SPORTURI  »  ALTELE  »  SURF

VIDEO 4 lucruri pe care le-a făcut surferul atacat de rechin și care i-au salvat viața + reacția copleșitoare a unui adversar după momentele groaznice

Articol de GSP - Publicat luni, 20 iulie 2015 10:05

Surferul australian Mick Fanning a trăit șocul vieții duminică. Triplul campion mondial a supraviețuit după ce a fost atacat de un rechin în timpul unei competiții organizate în Africa de Sud.

Momentele dramatice au fost transmise în direct la TV și, din fericire, Fanning a scăpat nevătămat grație vitezei de reacție și faptului că s-a luptat cu rechinul.

Sportivul de 34 de ani a fost trîntit de pe placa de surf, dar a ripostat și a reușit să scape.

Jurnaliștii de la Daily Mail l-au contactat pe Dr. Daniel Bucher, un specialist care studiază rechinii. Acesta spune că instinctul de supraviețuire al lui Fanning a fost activat cînd a realizat că rechinul încearcă să-l atace. Bucher a analizat pașii care i-au salvat viața lui Fanning.

A ripostat

Dr Bucher, lector superior la Southern Cross University, specialitatea Biologie marină, spune că, judecînd după imagini, a fost vorba despre un rechin de aproximativ 3-4 metri lungime.
"Cînd te atacă un rechin, instinctiv încerci să te aperi. Dacă vrei să ai vreo șansă trebuie să ripostezi, ca să-i dai de înțeles că dacă va continua să te atace ești capabil să-l rănești la rîndul tău. Dacă ar fi fost atacat de un rechin de 6 metri nu prea ar mai fi fost mare lucru de făcut însă".

Și-a folosit placa de surf

Fanning declarase că rechinul a mușcat din coarda de la placa sa de surf, ceea ce l-a tras sub apă, dar în același timp l-a eliberat. Dr Bucher spune că Fanning a fost foarte norocos că rechinul a fost distras de placă.

Nu s-a pierdut cu firea

După ce rechinul s-a îndepărtat, Fanning a țipat la rivalul său Julian Wilson, care se afla în apă, pentru a-l avertiza de pericol. Dr Bucher spune că a fost un moment crucial pentru supraviețuire, pentru că rechinul se putea întoarce în orice moment: "Cînd treci printr-o asemenea sperietură ești plin de adrenalină și nu gîndești prea mult. Cu adevărat îngrozitoare sînt momentele în care ești acolo în apă și te întrebi unde e. E o chestie de noroc, cred, rechinul se îndepărtează ca să vadă dacă te-a rănit. După primul atac trebuie să ieși de acolo cît ai ocazia. Trebuie să încerci pe cît posibil să nu agiți apa prea mult, pentru că dacă o faci vei da senzația că ești rănit"

A ieșit rapid din apă

După atac, echipajul de salvare a accelerat spre Fanning, care înota frenetic spre mal. Inițial, Fanning a încercat să sară un val, o tactică despre care specialistul în rechini spune că a fost inteligentă: "E greu să înoți în viteză și să nu agiți apa. Să prinzi un val e cea mai bună variantă. Sportivul a realizat că jet ski-urile erau destul de aproape și că era cel mai bine să înoate spre ele. Noroc că a fost un eveniment organizat la cel mai înalt nivel și că jet ski-urile erau aproape".

 

"Rechinul a venit și s-a prins în coarda de la placă. Am sărit de pe placă instantaneu. El continua să vină spre mine, iar eu loveam în stînga și în dreapta și urlam. L-am văzut și l-am lovit în spate" - Mick Fanning

"La un moment dat, stăteam pe plajă și mă gîndeam că asistăm la moartea unui triplu campion mondial. Mă gîndeam că dacă nu e mort, are cel puțin o mînă sau un picior lipsă", managerul lui Fanning, Ronnie Blakey

"Sînt șocat, pe de o parte îmi vine să plîng, pe de alta să rîd, pentru că a fost atît de norocos. Să fiu sincer, n-am cuvinte", Kelly Slater, surfer american

Adversar și prieten

Surferul australian Julian Wilson a înotat către prietenul său cînd rechinul îl atacase. Curajul extraordinar și prietenia dintre cei doi, care se aflau în luptă pentru titlul mondial a fost aplaudată de toată lumea.

Cînd a ajuns pe plajă, Wilson și-a îmbrățișat amicul și a izbucnit în lacrimi. "L-am văzut luptîndu-se cu rechinul, am văzut tot ce s-a întîmplat, apoi l-am văzut pe Mick dat jos de pe placă, a venit și un val și m-am gîndit: gata, asta a fost, e mort. Și simțeam că nu pot ajunge acolo suficient de repede. Nu mă gîndeam decît că am placa și că dacă ajung la Mick pot să lovesc rechinul cu placa, aveam o armă. Am ajuns la el și am început să țipăm amîndoi".

Întrebat dacă titlul mondial mai are vreo însemnătate pentru el, Wilson a spus: "Absolut deloc, sînt doar fericit că Mick e în viață".

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează