SPORTURI  »  ALTELE  »  SUPERBET CHESS CLASSIC

Superbet Chess Classic, prima etapă din turneul fondat de marele Garry Kasparov, are loc la București între 5 și 15 mai! Premiile sunt enorme

Articol de - Publicat luni, 24 aprilie 2023 14:35 / Actualizat marti, 25 aprilie 2023 09:43

Superbet Chess Classic România, prima din cele cinci etape ale circuitului Grand Chess Tour 2023 (etape care au loc în Europa și în Statele Unite ale Americii), va avea loc la București, în perioada 5-15 mai 2023. 

Turneul de șah, fondat de Garry Kasparov în urmă cu 15 ani, reunește anual cei mai buni jucători de şah din lume. În etapa din România vor participa 10 Mari Maeștri (GM) ai șahului internațional, desemnați dintre cei mai buni jucători de șah din lume, precum și doi dintre cei mai valoroși șahiști ai României: Bogdan-Daniel Deac (locul 39 mondial), care a primit un wildcard pentru această competiție, și Richard Rapport (locul 13 mondial).

Garry Kasparov sosește la București pe 5 mai!

Multiplul campion mondial, considerat a fi cel mai mare șahist al tuturor timpurilor, Garry Kasparov sosește în 5 mai, la București, pentru a participa la ceremonia de deschidere a primei etape a turneului GCT. 

Evenimentul de inaugurare a competiției va fi dedicat iubitorilor acestui sport, transmițând un mesaj de celebrare a vieții, a păcii, a valorilor universale și a minților care se pun în slujba binelui, sub sloganul „Uniting Minds”.

Superbet Chess Classic, prima etapă din turneul fondat de marele Garry Kasparov, are loc la București între 5 și 15 mai! Premiile sunt enorme
Garry Kasparov

„Faptul că 10 dintre cei mai buni jucători de șah ai lumii se vor confrunta, la București, deja pentru a patra oară, într-o competiție de talie internațională, transformă capitala României într-un hub al acestui sport al minții. Prezența Marelui Maestru Garry Kasparov la București, în deschiderea circuitului Grand Chess Tour 2023, ne onorează de fiecare dată și reprezintă ocazia perfectă de a încuraja tinerii să descopere și să se perfecționeze în tainele acestui sport extraordinar”, a explicat președinta Fundației Superbet, Augusta Dragic.

Deschiderea ceremoniei va avea loc pe 5 mai, la orele 17.00 PM, la Grand Hotel Bucharest (Sala Ronda), și va consta în prezentarea turneului și a jucătorilor primei etape, în tragerea la sorți a jucătorilor înscriși în competiție, urmată de prima mutare, făcută de Marele Maestru internațional Garry Kasparov cu un invitat special, o sesiune de întrebări dedicată presei, precum și o serie de momente realizate cu invitații, cu participarea celor 10 GM ai șahului și a lui Garry Kasparov. 

Competiția de șah se va desfășura la același Grand Hotel Bucharest din Capitală, în perioada 6-15 mai 2023. 

  • Cu importanță strategică în stabilirea celui mai bun șahist al lumii, competiția din România va fi de şah clasic, în care jucătorii vor juca în sistem turneu, fiecare cu fiecare, iar câştigătorul va fi decis în urma punctajului acumulat. 
  • Premiile etapei de la București ajung la 350.000 de dolari. Premiile întregului circuit ajung la 1,4 milioane de dolari. În premieră, ediția din 2023 va avea și un fond de premii bonus, în valoare de 175.000 de dolari, care vor fi acordate primilor trei clasați la finalul întregii competiții.

255 de săptămâniîn total a fost Kasparov lider mondial al șahului, începând cu anul 1984 până la retragerea din 2005

Etapele Grand Chess Tour 2023

Nume etapăPerioadăLocație
Superbet Chess Classic Romania4 - 16 MaiBucurești, Romania
Superbet Rapid & Blitz Polonia19 - 26 MaiVarșovia, Polonia
Super United Rapid & Blitz Croatia3 - 10 IulieZagreb, Croația
Saint Louis Rapid & Blitz12 - 19 NoiembrieSaint Louis, SUA
Sinquefield Cup19 Noiembrie - 3 DecembrieSaint Louis, SUA

Cine e Garry Kasparov?

  • Născut la Baku în 1963, fiul Klarei Gasparian și al lui Kim Moiseevici Weinstein, Garry Kasparov a început să practice șahul în mod organizat de la vârsta de 7 ani.
  • De la 10 ani a început pregătirea specializată la școala fostului campion mondial Mihail Botvinnik.
  • A devenit mare maestru în 1980, la vârsta de 17 ani, iar în 1985 îl învinge pe Anatoly Karpov și cucerește titlul mondial, pe care îl păstrează până în 2000.
  • Din 1993 începe opoziția față de federația internațională, FIDE, care îl deposedează de titlu. În același an înființează alternativa Professional Chess Association și se încoronează campion mondial și al acestei versiuni.
  • Personalitate puternică, implicată politic și social, Kasparov este unul dintre cei mai mari adversari și contestatari ai regimului Putin..

10 nume EXPLOZIVE la turneul de șah al anului la București: de la sclipitorul Bogdan Deac la vedetele Fabiano Caruana sau Wesley So

A luat parte la un moment istoric în fotbalul românesc, acum lucrează pe TIR în Germania: „Patronii sunt foarte faini! Mai stau un an și mă întorc acasă”

„Traduceri avem?” » Cum se comportă „Hagi” Luțu la cursurile de director sportiv: „E disperat!”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează