SPORTURI  »  ALTELE  »  ALPINISM / TRAGEDIE

VIDEO Zsolt Torok și moștenirea de 30 de ani pe care o lasă în spate: „Sunt o furnică ce înaintează într-o lume gigantică”

Zsolt Török îmbrățișând lumea de la înălțimea vârfului sud-american Aconcagua FOTO torok.ro
Zsolt Török îmbrățișând lumea de la înălțimea vârfului sud-american Aconcagua FOTO torok.ro

Articol de - Publicat luni, 19 august 2019 15:40

Zsolt Török, decedat în munții Făgăraș săptămâna trecută, avea în spate o experiență de peste 30 de ani pe cele mai înalte vârfuri ale lumii. 

"Sunt o furnică care înaintează într-o lume gigantică, iar dacă muntele şi-ar sufla nasul, eu aș fi sters de acolo fără urmă. Am încredere în relația mea cu muntele, simt iubire şi nu îngrijorare. Am pătruns în altă lume", spunea Zsolt Török înainte de a urca în 2013 pe Nanga Parbat, la 8.126 m.

Născut la Arad în 1973, Zsolt a fost mereu o fire sportivă. A făcut schi, atletism, ciclism, canotaj, gimnastică, apoi a descoperit alpinismul, pasiunea totală. "A fost cel mai experimentat și puternic dintre noi, el nu a văzut alpinismul ca pe un sport, ci mai degrabă ca pe un stil de viață, în care cu fiecare expediție devii mai bun și oferi o poveste de valoare celor din jurul tău. 

Nu a fost vorba niciodată despre «a cuceri vârfuri sau de a doborî recorduri, ci despre împlinirea sufletească în parcurgerea călătoriei până pe vârf», a scris pe Facebook Vlad Căpușan, cel care i-a fost alături lui Zsolt în cele mai temerare expediții în ultimii ani. Ei urmau să plece împreună peste două săptămâni într-o expediție în munții Caucaz.

Pe cale terestră

După ce a înfruntat cele mai grele condiții, cele mai amețitoare vârfuri, după ce a scăpat din situații la limită, Zsolt Török a decedat săptămâna trecută în munții Făgăraș. El plecase într-o expediție pe vârful Negoiu marți seară și pentru că nu a dat niciun semn, soția acestuia, Laura, l-a dat dispărut sâmbătă. În aceeași zi trupul său neînsuflețit a fost descoperit de salvamontiști

"A fost unul dintre cei mai buni alpiniști din România, eu cred că s-a desprins o stâncă cu el, dat fiind faptul că acolo este o zonă foarte instabilă şi este un traseu foarte puțin frecventat", a spus Adrian David, șeful Salvamont Sibiu pentru Agerpres. 

Chiar dacă s-a încercat preluarea trupului alpinistului cu un elicopter, din cauza condițiilor meteo acest lucru nu a fost posibil. Evacuarea s-a realizat pe cale terestră și s-a încheiat sâmbătă noaptea în jurul orei 01:00. În zilele următoare medicii legiști vor stabili cauza decesului. Vârful Negoiu este al doilea ca înălțime din România, el măsurând 2.535 m și situându-se ca altitudine după Vârful Moldoveanu, 2.544 m.

"Mintea nu te lasă să pierzi vremea"

VIDEO Zsolt Torok și moștenirea de 30 de ani pe care o lasă în spate: „Sunt o furnică ce înaintează într-o lume gigantică”
  • Atingerea vârfului Nanga Parbat, în 2013, cu tricolorul la loc de cinste FOTO torok.ro

Zsolt se caracteriza drept hotărât, curajos, calculat și precaut. Considerat unul dintre mai buni alpiniști tehnici din România, el s-a aflat la conducerea expediției românești pe Nanga Parbat (fața Rupal), al 9-lea vârf ca înălțime de pe Pământ, în 2013, fără șerpași și oxigen suplimentar. 

"E cumplit de epuizant. Ai impresia că nu ai aer. După fiecare pas te oprești și inspiri de câteva ori. Și apoi mai faci un pas și iar te oprești să respiri de câteva ori. E un efort cumplit. Când ajungi acolo sus, priveliștea este șocantă, e ca din avion. Dar nu am avut timp să admir foarte mult. Mintea nu te lasă să pierzi vremea. Am făcut câteva poze și apoi m-am gândit la cum ajung înapoi, jos", povestea el atunci într-un interviu pentru Gazeta Sporturilor. 

În 2014, Zsolt și colegul său Cristian Tzecu au fost evacuați de urgență cu elicopterul de la 7.000 de metri altitudine din cauza riscului crescut de avalanșă, ei încercând să ajungă pe vârful Anapurna, 8.091 m, iar în 2015 a fost prins de cutremurul devastator din Nepal pe Everest. 

Multe expediții în Himalaya

VIDEO Zsolt Torok și moștenirea de 30 de ani pe care o lasă în spate: „Sunt o furnică ce înaintează într-o lume gigantică”
  • Urmele lăsate pe chipul alpinistului de efortul ascensiunii pe Nanga Parbat FOTO torok.ro

Lui Török îi plăceau ascensiunile solo şi pe traseele extreme, cele nordice ale munţilor, însă nu s-a dat înapoi în a face echipe cu alții. A fost, de asemenea, liderul primei echipe româneşti care a realizat, în 2004, "Trilogia Alpilor", cei trei mari pereți nordici ai Alpilor: Eiger, Grandes Jorasses, Matterhorn. 

A mai participat la expediții în Himalaya pe Cho Oyu, atingând altitudinea de 8.150 m, în 2006 pe Ama Dablam, ajungând la 6.600 m, în 2008, pe K2 în 2010, atingând 7.600 m, an în care nimeni nu a cucerit vârful înalt de 8.611 m, apoi în 2016 a atins vârfurile Ama Dablam (6.821 m), Cholatse (6.440 m) și Island Peak (6.189 m). 

În același an, alături de Vlad Căpușan a urcat pe Kyajo Ri (6.186 m) în premieră românească și Peak 5 (6.421m) în premieră mondială. A urcat de mai multe ori pe vârful Americii de Sud, Aconcagua, 6.947 m. Viața i-a fost curmată brusc într-o zi de august pe un vârf de 2.535 de metri, un munte care a strănutat fix în acel moment. Va fi înmormântat marți, la Cimitirul "Eternitatea".

"Zsolt a fost un simbol nu doar al alpinismului românesc, ci și al României, un model pentru mine si generația mea al curajului, entuziasmului si patriotismului adevărat. Indiferent de expediție, cu fiecare vârf atins, a fost mândru să fluture tricolorul țării pe care a iubit-o atât de mult. A avut un suflet de aur și o pasiune de neclintit, inspirând generații întregi prin expedițiile lui" - Vlad Căpușan

VIDEO Zsolt Torok și moștenirea de 30 de ani pe care o lasă în spate: „Sunt o furnică ce înaintează într-o lume gigantică”
  • Atacând Peak 5 într-o expediție alături de Vlad Căpușan în 2016

Tragedia din Retezat 

Moartea lui Zsolt Török în munții Făgăraș vine după ce doi alpiniști minori au sfârșit tragic în aprilie 2017 într-o avalanșă în munții Retezat. Dor Geta Popescu, 13 ani, şi Erik Gulacsi, 12 ani, au fost surprinși de o avalanșă pe un traseu periculos, unde zăpada măsura peste un metru, ei fiind loviți puternic de stânci în momentul declanșării acesteia. Copiii erau însoțiți de cinci adulți, printre care și tații celor doi minori.

Vezi și: 

Zsolt Torok, unul dintre cei mai buni alpiniști români, a murit în Făgăraș, după ce ar fi alunecat de pe o creastă

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (2)
romulus65
romulus65  •  19 August 2019, 19:46

Dumnezeu sa-l odihneasca.

883758598355956
Adrian Fulgos  •  19 August 2019, 16:23

Cinste lui. Dumnezeu sa-l țină-n pace.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează