SPORTURI  »  ALTELE  »  MINISTRU

EXCLUSIV Interviu în premieră cu propunerea lui Cioloș pentru MTS » Tudor Pop, dezvăluiri din programul de guvernare: „Vrem o nouă lege a sportului!”

Tudor Pop, propunere lui Cioloș pentru MTS
Tudor Pop, propunere lui Cioloș pentru MTS

Articol de - Publicat luni, 18 octombrie 2021 18:40 / Actualizat luni, 18 octombrie 2021 19:05

Tudor Pop, propunerea lui Dacian Cioloș pentru Ministerul Tineretului și Sportului, vorbește într-un interviu acordat Gazetei Sporturilor despre planurile pe care le are în cazul în care partidul său ar ajunge la guvernare. 

Marți, bucureșteanul de 40 de ani va trece prin audieri alături de ceilalți miniștri propuși de Cioloș, iar miercuri ar urma să aibă loc votul de încredere al noului Guvern. Șansele de învestire sunt însă mici, spun surse politice.

Deputatul USR Tudor Pop a fost alegerea lui Cioloș pentru funcția deținută în prezent de Eduard Novak. Înainte să fie audiat, Gazeta i-a adresat câteva întrebări celui care în prezent este și președinte al Comisiei de Tineret și Sport din Camera Deputaților. Printre altele, acesta dezvăluie că-și propune să inițieze o nouă Lege a Sportului și explică ce conexiuni are cu lumea sportului.

Tudor Pop: „Avem foarte mari probleme legate de finanțarea și de forma de organizare a sportului”

- Domnule Pop, ce înseamnă pentru dumneavoastră aceste propunere? 
- Pentru mine, această nominalizare înseamnă oportunitatea de a duce în Executiv obiectivele pe care ni le-am asumat în programul de guvernare USR, iar asta nu va face decât să continue ce am început în această legislatură în calitate de președinte al Comisiei de Tineret și Sport. E o onoare dar și o mare responsabilitate.

- Sunteți optimist că acest guvern va ajunge să fie învestit? Șansele nu sunt foarte mari, la prima vedere. 
- Chiar dacă perspectiva unei validări în Parlament este în mod realist nu foarte ridicată, îmi dă posibilitatea de a sta, fie și pentru o oră, de cealaltă parte a mesei. În Parlament, există la ora actuală un val de entuziasm politic în jurul promovării mai asumate a ideii de sport și mișcare și asta e o veste bună

Indiferent de cum se vor desfășura audierile, am construit punți care vor rămâne în picioare și voi continua buna colaborare pe care o am cu colegii din cele două comisii. Sunt foarte multe proiecte legislative unde suntem aliniați și sunt convins că obiectivele noastre din programul de guvernare se regăsesc și pe agenda celorlalte partide. 

Da, avem foarte mari probleme legate de finanțarea și de forma de organizare a sportului, dar ele nu sunt insurmontabile. Avem nevoie de dialog, bună-voință și voința de a găsi soluții.

Interviu în premieră cu propunerea lui Cioloș pentru MTS » Tudor Pop, dezvăluiri din programul de guvernare: „Vrem o nouă lege a sportului!”
Tudor Pop, în timpul unui maraton

Tudor Pop: „Principalul meu obiectiv este să convingem cât mai mulți români să bată sedentarismul”

- Multă lume se întreabă care sunt conexiunile dumneavoastră cu lumea sportului. 
- Relațiile mele cu lumea sportului sunt instituționale. Am ușa deschisă pentru toți cei care, într-un fel sau altul, sprijină ideea de mișcare și sport, cu propuneri și inițiative concrete care să aducă plusvaloare sportului românesc. Am organizat dezbateri în parlament pe teme precum descentralizarea patrimoniului sportiv și am lansat o invitație la dialog federațiilor pe tema sponsorizării. 

În acest mandat, indiferent de poziția în care mă voi afla, principalul meu obiectiv este să convingem cât mai mulți români să bată sedentarismul și stresul prin mișcare și sport. Cred foarte mult în beneficiile sportului amator, atât la nivel individual, cât și dintr-o perspectivă mai largă, la nivel de societate. În ceea ce privește sportul românesc profesionist, sunt multe lucruri care s-au schimbat în bine, dar evident e loc și de mai mult și de mai bine. Apreciez enorm efortul celor care investesc în sport, indiferent că o fac ca formă de investiție sau pur și simplu pentru a închega mai bine comunitatea. 

Apreciez autoritățile locale care investesc transparent și susțin financiar copiii și juniorii. Cred că noi, politicul sprijinit de administrativ, trebuie să le oferim acestor entuziaști mai multe instrumente și mecanisme prin care să aibă succes, indiferent de ce ramură vorbim. Avem mult de recuperat, poate că ritmul e cam lent, dar aici e și vina poziționării noastre ca societate referitoare la sport.

- La ce nivel vi se pare sportul românesc astăzi? 
- Astăzi, în România, sportul nu mai este privit ca o activitate de recreere, de ocazie pentru a petrece timp de calitate cu familia sau cu prietenii sau ca un instrument de formare și educare pentru copiii noștri. Este un fenomen de care ne mai aducem aminte când și când, când mai ratăm niște medalii la Olimpiade sau vreo calificare la fotbal.

Sportul e mult mai mult decât atât, și începe de jos, din curtea școlii și din copilărie, iar din păcate, legătura asta este din ce în ce mai slabă. De aceea am propus o inițiativă prin care să permitem, din nou, accesul copiilor în curtea școlii după program. Pentru că nu ne mai permitem o altă generație de copii care cresc în camera lor, în fața unui ecran, departe de beneficiile generate de mișcare și sport. De aceea, vreau să profit de această nominalizare și să-i îndemn pe adulții de azi să-și ia copiii și să meargă în parc sau să vorbească cu directoarea școlii să le permită accesul după ore. 

Politicul poate să facă sau nu lucruri, dar nimeni nu-ți poate lua bucuria unei după-amieze de duminică petrecută cu familia sau cu prietenii în jurul unei activități sportive.

Interviu în premieră cu propunerea lui Cioloș pentru MTS » Tudor Pop, dezvăluiri din programul de guvernare: „Vrem o nouă lege a sportului!”
Tudor Pop

Tudor Pop, propunerea pentru MTS: „Vrem o nouă lege a sportului”

- Concret, care sunt principalele puncte care vizează sportul în programul de guvernare al Cabinetului Cioloș? 
- La sport, ne propunem în primul rând o noua lege a sportului care să schimbe modelul de implicare al autorităților publice în general in sport. În acest sens ne dorim ca atunci când se dau bani la seniori, să avem garantat un procent și pentru juniori, și când finanțăm înalta performanță să nu uităm de mișcarea amatoare. În același registru îmi propun să abordez și relația cu federațiile pe care le-aș dori mult mai implicate în baza sportului lor. În acest scop, federațiile vor avea un MTS dispus să le finanțeze inițiativele de dezvoltare. 

Apoi consider ca este nevoie de o școală mai implicată in sport și care sa dea mai multă încredere copiilor în abilitățile lor motrice, de aceea îmi propun un MTS care să deschidă competițiile sportive școlare unui număr cât mai mare de elevi. Școala trebuie să furnizeze copiilor o experiență sportivă pozitivă, pentru că altfel vom avea viitori adulți certați cu mișcarea și sportul. 

- Ce altceva?
- Totodată, îmi propun ca MTS să ajute cu finanțări sportul să se duca către noi segmente demografice, în particular mă interesează personale cu dizabilități a căror atragere către sport cred cu tărie că poate contribui la calitatea vieții lor de zi cu zi, dar poate servi și drept un model pentru alții să se apuce de sport. Vorbesc des de finanțarea pe care MTS poate să o ofere, iar aici am în vedere instrumentul concursurilor de proiecte pe care le putem derula prin DJST-uri astfel încât să sprijinim clubul sportiv românesc să își acopere măcar o parte din nevoi. 

Eu unul sunt interesat de acele nevoi care se referă la sustenabilizarea finanțelor și a activității lor (îmbunătățirea capacității lor de a atrage sponsori, voluntari, practicanți, de a organiza evenimente sportive, etc.). Banii MTS destinați lor, așa cred că pot avea cel mai mare impact.

Tudor Pop, propunerea lui Dacian Cioloș pentru funcția de premier

Tudor Pop este deputat de București din partea USR și se află la cel de-al doilea mandat în Parlament. Conform usr.ro, în precedenta legislatură, acesta a fost membru în Comisia pentru sănătate și familie și a inițiat mai multe proiecte de lege, printre care „Stop Nosocomiale!”, un proiect pentru prevenirea și reducerea infecțiilor intraspitalicești, aflat acum la un pas de adoptare.

Proiectul Stop Nosocomiale a fost promulgat pe 7 ianuarie 2021. Înainte de fi deputat, Tudor a făcut parte din Guvernul condus de Dacian Cioloș, ca șef de cabinet al Ministrului Fondurilor Europene.

Acesta ocupă și funcția de preşedinte al Comisiei de Tineret şi Sport din Camera Deputaţilor.

Interviu în premieră cu propunerea lui Cioloș pentru MTS » Tudor Pop, dezvăluiri din programul de guvernare: „Vrem o nouă lege a sportului!”
Tudor Pop, alături de fiica sa

În luna mai a acestui an, Tudor Pop a depus un proiect de lege privind modificarea Legii educaţiei fizice şi sportului 69/2000, prin care copiii şi adulţii au acces liber şi gratuit pe terenurile de sport din incinta şcolilor, a cluburilor sportive şcolare şi universitare şi dreptul de a le folosi gratuit, respectând programul şi activităţile stabilite de respectiva instituţie.

Lista miniștrilor din 1989 și până în prezent:

Mircea Angelescuianuarie 1989 – iulie 1990
Bogdan Niculescu Duvăziulie 1990 – octombrie 1991
Ioan Moldovanoctombrie 1991 – noiembrie 1992
Gheorghe Angelescunoiembrie 1992 – august 1993
Alexandru Mironovaugust 1993 – decembrie 1996
Mihai Stănescudecembrie 1996 – decembrie 1997
Crin Antonescudecembrie 1997 – ianuarie 2001
Georgiu Gingărașianuarie 2001 – iunie 2003
Octavian Morariuiunie 2003 – septembrie 2004
Constantin Diaconuseptembrie 2004 – februarie 2005
Florian Gheorghefebruarie 2005 – decembrie 2006
Octavian Belludecembrie 2006 – ianuarie 2009
Monica Iacob-Ridzidecembrie 2008 – iulie 2009
Sorina Plăcintăiulie 2009 – decembrie 2009
Doina Melintemartie 2010 – mai 2012
Carmen Tocalămai 2012 – ianuarie 2013
Nicolae Bănicioiuianuarie 2013 – martie 2014
Gabriela Szabomartie 2014 – noiembrie 2015
Elisabeta Lipănoiembrie 2015 – ianuarie 2017
Marius Duncaianuarie 2017 – ianuarie 2018
Ioana Branianuarie 2018 – noiembrie 2018
Bogdan Mateinoiembrie 2018 – noiembrie 2019
Ionuț Stroenoiembrie 2019 – decembrie 2020
Carol-Eduard Novakdecembrie 2020 -

Vezi și: 

Cine e Tudor Pop, propunerea lui Dacian Cioloș pentru Ministerul Tineretului și Sportului

Cea mai bună schioare a României nu a fost inclusă pe lista pentru JO de iarnă: „Îmi vine să renunț”

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (8)
sibelius
sibelius  •  19 Octombrie 2021, 18:26

Cand nu ai nicio treaba cu domeniul, vrei "o noua lege".

21lva
21lva  •  18 Octombrie 2021, 22:31
Postat de reteleanu pe 18 Octombrie 2021, 19:28

o singura intrebare: e de acord cu magaria inchirierii (de catre colegul lui de partid) al celui mai mare stadion de fotbal al tarii unor nimeni de pe gard? si sa nu-mi raspunda cu scuza useristilor-securisti, ca "500k de euro incasari". ca asa, maine il inchiriem ptr festivalul filmelor porno (mai mult ca sigur ca aia platesc si mai mult)

Când închiriezi cu ora, ca pe sintetic, mai iei și țeapă câteodată

adrian_riga
adrian_riga  •  18 Octombrie 2021, 21:18
Postat de reteleanu pe 18 Octombrie 2021, 19:28

o singura intrebare: e de acord cu magaria inchirierii (de catre colegul lui de partid) al celui mai mare stadion de fotbal al tarii unor nimeni de pe gard? si sa nu-mi raspunda cu scuza useristilor-securisti, ca "500k de euro incasari". ca asa, maine il inchiriem ptr festivalul filmelor porno (mai mult ca sigur ca aia platesc si mai mult)

esti penibil baiete

Vezi toate comentariile (8)
Comentează