SPORTURI  »  ALTELE  »  IRONMAN

VIDEO+FOTO Ziua cea mai mare la Kona » Mihai Vigariu dezvăluie atmosfera din jurul Campionatul Mondial de Full IronMan, unde va lua startul astăzi, de la ora 20:05

Articol de - Publicat sambata, 13 octombrie 2018 14:14

O dată pe an, Kona se transformă în centrul universului triatlonului. Zeci de mii de iubitori ai sportului care îmbină înotul, ciclismul și alergarea iau cu asalt micuța insulă din Hawaii pentru a fi martori la cea mai spectaculoasă cursă din lume: Campionatul Mondial de Full IronMan.

Participă cei mai buni dintre cei mai buni, atât la profesioniști, cât și la amatori.

Ediția din acest an este una specială. Pentru că este a 40-a din istorie, dar și pentru că, pentru prima oară, la start sunt prezenți doi români. Mihai Vigariu, campionul național en-titre, și Andrei Dudu, deținătorul recordului național pe această distanță. 3,86 kilometri înot, 180,25 de kilometri pe bicicletă și 42,20 kilometri alergare. Cei doi vor pleca în întrecerea amatorilor la ora 20.05 și speră să prindă un loc în primii 30 la categoria lor de vârstă.

Paradisul din Hawaii

Sosit la Kona în urmă cu o săptămână, Mihai Vigariu s-a acomodat rapid cu atmosfera, chiar dacă vremea este total diferită de cea din țară. „Dimineața este foarte, foarte cald. Apoi, în fiecare după-amiază, ne așteaptă o repriză de ploaie, de cele mai multe ori torențială. Dar totul este de vis, mult peste ce mă așteptăm. Mă simt ca-n reclame. Hawaii este un adevărat paradis”, povestește bucureșteanul în vârstă de 34 de ani. Arhipelagul l-a întâmpinat cu soare, oamenii de acolo cu brațele deschise.

„Este o adevărată nebunie, o sărbătoare și, în același timp, un adevărat spectacol. Pe lângă sportivi, sunt mii de oameni care au venit special pentru acest eveniment. Peste tot, pe străzi, la terase, pe plajă, se vorbește doar despre triatlon. Chiar am întâlnit o familie de români sosiți la Kona din același motiv și s-au bucurat să audă că țara noastră are reprezentați. De fapt, toată lumea, indiferent de naționalitate, ne felicită când aude că suntem calificați”, explică Mihai Vigariu.

Campioni la marketing

Maeștri în organizarea, dar mai ales în promovarea concursurilor, americanii au creat o adevărată industrie în jurul acestui Campionat Mondial. Campionii au fost pictați în culorile eroilor, iar tot echipamentul pe care-l folosesc într-o armă a succesului.

„Totul se vinde rapid, chiar dacă prețurile sunt foarte mari. Orice obiect care are sigla de la Kona, de la costume de baie și prosoape până la simple suveniruri, se vinde ca pâinea caldă. Iar toate firmele mari de echipament sportiv sau chestii care au legătură cu sportul sunt aici. Reprezentații lor observă cu atenție ce mărci folosesc sportivii și le oferă gratuit fel de fel de lucruri. Este de-a dreptul incredibil cât de atenți sunt la orice amănunt”, dezvăluie Mihai.

Spectacolul este cu atât mai grandios cu cât fanii pot să vadă pe viu sportivii la antrenamente. „Pe Celebra Ali’i Drive, faimoasa stradă din centrul stațiunii au fost instalate puncte de hidratare cu câteva zile înainte de cursă. Gratuit, pentru antrenamente. Iar noi ne-am întâlnit peste tot cu profesioniștii.

Pe stradă, la alergare și ciclism, în bazin, la înot”, spune Mihai, care împarte un bungalow cu celălalt, reprezentant al României, Andrei, care a venit împreună cu familia. Cu toții au participat la tradiționala paradă a sportivilor, unde au fluturat drapelul României: „Păstrând proporțiile, ne-am simțit ca la Jocurile Olimpice”.

Ultimele emoții

Chiar dacă vor participa în cursa amatorilor, Mihai și Andrei vor parcurge același traseu ca profesioniștii. Doar că vor pleca în această aventură teribilă cu o jumătate mai târziu. „Am emoții, dar sunt constructive. Este prima participare și vreau să mă bucur de acest moment. Sunt relaxat și mă simt foarte bine”, mărturisește Mihai, în timp ce pune la punct ultimele amănunte înainte de start.

Stingerea în seara dinainte cursei se dă foarte devreme, așa că folosește timpul cu chibzuință. Bicicleta este deja în zona de tranziție, o porțiune special amenajată la capătul unui dig. A primit numărul 2007 și un kit de concurs de-a dreptul voluminos, cu fel de fel de produse. La ora locală 3.00, 13 ore mai târziu în România, se trezește pentru cea mai spectaculoasă cursă de viața sa.

43 de anieste vârsta medie a participanților

 
Ziua cea mai mare la Kona

Ziua cea mai mare la Kona Mihai Vigariu dezvăluie atmosfera din jurul Campionatul Mondial de Full IronMan, unde va lua startul astăzi, de la ora 20:05: http://bit.ly/2CH9w6W

Publicată de Gazeta Sporturilor pe Sâmbătă, 13 Octombrie 2018

Alte cifre importante:

  • Aproape 2.500 de participanți sunt prezenți la start, dintre care 1.791 în întrecerea masculină și 685 în cea feminină
  • 85 de ani are cel mai vârstnic concurent, japonezul Hiromu Inada
  • 5.000 de voluntari asigură desfășurarea concursului în cele mai bune condiții
  • 96.000 de sportivi s-au luptat pentru calificarea la Kona
  • 3 prezențe la Kona are Mihai Baractaru, singurul român care a participat până acum la cursa din Hawaii

Concursul poate fi urmărit pe pagina de facebook IRONMANnow, pe aplicația pentru telefoane mobile Ironman Tracker app sau pe site-ul ironman.com. Postul german ZDF transmite în direct concursul profesioniștilor.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează