SPORTURI  »  ALTELE  »  UFC

Dramatism în UFC 270 » Ciryl Gane a comis o greșeală de amator care l-a costat centura

Francis Ngannou // foto: Imago Images
Francis Ngannou // foto: Imago Images

Articol de - Publicat duminica, 23 ianuarie 2022 10:21 / Actualizat duminica, 23 ianuarie 2022 11:08

Lupta pentru titlul la categoria grea din UFC, dintre Francis Ngannou (35 de ani) și Ciryl Gane (31), a fost câștigată de camerunez. Totul părea să se îndrepte spre o victorie a francezului, însă acesta a comis o greșeală imensă și i-a dat șansa lui Ngannou să-și păstreze titlul.

Lupta dintre Francis Ngannou și Ciryl Gane era unul dintre cele mai așteptate meciuri din acest an de către iubitorii sporturilor de contact, deoarece avea să aducă față în față doi sportivi cu calități total diferite. 

Pe de-o parte, Francis Ngannou este un luptător ce se bazează exclusiv pe forța pe care o generează în lovituri, în timp ce Gane este un sportiv atipic pentru categoria grea, calitățile sale fiind tehnica pe care o deține, viteza de execuție și condiția fizică.

Lupta a început cum nu se putea mai rău pentru campion. Gane a intrat pregătit în meci și în primele două runde a reușit să-și execute cu măiestrie tactica pe care a pregătit-o pentru această înfruntare.

Folosindu-se de calitățile sale, a reușit să stea departe de loviturile necruțătoare ale lui Ngannou, să inițieze clinch-uri și să puncteze cu lovituri rapide, trimise în special la corp. Scopul pretendentului la titlu a fost unul clar, să încerce să ducă luptă dincolo de primele runde, și apoi, având în față un adversar mai obosit, să preia controlul meciului printr-un volum mare de lovituri, prin care să-și asigure victoria la decizie.

Ngannou a revenit în runda a 3-a 

Planul lui Gane a funcționat până pe la jumătatea rundei a 3-a, când Francis, disperat și conștient de faptul că nu avea nicio soluție pentru a-și contracara adversarul în lupta din picioare, a profitat de un moment de neatenție al oponentului său, și folosindu-se de forța fizică a dus meciul la sol. Deși nu a reușit să creeze pagube mari, datorită controlului pe care l-a avut la podea, acesta a câștigat runda.

Deși nu este deloc cunoscut ca un adept al wrestlingului și nici ca un luptător cu abilități la podea, Ngannou a realizat că tactica aceasta este singura modalitate prin care își poate apăra titlul, folosind-o cu succes și în runda a 4-a.

În ultimul act al meciului, în momentul în care scorul era 2-2 pe „hârtiile” a doi dintre cei 3 judecători, Gane a început mai bine, și după câteva combinații el a fost cel care a mutat lupta la sol. Aflându-se în control, acesta a comis însă o greșeală de amator, care l-a costat titlul de campion

O greșeală de amator l-a costat titlul pe Gane! 

Dorind să încheie lupta înaintea celor 25 de minute, a încercat să-l facă pe Ngannou să cedeze printr-un procedeu numit „leg lock”, însă tentativa sa a eșuat, iar campionul a profitat de acest lucru, preluând poziția dominantă la podea, pe care a menținut-o până la finalul rundei. 

Judecătorii i-au acordat runda lui Francis Ngannou, care și-a păstrat astfel titlul de campion la categoria grea, obținând prima victorie prin decizie în cariera de profesionist, provocând, totodată, prima înfrângere din carieră pentru Ciryl Gane. 

După această victorie, pentru Ngannou mai rămâne o singură provocare pe care trebuie s-o depășească pentru a arăta lumii că este cel mai bun „greu” din lume, și anume Jon Jones, fostul campion de la semi-grea, despre care se preconizează că va face trecerea la categoria grea în acest an.

Acum 3 săptămâni m-am accidentat la genunchi. Am vrut să anulez lupta, însă nu m-am văzut dându-mă în spate de la nimic. Poate că ați crezut că am puține șanse, însă am muncit în fiecare zi, eu sunt campionul. 

- Francis Ngannou

Vreau să le mulțumesc tuturor celor care m-au susținut. Îmi pare rău pentru ce am făcut azi, însă vreau să-l felicit pe Francis, a avut o luptă foarte bună. Pentru mine e o experiență bună, sunt profesionist de doar 3 ani.

- Cyril Gane

Deiveson Figueiredo și-a recăpătat titlul la categoria muscă

În co main event-ul galei, Deiveson Figueiredo a reușit să-l învingă pe Brandon Moreno, recăpătându-și centura pierdută în fața mexicanului în luna iunie a anului trecut.

Brazilianul a arătat complet schimbat față de ultima luptă, demonstrând că perioada de pregătire pe care a avut-o cu fostul dublu campion, Henry Cejudo, l-a ajutat enorm.

Știind că Moreno este un luptător mai rapid decât el, Deiveson a început în forță lupta, trimițând o mulțime de lovituri pe gamba piciorului din față al campionului, cu gândul de a-și transforma oponentul într-o țintă fixă. Deși Moreno a răspuns pe măsură în runda secundă, brazilianul a preluat din nou controlul în runda a 3-a, reușind să conecteze două lovituri puternice în bărbia adversarului, care l-au trimis pe acesta la podea.

Brandon a încercat să răspundă în ultimele 2 reprize, însă Figueiredo, deși a fost mai puțin agresiv, a reușit să lovească mai puternic și mai curat, producând mai multe daune, luând astfel ochii judecătorilor, care i-au acordat victoria prin decizie unanimă, cu 48-47. 

Deoarece recordul dintre cei doi înregistrează câte o victorie pentru fiecare, dar și o luptă terminată la egalitate, este posibil ca această rivalitate să nu se fi încheiat aici, și că în viitor aceștia se vor întâlni din nou în octagon.

Astăzi a fost să fie ziua mea, însă sunt gata pentru o a 4-a luptă cu Brandon, și vreau s-o facem în Mexic. Cu siguranță între noi va exista o altă înfruntare. 

- Deiveson Figueiredo

17 victoriiși 3 înfrângeri este recordul lui Ngannou în MMA

24 de victorii,două înfrângeri și o luptă terminată la egalitate a adunat până acum Deiveson Figueiredo în cariera sa de profesionist

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează