioși au cei de la Pittsburg Steelers și New England Patriots în era SuperBowl, începută din anul 1967

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează