SPORTURI  »  ALTELE  »  PROTESTE

UPDATE Jandarmeria Prahova luată la țintă fiindcă a blocat cea mai importantă cursă hipică a României: „Îi dăm în judecată pentru abuz în serviciu” + reacția Jandarmeriei

FOTO: Facebook @complexhipodrom
FOTO: Facebook @complexhipodrom

Articol de - Publicat vineri, 03 iulie 2020 19:31 / Actualizat luni, 06 iulie 2020 11:41

Hipodromul din Ploiești urma să găzduiască duminică derby-ul de trap, fără spectatori. DSP și-a dat acordul, dar Jandarmeria locală n-a oferit aviz favorabil, ceea ce a iscat furia organizatorilor și a proprietarilor de cai.

UPDATE, 6 IULIE:

Jandarmeria Prahova a trimis către GSP.RO un drept la replică.

Având drept referință articolul publicat pe gsp.ro în data de 03.07.2020, intitulat “Jandarmeria Prahova luată la țintă fiindcă a blocat cea mai importantă cursă hipică a României: îi dăm în judecată pentru abuz în serviciu” dorim să precizăm următoarele:

1. Jandarmeria nu are competențe legale exclusive pe linia avizării evenimentelor. În cazul manifestărilor publice supuse procedurii declarării prealabile, reprezentanții instituției pot face parte, după caz, în cadrul comisiei de avizare, constituită la nivelul autorității publice locale, sub coordonarea primarului, așa cum este prevăzut în Legea nr. 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice cu modificările și completările ulterioare. În situația manifestărilor sportive, Jandarmeria AVIZEAZĂ PLANUL DE ACȚIUNE (în care se transpun măsurile de siguranță) și, nicidecum EVENIMENTUL ÎN SINE.

 2. În situația la care se face referire, organizatorul nu și-a asumat desfășurarea unei competiții sportive ceea ce nu presupune niciun aviz pe planul de securitate din partea Jandarmeriei (nu există obligații legale în acest sens).

3. Intenția organizatorului de a încadra evenimentul în altă categorie (exclus competiție sportivă) pe considerentul că trapul nu este ramură sportivă recunoscută în România, a generat formularea unui răspuns din partea Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției Prahova prin care se precizează: “În urma analizei efectuate la nivelul C.J.C.C.I. Prahova, cu consultarea Centrului Național de Conducere și Coordonare a Intervenției, vă comunicăm faptul că nu este permisă desfășurarea competițiilor hipice pe durata stării de alertă, întrucât activitatea desfășurată de clubul dumneavoastră nu este o ramură sportivă sau un alt tip de activitate care să poată fi exceptată, în condițiile prevăzute de Anexa nr. 3 la HGR 476/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19” 1 . Reprezentanții Jandarmeriei Prahova au supus atenției organizatorului aspectele de legalitate (precizate anterior), subliniind faptul că decizia privind derularea evenimentului în aceste condiții le aparține, pe cale de consecință Jandarmeria Prahova nu poate dispune și nici nu a interzis derularea evenimentului. 

4. Este surprinzătoare atitudinea organizatorului în relația cu Jandarmeria Prahova deoarece acesta a beneficiat de o permanentă consiliere pe linia pregătirii și desfășurării evenimentelor și nu numai pe Hipodromul Ploiești iar, prin efortul comun, manifestările s-au derulat în cele mai bune condiții de securitate și facilitare. Jandarmeria Prahova este un partener și susține derularea evenimentelor publice de orice natură dar numai în condițiile respectării prevederilor legale a normelor de conduită socială, principii de la care nu putem face concesii, indiferent de conjunctură. Instituția noastră își exprimă deschiderea și disponibilitatea ca, pe viitor, în documentarea eventualelor aspecte cu referire la activitatea Jandarmeriei Prahova să emitem un punct de vedere sau clarificări premergător publicării

Jandarmeria Prahova

Știrea inițială:

Duminică ar fi trebuit să se desfășoare la hipodromul din Ploiești a 93-a ediție a derby-ului de trap, cursa cu o istorie nobilă care desemenează anual cel mai bun armăsar în vârstă de 4 ani. Dar, cu numai 48 de ore înaintea evenimentului, reuniunea, care urma să se producă fără spectatori, a fost anulată pentru că nu a primit avizul din partea Jandarmeriei locale! 

Primarul Ploieștiului: "Nu înțeleg!" 

Decizia a produs rumoare, mai ales că exista deja aprobare din partea DSP Prahova și alte două reuniuni similare se desfășuraseră fără niciun fel de probleme în luna iunie! "Nu vreau să ajung la termeni de acuze, dar cum poate fi explicat, de exemplu, faptul că se dăduse OK pentru un eveniment cu 360 de spectatori care urmau să vizioneze pe un ecran gigant meciul UTA – Petrolul, însă nu s-a considerat în regulă evenimentul de la hipodrom? E ceva care nu se leagă și nu înțeleg!", spune primarul Ploieștiului, Adrian Dobre. 

Cursele de pe complexul hipic din Prahova sunt organizate de CSM Ploiești, club finanțat de autoritățile locale.

Jandarmeria Prahova nu a putut fi contactată până la publicarea articolului. 

Proprietar de cai: "La Tâncăbești e alt eveniment hipic, la Ploiești nu se poate?" 

De asemenea, unul dintre proprietarii de cai, Marian Manea, a luat foc atunci când a aflat vestea: "E inadmisibil ce se întâmplă! Am și discutat cu cei de la Jandarmerie, care au bălmăjit-o. Tot în această perioadă se desfășoară un alt eveniment hipic la Tâncăbești, care a primit aviz favorabil din partea autorităților. Cum se poate așa ceva? Nu discutăm despre aceeași lege? Le voi face plângere penală pentru abuz în serviciu".

1924e anul în care s-a desfășurat primul derby de trap al României, pe vechiul

VIDEO / Antrenament pe Hipodromul din Ploiești

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (3)
gicab
gicab  •  04 Iulie 2020, 08:55
Postat de Dumitrica Bogdan pe 04 Iulie 2020, 07:00

O informatie pentru autorul articolului. Nu se desemneaza cel mai bun armasar de 4 ani, ci cel mai bun cal de 4 ani. Au existat multe castigatoare de Derby. Pentru cultura lui, in necunoasterea lui!

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

925922404122276
Dumitrica Bogdan  •  04 Iulie 2020, 07:00

O informatie pentru autorul articolului. Nu se desemneaza cel mai bun armasar de 4 ani, ci cel mai bun cal de 4 ani. Au existat multe castigatoare de Derby. Pentru cultura lui, in necunoasterea lui!

969907806361734
Nedelcu Dan  •  03 Iulie 2020, 23:53

Avem cai bunicei, dar care nu se pot vinde...potentialul cumparator te intreaba "Ce curse a cistigat?", tu ce-i raspunzi? "N-a cistigat, dar e singurul cal din lume care a primit amenda!"...ce ne mai place sa ne furam singuri caciula!

Vezi toate comentariile (3)
Comentează