SPORTURI  »  ALTELE  »  ALPINISM

VIDEO/ Alex Găvan a escaladat vîrful Manaslu fără oxigen suplimentar şi fără şerpaşi

Articol de GSP - Publicat joi, 27 octombrie 2011 00:00 / Actualizat joi, 27 octombrie 2011 14:44

Alex Găvan, cunoscutul alpinist care obişnuieşte să realizeze ascensiunile pe înaltele culmi din lume fără oxigen suplimentar şi fără şerpaşi, şi-a trecut în palmares cel de-al patrulea vîrf de peste 8.000 m.

Pe 4 octombrie, alpinistul în vîrstă de 29 de ani a urcat pe vîrful Manaslu (8.156 m), din munţii Himalaya, şi de această dată realizînd ascensiunea fără ajutor suplimentar. În palmaresul lui Alex Găvan se mai află trei vîrfuri escaladate de peste 8.000 m: Cho Oyu, 8.201 m, Gasherbrum 1, 8.068m si Makalu, 8.463m

Expediţia a început pe 5 septembrie şi s-a întins pe durata a 60 de zile. Ascensiunea finală a fost programată după o perioadă mai lungă de aclimatizare necesară pentru acomodarea la condiţiile pe care le întîlneşte la altitudini unde aerul este extrem de rarefiat.

"Am reuşit ascensiunea vîrfului la doar 17 zile după ce am ajuns în tabăra de bază, lucru oarecum neobişnuit, avînd în vedere faptul că în mod normal, pentru a urca un vîrf de peste opt mii de metri, îţi trebuie minim o lună pentru aclimatizare. La asemenea altitudini aerul este extrem de rarefiat, iar concentraţia de oxigen este o treime din ce respirăm la nivelul mării. Din acest motiv majoritatea expediţiilor himalayene folosesc măşti de oxigen la peste 7.000 m. La succesul meu a contribuit faptul că am avut şansa să mă aflu într-o formă fizică şi mentală de zile mari, o aclimatizare foarte rapidă, cît şi o strategie de ascensiune flexibilă ce mi-a permis să îmi adaptez planul în funcţie de condiţiile de pe munte", a declarat alpinistul.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
tipsy
tipsy  •  27 Octombrie 2011, 13:58

superb. felicitari.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează