SPORTURI  »  ALTELE  »  SCRIMĂ

Avem campion mondial! Juniorul Vlad Covaliu a câștigat aurul la CM de la Riad, în proba de sabie

Vlad Covaliu // foto: Federația Internațională de Scrimă +6   FOTO
Vlad Covaliu // foto: Federația Internațională de Scrimă

Articol de - Publicat joi, 18 aprilie 2024 15:32 / Actualizat joi, 18 aprilie 2024 17:51

Sabrerul român Vlad Covaliu (18 ani) a cucerit medalia de aur rezervată juniorilor, după o finală extrem de tensionată, pe care a câștigat-o la limită, 15-14, împotriva lui Pavel Graudyn, sportiv rus care a luptat la CM sub steag neutru.

„O performanță extraordinară pentru Vlad. Mă bucur extrem de mult pentru el, că la vârsta lui a reușit să mă depășească. E cea mai mare bucurie, felicitări tuturor celor prezenți la Riad și care au contribuit la această victorie frumoasă pentru scrima românească. Hai România!”, a spus în exclusivitate pentru GSP Mihai Covaliu, tatăl lui Vlad, campion olimpic la sabie în anul 2000 și președintele COSR.

Vlad a dominat prina parte a finalei, conducând cu 8-5 la pauză. Apoi adversarul a revenit, egalând la 11 și chiar ajungând să aibă un avans de o tușă, 13-12 pe final. Cei doi finaliști au mers cap la cap, 13-13, apoi 14-14, pentru ca lovitură victorioasă să-i aparțină în cele din urmă sabrerului tricolor.

În primii opt, scrimerul român a trecut de americanul Cody Ji Walter (15 -12), după ce în turul anterior trecuse de colegul său de echipă Radu Nițu, cu 15-6.

Pe tabloul primilor 32 de sabreri, Vlad, care este fiul lui Mihai și al Irinei Covaliu, antrenoare la Dinamo și coordonatoare a lotului feminin deplasat la Riad, a dispus de nigerianul Evann Jean Abba Girault, cu 15-11. În primul tur al competiției, Covaliu îl învinsese pe chinezul Tianhao Wang (15-7).

sursă imagini: Federația Internațională de Scrimă
Vlad Covaliu alături de prietena lui, sabrera Anastasia Fusea
+2 FOTO

În semifinale, dinamovistul Vlad Covaliu a trecut de spaniolul Santiago Madrigal, cu scorul de 15-6, în timp din cealaltă semifinală a ieșit învingător Pavel Graudyn, surclasându-l pe americanul William Morrill, cu 15-10.

Amalia Stan - locul 8 în concursul feminin de sabie

Ceilalți reprezentanți ai României s-au clasat pe următoarele locuri: Radu Nițu - 11, Mihnea Enache - 31, Casian Câdu - 90. În competiția sabrerelor junioare, cel mai sus s-a clasat ieșeanca Amalia Stan - locul 8, urmată de Amalia Covaliu - 46, Denisa Șerban - 53 și Anastasia Fusea - 118.

Echipa masculină de sabie a României, formată din aceiași Vlad Covaliu, Radu Nițu, Mihnea Enache și Casian Cîdu, deține bronzul mondial de anul trecut. Ei vor avea ocazia să-și apere performanța la Riad sâmbătă, ba chiar să și-o îmbunătățească.

În 2021, un alt român, Marco Sovar, tot de la clubul bucureștean Dinamo, cucerea titlul mondial al cadeților pentru România. Cu trei ani înainte, același lucru îl reușea și brașoveanul Andrei Păștin.

Vineri intră în competiție sabrerii cadeți. România este reprezentată la feminin de Amalia Covaliu, sora lui Vlad, Adriana Geatara și Raisa Apostu și la masculin de Michael Ene, Cristian Macovei și Horia Nițu.

A luat parte la un moment istoric în fotbalul românesc, acum lucrează pe TIR în Germania: „Patronii sunt foarte faini! Mai stau un an și mă întorc acasă”

„Traduceri avem?” » Cum se comportă „Hagi” Luțu la cursurile de director sportiv: „E disperat!”


Comentarii (1)
MaxiP
MaxiP  •  19 Aprilie 2024, 17:06

Observ cateva exprimari putin eronate ale autoarei. In primul rand nu puteau merge cap la cap 13-13 si 14-14, pentru ca au fost 2 tuse intre aceste schimbari de scor, la sabie neexistand posibilitatea unei tuse duble prin care sa puncteze ambii sportivi. Apoi, nu stiu daca echipa de baieti sabie chiar tinteste sa-si apere performanta de anul trecut, daca aveau aurul as fi inteles, daca au bronzul, nu cred ca vor doar sa-si apere bronzul. Ce vor face, vor pierde in semi-finale ca sa-si poata apara medalia? Sunt sperante foarte mari pentru proba de sabie masculina in viitor, din ce observ s-au eliminat reciproc cei 2 colegi, altfel probabil mergeau ambii in sferturi. Si nu sunt rezultate izolate.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează