Articol de GSP - Publicat luni, 14 decembrie 2009 00:00

UPDATE: Andreea, la 11 ani, la numai 2 sutimi de Diana Mocanu

Duminică s-a încheiat Campionatul Naţional de Nataţie Juniori II de la Bacău,  care s-a desfăşurat între 18 şi 21 decembrie. Au concurat sportivi din toată ţara cu vîrste cuprinse între 11 şi 14 ani.

În cele patru zile de concurs s-au desfăşurat probele de 50 m, 100 m, 200 m, 400 m şi 800 m, în bazin de 50m. Andreea Puchiu a participat la 8 probe, înotînd toate stilurile: liber, bras, spate şi fluture.

Andreea a cîştigat 8 medalii: 6 de aur la probele liber, bras, spate, 1 medalie de argint şi 1 medalie de bronz.

Timpii înregistraţi de Andreea sînt foarte buni. La proba de 50 m liber reuşind timpul de 00:28:91, fiind pentru a doua oară la numai 00:00:02 de un record naţional, după timpul realizat în Macedonia, în bazin de 25m la proba de 50m liber. Actualul record la 50 m liber (bazin de 50m) este al Dianei Mocanu (00:28:89) şi a fost stabilit în 1991.

"A fost un concurs greu, atît pentru mine cît şi pentru colegii mei din toată ţara" ne spune Andreea. La acest concurs au participat cei mai buni înotători din ţară, la categoriile 11-14 ani. Toţi cei prezenţi au încercat să obţină performanţe cît mai bune după un an de antrenamente şi efort susţinut.

Andreea Puchiu încheie extrem de bine un an în care a obţinut rezultate valoroase, demonstrînd că este unul din copiii talentaţi ai înotului românesc.

 

UPDATE: Andreea Puchiu a stabilit primele 5 "best performance" la Nemo Cup

Andreea Puchiu are 11 ani, a batut recordul Cameliei Potec stabilit în 1992, iar la campionatele nationale din vara, de la Braila, a participat la 9 probe din care a cîstigat 6, iar 3 le-a terminat pe locul secund.

În bazin de 25 de metri a mai batut 3 recorduri, doua dintre ele stabilite de Diana Mocanu în ’94, dar neomologate.

Andreea Puchiu a participat, în perioada 28-29 noiembrie, la NEMO CUP. Au participat cluburi din Albania, Bulgaria, Macedonia, Serbia, Slovenia, Turcia, Ucraina. Medaliile au avut forma celebrului pestisor. Andreea a primit cupa pentru "cea mai buna sportiva din competitie", împreuna cu sora ei Ingrid, care a concurat la o categorie mai mare de vîrsta (2 locuri 2).

Andreea a stabilind primele 5 "best performance" din concurs (cotatii date conform regulamentelor FINA):

1. 100m mixt - 1:12:43 (record national la 11 ani în bazin de 25m, vechiul record era detinut de Gheorghe Anamaria din 1991 - 1:16:65); diferenta de peste 4 secunde,
2.   50m liber - 29:34 (la 00.02 de recordul national - care este de 29:32),
3. 100m liber - 1:04:78 (record national la 11 ani în bazin de 25m, vechiul record detinut de Groza Monica din 1979 - 1:05:75),
4.   50m bras - 37:45 (record national la 11 ani în bazin de 25m, vechiul record detinut de Paduraru Simona din 1992 - 38:19),
5.   50m spate - 34:25.

Dupa acest concurs Andreea a primit numeroase invitatii, de la oficiali din tarile participante, pentru a concura la concursurile internationale organizate în tarile respective.

Andreea Puchiu a batut recordul Cameliei Potec si vrea sa le doboare si pe cele ale Dianei Mocanu la virsta de 11 ani.

Are 11 ani, a batut recordul Cameliei Potec stabilit in 1992, iar la campionatele nationale din vara, de la Braila, a participat la 9 probe din care a cistigat 6, iar 3 le-a terminat pe locul secund. Andreea Puchiu isi mai doreste un singur lucru anul acesta: sa o lase federatia de inot sa faca tentative de record saptamina viitoare, la concursul de la Hunedoara! In bazin de 25 de metri a mai batut 3 recorduri, doua dintre ele stabilite de Diana Mocanu in ’94, dar neomologate! Acum are sansa sa le omologheze!

O poveste incredibila
La 5 ani, am dus-o pe Andreea prima oara la cursuri de initiere de inot. Am platit 10 sedinte, dar la a 5-a a abandonat. Nu-i placea in apa. Ne ruga sa nu o mai ducem la bazin asa ca am renuntat. Am revenit la idee dupa 2 ani”, povesteste tatal micutei sportive.

“A mers cu mama ei de mina si in vestiar au intrebat o fetita cine o antreneaza. Atunci a cunoscut-o pe Monica Baranga, cea care o antreneaza si in ziua de azi. Mai cu colacul, mai cu “aripioarele” a prins curaj”.

A inceput sa faca doua-trei sedinte de pregatire pe saptamina, ritm pe care-l pastreaza si acum, desi la clasele cu profil sint 8 antrenamente pe saptamina in program! Cu elevii acestia Andreea se intilneste in concursuri si iese mereu invingatoare!

Au trecut 6 luni de cind Andreea incepuse prima sedinta de initiere, iar antrenoarea ei de la CSS7 le-a dat o veste surprinzatoare parintilor. “O inscriu intr-un concurs. Imi place cum aluneca pe apa …”, le-a spus Monica Baranga. Iar micuta ei eleva n-a dezamagit-o.

A inceput din a 3-a grupa valorica si a terminat invingatoare competitia! “La acele probe sarea in picioare in bazin, pentru ca nu stia sa execute saritura de pe bloc-start, dar a recuperat de fiecare data acest handicap si a terminat prima”.

Usor, usor, fata a prins drag de bazin, iar medaliile au inceput sa curga, inclusiv la competitiile internationale. In 2008, a doborit recordul Cameliei Potec, stabilit de celebra inotatoare romana in 1992!


Andreea nu are la dispozitie un bazin in care sa poata spune cu adevarat ca beneficiaza de conditii pe masura talentului ei. La Baza Sportiva “Lia Manoliu” se antreneaza alaturi de alti 20-30 de copii pe acelasi culoar, iar saptaminal merge si in piscina de la Hotel Radisson.

In vara, dupa o ora de antrenament in piscina de afara, a avut o surpriza placuta. Un domn imbracat intr-un costum impecabil s-a apropiat de ea si i-a cerut un autograf: “Nu stiu cum te cheama. De o jumatate de ora ma uit de la fereastra biroului meu la felul in care inoti.

Am venit sa-mi dai un autograf acum, caci sigur vei ajunge celebra. Omul era directorul hotelului si fusese impresionat de stilul de inot al Andreei. “Toti specialistii spun ca are o tehnica extraordinara”, afirma mindru tatal sportivei.


“Vreau sa bat recordurile Dianei Mocanu!”
Intre 12 si 15 noiembrie, la Hunedoara, se desfasoara campionatele nationale in bazin de 25 de metri. O buna ocazie pentru Andreea de a incerca tentative de record. La probele pe care le vizeaza doua recorduri sint detinute de Diana Mocanu in 1994! “Vreau sa le dobor”, isi doreste Andreea.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”