SPORTURI  »  ALTELE  »  CĂȚĂRĂRI

VIDEO&FOTO Spectaculos » A escaladat un versant de 914 metri fără frânghie și orice formă de protecție

Foto: National Geographic +5   FOTO
Foto: National Geographic

Articol de - Publicat vineri, 28 septembrie 2018 14:49

Americanul Alex Honnold, 33 de ani, a reușit o performanță incredibilă și foarte riscantă: a escaladat versantul ”El Capitan” din munții Yosemite fără frânghie și fără măsuri de protecție, folosindu-și doar propriul trup.

Distanța pe care a urcat e de 914,4 metri, iar înclinația e aproape verticală. Pentru a putea urca, el s-a folosit de crăpăturile din stânci sau de spațiile înguste pe care își putea punea mâinile sau picioarele.

National Geographic i-a documentat urcarea și o va prezenta în documentarul ”Free Solo”, film care va surprinde și lunile de planuri din spatele ascensiunii propriu-zise.

Un om al munților

Această cățărare nu e prima mare performanță a lui Alex. El deține recordul pentru cea mai rapidă ascensiune în ” Yosemite triple crown” (trei dintre versanții din Parcul Național Yosemite) cu un timp de 18 ore și 50 de minute.

În această ascensiune a escaladat ”Muntele Watkins”, ”The Nose” și partea de nord-vest a ”Half Dome”.

Alex preferă traseele înalte, lungi și le abordează metodic, preferând să se deplaseze încet și sigur.

”O mare experiență”

Alex este cunoscut drept unul dintre cei mai buni cățărători din viață și este, cu siguranță, unul dintre cei mai curajoși.  

”A fost o mare experiență. Chiar și acum se poate vedea cât de fericit sunt că am dus această provocare la bun sfârșit.”, a spus alpinistul pentru The Sun.

El a început să practice cățărările încă de la vârsta de 10 ani, iar înainte de a urca pe ” El Capitan” fără frânghie a mai urcat de aproximativ 60 de ori pe același traseu, dar cu măsuri de protecție.

Momente de groază

Cățărările pe munte sunt foarte periculoase, mai ales în condițiile practicate de Alex. O singură greșeală poate fi fatală. Oboseala și spațiile înguste pot conduce, de asemenea, la un deznodământ groaznic.

Chiar și cu măsuri de protecție poate fi dificil. E încă proaspăt cazul soților Andre și Lucy Foster, cățărători profesioniști care în urmă cu trei ani au murit tot când încercau să urce pe un versant din Parcul Național Yosemite.

Ei și-au pierdut viața după ce aproape 1.000 de tone de roci s-au desprins când escaladau. Rocile au căzut peste ei și i-au strivit, aceștia murind instant la impactul cu solul.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (1)
conasu_boeru
conasu_boeru  •  28 Septembrie 2018, 17:15

A urcat singur, dar cine l-a fotografiat ??!!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează
Close