SPORTURI  »  ALTELE  »  EVEREST

Superoameni pe Everest » Concluzii incredibile ale oamenilor de știință despre șerpași

Articol de GSP - Publicat miercuri, 11 noiembrie 2015 15:18

Dacă există vreun loc în lumea asta care sa îți pună la încercare capacitațile fizice la maximum, acela este Muntele Everest.

Nu oricine poate face față acestei provocări, chiar și cei mai experimentați alpiniști au probleme.

Există însă o categorie de oameni care datorită faptului că trăiesc în zonă fac față mult mai usor - șerpașii.

Ei formează un grup etnic din Nepal, care e obișnuit cu cele mai severe condiții atmosferice. Corpul lor a ajuns obiect de studiu și expertiză pentru laboratoarele din Anglia.

Danny Levet este asistentă într-o clinică de îngrijire din cadrul Spitalului Universitar din Southampton, scrie CNN.

În 2013 a facut parte din Xtreme Everest 2 - o expediție științifică pe muntele Everest care viza rezistența biologică a corpului la altitudini înalte.

A fost momentul în care a observat clar diferența dintre abilitățile de alpinism ale unui om care nu traiește în zonă și un om de-al locului. Rezultatul a uluit-o. Dacă colegilor săi le-a luat aproape o zi până să parcurgă 2000 de metri, șerpașului i-a luat 2 ore, timp în care s-a oprit și a băut și un ceai.

Motivul pentru care alpiniștilor le este greu să se descurce la altitudini înalte este faptul că nivelul de oxigen din vârful muntelui este cu o trime mai rarefiat decât la nivelul mării.

Șerpașii însă sunt obișnuiți, iar corpul lor s-a adaptat. Acesta este motivul din spatele rezultatelor lor excelente. ''Dacă urci la 3.500 m, a doua zi dimineața te vei simti de parcă ești mahmur sau ai răcit'', a declarat Levett. De asemenea, a precizat ca acest lucru nu este valabil în cazul șerpașilor.

Obiectivul acestor cercetări a fost să descopere noi modalități de a ajuta oamenii să supraviețuiască în condiții de oxigen limitat, iar specialiștii speră să descopere noi tratamente sau terapii pentru oamenii extrem de bolnavi.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează