SPORTURI  »  ALTELE  »  SUPERBOWL

VIDEO + FOTO Spectacol în SuperBowl LVI » Los Angeles Rams a reușit să întoarcă scorul și să câștige pentru a doua oară trofeul

Los Angeles Rams a câștigat Superbowl LVI // FOTO: instagram.com/rams +39   FOTO
Los Angeles Rams a câștigat Superbowl LVI // FOTO: instagram.com/rams

Articol de - Publicat luni, 14 februarie 2022 10:56 / Actualizat luni, 14 februarie 2022 17:15

Los Angeles Rams a câștigat Superbowl LVI, după 23-20 cu Cincinnati Bengals.  Deși s-a aflat într-o situație grea la începutul reprizei secunde, experiența acumulată în play-off a echipei lui Sean McVay s-a văzut în finalul meciului.

Finala campionatului de fotbal american a avut de toate în acest an. Emoții, dramatism, răsturnări de scor și un show incendiar la pauză. Cam așa s-a scris povestea duelului dintre Los Angeles Rams și Cincinnati Bengals.

Echipele combatante din acest SuperBowl erau diametral opuse. Pe de-o parte, Rams era o formație prezentă în configurația play-off-ului din NFL în ultimii ani, dar care nu era suficient de bună pentru a merge până la capăt. Pentru a opri acest lucru, conducerea echipei a ales să sacrifice câteva pick-uri importante din draft-urile următoare și să facă câteva eforturi financiare pentru a aduce câteva superstaruri care să facă diferența, și anume Matt Stafford, Odell Beckham Jr. și Von Miller. 

Pe de altă parte, Bengals a reprezentat o surpriză extrem de mare în acest sezon. O trupă construită în jurul unor jucători foarte talentați, dar și foarte tineri, cărora nimeni nu le dădea nicio șansă să joace în SuperBowl-ul din acest an.

VIDEO Los Angeles Rams a câștigat SuperBowl LVI, 23-20 cu Cincinnati Bengals

Los Angeles a pornit ca din tun în finala NFL

Se stabilise cu ceva timp în urmă ca finala din acest an să se joace pe stadionul SoFi Stadium, din Los Angeles. Totuși, în ciuda faptului că au jucat practic acasă, cei de la LA Rams au fost considerați oaspeți în această partidă. În NFL, echipele din cele două conferințe, NFC și AFC fac cu rândul în ceea ce privește statutul de gazdă în SuperBowl.

 Cum anul trecut Tampa Bay Buccaneers, echipă din NFC, a fost considerată gazdă, anul acesta venise rândul formației din AFC să preia acest statut. Astfel, Bengals au fost considerați gazde, deși Rams au jucat pe propriul stadion.

Experiența s-a văzut din start, și sub privirile tribunelor înțesate de proprii fani, cei de la Rams au deschis scorul în primul sfert, când Stafford l-a găsit cu o pasă de 17 yarzi pe Odell Beckham, scăpat excelent din marcaj, în end zone.

+35 FOTO
  • FOTO: Imago & Instagram

Ofensiva celor de la Bengals a pornit mai greu. Treziți de jucătorii din apărare, care au reușit să oprească un set de atacuri al adversarilor, tinerii antrenați de Zac Taylor au ieșit la rampă. Planul inițial stabilit pentru quarterback-ul Joe Burrow era acela de a-și căuta oamenii cu pase în centrul terenului, pentru a profita la maxim de punctele slabe ale adversarilor. Această tactică fusese folosită cu un oarecare succes și de San Francisco 49ers în finala de conferință din NFC, în care Rams s-au impus la limită. 

Văzând că această tactică nu dă succes, Joe Burrow a început să dea drumul la braț. Acesta a trimis o pasă de 46 de yarzi către Ja'Marr Chase, prinsă spectaculos de receiverul echipei din Cincinatti, anunțând semnalul revenirii. Rams și-au organizat însă defensiva și au scăpat cu doar 3 puncte primite, după un „șut la bețe” al lui McPherson, talentatul kicker debutant al formației gazdă.

Simțind amenințarea, Rams a luat din nou avans, iar după două pase ce au dus la obținerea a 60 de yarzi, Stafford s-a conectat în end zone cu Cooper Kupp, unul dintre cei mai buni wide receiveri din NFL în sezonul actual. Punctul suplimentar nu a fost înscris, dar Rams a mărit diferența la 10 puncte, și părea să aibă partida la discreție.

Începutul dezastrului pentru Rams

De atunci, totul a început să se prăbușească pentru echipa lui McVay. Bengals a înscris imediat un touchdown, în urma unui drive în care defensiva „berbecilor” a fost adormită. Burrow a reușit să-și găsească cu lejeritate colegii, iar running back-ul Joe Mixon a început să iasă la rampă, zburdând cu ușurință prin linia defensivă adversă. 

Simțindu-se din nou amenințați, Stafford & Co. au mai încercat să înscrie o dată, însă au primit o lovitură grea, care le-a diminuat moralul. Odell Beckham Jr. a făcut o mișcare greșită și s-a accidentat la genunchi, fiind nevoit să părăsească partida în care până în acel moment arătase o formă de zile mari. Nici Bengals nu au reușit să-și ducă atacul următor la capăt, iar la pauză s-a intrat cu 13-10 în favoarea formației din Los Angeles.

+35 FOTO

 Show în pauza SuperBowl

Show-ul din pauza meciului a fost unul pe cinste. În acest an, mai mulți grei al rap-ului american au fost invitați să încânte audiența. Spre deliciul fanilor prezenți la meci, dar și a celor ce au urmărit partida de acasă, Dr. Dre, Snopp Dogg, Eminem, Mary J. Blige, Kendrick Lamar și 50 Cent au creat un spectacol de zile mari. 

 La doar câteva după terminarea acestuia reacțiile au început să curgă pe internet, iar mulți urmăritori ai evenimentului au declarat că au fost martori la unul dintre cele mai bune spectacole organizate vreodată în pauza unui SuperBowl.

Partida, întoarsă în doar 3 minute

Ieșiți cu forțe proaspete de la pauză, jucătorii din Cincinnati au deschis vijelios sfertul cu numărul 3. La chiar prima fază de atac de la reluare, Burrow a căutat din nou o pasă lungă, de data această către Tee Higgins. Acesta s-a desprins neregulamentar de Jalen Ramsey, dar arbitrii nu au văzut nimic și au lăsat faza să continue, și a reușit să marcheze touchdown-ul prin care și-a dus echipa în avantaj pentru prima oară în meci.

Întorși în ofensivă, cei de la Rams au comis o greșeală gravă încă de la primul atac. Stafford a încercat să-i paseze tânărului Skowronek, însă mingea a fost interceptată către Awuzie. La fel ca în partida precendență, cei de la Bengals au revenit excelent de la vestiare, având tot momentul de partea lor. Din păcate pentru ei, nu au reușit un nou touchdown la drive-ul imediat următor, în ciuda poziției excelente din care au început atacul, care să-i ducă în față la 2 posesii, iar după încă un field goal executat perfect de același McPherson, și-au mărit avansul la 7 puncte.

8recepții, 92 de yarzi recepționați, 7 yarzi alergați și 2 touchdown-uri a adunat în acest meci Cooper Kupp, desemnat MVP-ul finalei

A urmat „bătălia apărărilor”

„Berbecii” au răspuns și ei cu un field goal, dar din acest punct, ofensivele au început să rămână datoare, iar cele două apărari au început să pună stăpânire pe joc. Fără Odell Beckham și Tyler Higbee (indisponibil) pe teren, Rams s-a chinuit teribil. Sean McVay a încercat să ia presiunea de pe Stafford și să deschidă defensiva adversă prin jocul pe pământ, dar Henderson, Cam Akers și Sony Michel au fost aproape invizibili. 

Linia defensivă a celor de la Bengals nu ceda nimic de pământ, iar marcajul strâns făcut de mai mulți oameni la Cooper Kupp limita teribil posibilitățile lui Stafford, care nu mai reușea să-și găsească oamenii. Sean McVay a părut desprins din peisajul de la SuperBowl LIII, atunci când a fost surclasat tactic de către Bill Belichick, iar ofensiva sa, ajunsă în finală din postura de cea mai prolifică ofensivă a ligii, a reușit să marcheze doar 3 puncte în fața celor de la Patriots. Însă Rams au fost ținuti în partidă de către defensivă. Aaron Donald și Von Miller au început să găsească breșele prin linia ofensivă adversă, ajungând foarte des la Joe Burrow. Quarterback-ul celor de la Cincinnati a fost avariat serios la un sack din startul sfertului 4, și a fost nevoit să continue partida într-un picior.

Cu 5 minute înainte de final, având cuțitul la os, Matt Stafford a început să riște și să-și caute cel mai bun om. Iar în urma unui drive curajos, purtat în mare parte de Stafford si Kupp, quarterback-ul celor de la Rams și-a găsit cu o pasă scurtă în end zone receiverul favorit. Rams au trecut din nou la conducere.

Disperați, Bengals au încercat să câștige tot mai mult teren, pentru a-i da posibilitatea lui McPherson să ajungă într-o poziție favorabilă, din care să poată înscrie cele 3 puncte care să ducă meciul în prelungiri. Dar odată ajunși la mijlocul terenului, apărarea celor de la Rams a ieșit din nou la rampă și le-a spulberat orice speranță. 

Când mai aveau nevoie de doar un yard pentru a obține un nou set de atacuri, Aaron Donald a pătruns necruțător prin linia ofensivă adversă, ajungând la Burrow. Tânărul quarterback a încercat din răsputeri să continue acțiunea ofensivă a formației sale, însă pasa trimisă din cădere de către acesta a fost incompletă, iar Rams au fost încununați campioni.

Los Angeles Rams, opera unui geniu

Deși Cooper Kupp a fost declarat MVP-ul meciului, iar starurile Donald, Stafford, Beckham și Von Miller au avut un aport decisiv în acest sezon, cel mai mare merit îi aparține antrenorului Sean McVay. Acesta a preluat echipa pe când avea 30 de ani, și în ciuda controverselor apărute în jurul angajării sale, a deschis un nou trend în NFL. Schimbând total fața francizei, acesta s-a remarcat ca un tactician desăvârșit, dar și ca un adevărat lider. 

Pe lângă sistemul ofensiv propus aici, din care tot mai mulți antrenori încep să se inspire, McVay a demonstrat cu adevărat ceea ce înseamnă un antrenor de succes. A pus accent pe comunicarea cu jucătorii și i-a tratat ca pe egalii săi, ținând cont de părerea vocilor importante din vestiar. A învățat din greșelile trecutului, a știut de ce are nevoie în echipă, și prin ajustările necesare făcute atât la nivelul lotului, cât și din punct de vedere tactic și moral, a reușit să intre în istorie ca cel mai tânăr antrenor care a reușit să câștige vreodată un SuperBowl. 

Mandatul său de succes început aici a influențat atât de puternic liga, încât tot mai multe echipe au încercat să copieze tactica celor de la Rams, angajând antrenori tineri și talentați, în detrimentul celor experimentați, în speranța de a descoperi un alt Sean McVay.

Mi-am dorit acest trofeu nespus de mult, ceea ce simt acum e cel mai tare sentiment din lume. Dumnezeu este mare. Mi-am pierdut cuvintele, pur și simplu nu știu ce să spun, este pur și simplu o binecuvântare 
- Aaron Donald, Los Angeles Rams

Este pur și simplu grozav, pentru noi toți. Sunt extrem de mândru de acest grup. Finalul a fost pur și simplu poetic, ofensiva, cumva a găsit o cale să înscrie, iar Aaron Donald s-a ridicat ca de fiecare dată la nivelul momentului și a închis meciul 
- Sean McVay, antrenor Los Angeles Rams

2SuperBowl-uri au câștigat cei de la Rams în istorie (în sezoanele 1999 - 2000 și 2021 - 2022)

Citește și: 

Chiar e REGE! LeBron James a devenit cel mai bun marcator din istoria NBA

Între Cruella de Vil și guru » Cine e Eteri Tutberidze, antrenoarea care scoate genii în patinaj, dar care e acuzată că „își nenorocește” sportivele

A uitat-o pe Ghenea? » Dimitrov are o nouă cucerire celebră: filmați pe străzile din Monte Carlo

„Dacă mănânci o lună de la penitenciar, dai colțul!” » Dănuț Lupu, despre condițiile de la Rahova: „Să mă ierte doamna Rodica, dar la Marriott era mai ieftin ...”


Comentarii (4)
brentford
brentford  •  14 Februarie 2022, 13:26

Chiar ma intrebam cum de nu este macar un articol despre SuperBowl pe gspeste. L-am citit,mi-a placut,la cat mai multe. Poate ati putea sa scrieti cate un articol dupa fiecare etapa a sezonului regulat,astfel cititorii vor avea cateva cunostinte despre ce echipe se lupta pentru play-off,ce tineri jucatori sunt alesi in draft,etc.

richter90210
richter90210  •  14 Februarie 2022, 13:11

Multumesc frumos pentru articol. Va rog la cat mai multe de acest gen, cred ca aveti audienta, chiar daca poate un pic mai mica.

albalbastru72
albalbastru72  •  14 Februarie 2022, 13:10

Mare pacat pentru Bengals,copii au gestionat gresit finalul de meci si mai ales ultima minge ,oricum e o minune ca au ajuns pina aici si s-au batut bine.Experienta berbecilor a fost insa cea care a facut diferenta plus avantajul terenului propriu.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează