SPORTURI  »  ALTELE  »  INTERVIU

VIDEO Ion Țiriac, anunț apocaliptic: „Sportul nostru e deja în Sahara!” + „Am fost la președinte cu căciula în mână! Pentru sport n-a făcut nimic!”

Articol de - Publicat joi, 20 februarie 2020 14:08

Ion Țiriac e pesimist pentru Olimpiadă: „La cum a fost tratat acest lucru, nu merităm să luăm nici avionul până la Tokyo, darămite medalii!”

Ion Țiriac, președintele Federației Române de Tenis, a vorbit despre problemele din sportul românesc și spune că situația este una îngrijorătoare.

- Domnule Țiriac, acum câteva zile a început o mișcare olimpică de protest la Senat, la care nu ați fost.
- Nu cred că a fost de protest, a fost o slugărnicie, mai mult sau mai puțin, adică ce facem noi de ani buni, cerem niște drepturi pe care, deocamdată, nu le avem. Și nu le cerem pentru noi, ci pentru tineretul român, pentru viitorul lui, pentru ca sportul să aibă rădăcini.

- Pe o scară de la 0 la 10, unde vedeți sportul românesc în acest moment?
- La 2.

Nimeni de pe glob nu își poate explica ce s-a întâmplat cu gimnastica noastră. N-am știu să ne păstrăm măcar a treia generație de antrenori. Am avut noroc cu Karoly, cu Belu"
Ion Țiriac, fost tenisman

„De 30 de ani, politicienii și-au bătut joc!”

- Care sunt perspectivele pentru Olimpiada de la Tokyo? Ilie Năstase spunea că nu vom lua nicio medalie, Camelia Potec, vicepreședinte COSR, miza pe două titluri olimpice.
- Foarte frumos, adică speranța există. Două de aur, patru de argint, șase de bronz etc. Orice ai lua, la Tokyo, după părerea mea, este o surpriză plăcută. Sper ca Năstase să nu aibă dreptate. Poate am merita să luăm medalie, asta e altă treabă. Dar la cum au privit toți politicienii sportul românesc în ultimii 30 de ani, nu merităm să luăm nici măcar avionul până acolo. Cum poți să crezi că sportul poate trăi cu 0,02 din PIB-ul unei țări, oriunde în lume?! Dacă ne respectăm puțin... Și-au bătut joc de sport!

- Nadia Comăneci spunea că gimnastica nu are cum să cadă mai jos. Nici la alte sporturi de echipă nu stăm mai bine.
- Sporturile de echipă au fost lăsate în paragină de pe vremea cealaltă. Dar eram campioni mondiali la handbal în 11, în 7, și la băieți, și la fete. La gimnastică... acum, Nadia caută un antrenor în SUA care să vină să antreneze în România. E normal asta?!

- Unde credeți totuși că am putea lua medalii?
- La tenis, la canotaj, care a fost mereu pe acolo. Cam atât văd. Mi-ar plăcea să se califice fetele la handbal. Ar fi frumos să facem ceva și cu fotbalul.

- Cu arenele BNR ce se mai întâmplă?
- Nimic. E cea mai mare fraudă din ultimii 30 de ani. Dar nu se autosesizează nici ANI, nici MTS, care a vândut fără să aibă dreptul. La Senat, acum doi ani s-a votat că a fost fraudă, că baza trebuie să revină în patrimoniul statului, dar la Camera Deputaților n-a ajuns. Unii intră în pușcărie 10-12 ani pentru o damigeană de țuică și niște cârnați, alții nu pățesc nimic pentru o fraudă de 17 hectare în mijlocul Bucureștiului. Pe noi, tenismenii, ne-au scos dintr-un proces, cică nu suntem parte legală.

„Ceaușescu a făcut baza asta în 7 zile, pentru tenis, pentru Cupa Davis, în anii '70, nu pentru BNR. Dar văd că nimeni nu zice nimic de această fraudă de la Arenele BNR"
Ion Țiriac, fost tenisman

„Am fost la președinte, cu căciula în mână!"

- Ilie Năstase spune că foștii campioni vor merge și la Parlament, președinte, dar că nici acolo nu vreți să mergeți
.- Eu nu fac parte din acest nivel al campionilor olimpici sau mondiali. Am fost la președinte, cu căciula în mână. L-am rugat să angajeze pe cineva care doar să se uite la sport. Mi-a spus „domn Țiriac, doi angajăm!”. Apoi nu mi-a mai răspuns la telefon. E președinte, are treabă multă, vorbește cu toată lumea. Dar pentru sport n-a făcut nimic!

- E posibil ca și sportul românesc să ajungă „în Sahara, cum spuneați că va fi tenisul românesc după Simona?
- Nu urmează, sportul românesc este în Sahara. Știu că am spus că e de doi, nu de zero. Dar asta pentru că o avem pe Simona, pe Brânză, mai avem un luptător, niște canotori. Cam asta e diferența între zero și doi.

- Simona poate câștiga titlul olimpic, alte Grand Slam-uri?
- Da, poate câștiga. A fost la două puncte să ajungă în finală la Australian Open și eu cred că finala nu avea cum s-o piardă. Dar au fost alea două puncte..

 - Revenind, care credeți că e soluția pentru salvarea sportului românesc?
- Să-i pese cuiva. De cei mici, care nu au posibilitatea nici să meargă, dar să mai și alerge.

„În comunism, sportul era prioritatea să putem sta la masă cu protipendada lumii. Apoi s-a intrat în privat și sportul a fost lăsat de izbeliște"
Ion Țiriac, fost tenisman

Citește și: 

„Ori te laşi tu ca antrenor, ori îl dai afară pe Săpunaru!” » Reacție dură la vederea incidentului dintre Lobonț și căpitanul Rapidului

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni


Comentarii (10)
ali.bec
ali.bec  •  20 Februarie 2020, 23:40
Postat de cpt.ahab pe 20 Februarie 2020, 15:31

Nu numai pentru sport n-a făcut nimic, n-a făcut pentru români, în general. A făcut și face pentru persoana proprie și pentru gașca lui!

Greu ți-e ca meltean printre ardeleni și rău ii e ca ardelean la melteni.

1481130088847024
Constantin Vaetus  •  20 Februarie 2020, 20:09

Unu, co-stea, mică, bate câmpii! O să fie și mai bine!

1764061520284739
George Adrian Popescu  •  20 Februarie 2020, 18:03

Domnule Tiriac, ar trebui sa stiti un lucru simplu, cand un om isi vinde sufletul si se pesederizeaza pentru bani acela foarte greu mai devine un om demn de un dialog cinstit. Acuzati in toate partile, uneori pe drept cuvant, dar uitati sa va uitati in oglinda ca sa vedeti barna din propriul ochi, si e trist.

Vezi toate comentariile (10)
Comentează