SPORTURI  »  ALTELE  »   SPECIAL

Zbor perfect » Ceva s-a finalizat în România: trambulinele de sărituri cu schiurile de la Rîşnov

Trambulinele de la Rîşnov s-au ridicat la înălţimea celor din Austria sau Elveţia +3   FOTO
Trambulinele de la Rîşnov s-au ridicat la înălţimea celor din Austria sau Elveţia

Articol de - Publicat luni, 11 iunie 2012 00:00 / Actualizat duminica, 10 iunie 2012 21:15

România a găzduit în week-end primul concurs internaţional de sărituri cu schiurile, competiţie care s-a ridicat la standardele din Austria, Germania sau Elveţia.

S-a întîmplat minunea! România a organizat un concurs internaţional de sărituri cu schiurile! A avut unde, a avut cu cine şi a avut şi pentru cine. Cupa de vară FIS, competiţie cu care a fost inaugurat sîmbătă centrul de trambuline de la Rîşnov, a adunat 35 de sportivi din nouă ţări, dar şi peste 2.000 de spectatori.

La start s-au aflat trei nume grele, săritori pe care publicul român nu i-a putut vedea decît în transmisiile televizate: austriacul Thomas Morgenstern, multiplu campion mondial şi olimpic şi unul dintre cei mai de succes săritori cu schiurile din toate timpurile, slovenul Robert Kranjec, campion mondial en titre la zbor cu schiurile, şi Roman Koudelka, săritorul ceh cel mai bine clasat al momentului.

Întrecerea s-a desfăşurat pe trambulina K64, cea mai înaltă din cele trei trambuline construite la Rîşnov. A respectat toate standardele unei competiţii internaţionale, de la sistemul de concurs şi pînă la cel de organizare. Vineri seara a avut loc sesiunea oficială de antrenamente, iar sîmbătă, începînd cu ora 16:00, au fost programate cele două manşe.

Mici, bere şi spectacol gratuit
Spectatorii au apărut pe Valea Cărbunării, la un kilometru de Rîşnov, încă de dimineaţă, primele locuri ocupate fiind cele din zona special amenajată, cu corturi şi mese, unde micii la grătar şi berea au avut mare căutare. Încet, încet, în ciuda soarelui dogoritor, au început să se umple şi colinele de lîngă trambuline, fiind preferate cele cu umbră.

Pînă la ora startului s-au adunat peste două mii de oameni, de la bunici şi pînă la bebeluşi în cărucioare. Toată mulţimea a fost însă atent direcţionată şi supravegheată de zeci de oameni de ordine angajaţi de către organizator. Cînd a început concursul, toţi săritorii au fost răsplătiţi cu aplauze, însă cei nouă schiori români au fost răsfăţaţii publicului deşi cel mai bine clasat, Remus Tudor, a ocupat abia poziţia a 12-a.

Medalia de aur a revenit nu lui Morgenstern şi nici lui Koudelka, aşa cum s-ar fi aşteptat toată lumea, ci slovenului Jure Sinkovec, care a reuşit două sărituri de 69,5 şi, respectiv, 72,5 metri. Locul secund a fost ocupat de cehul Lukas Hlava (67 şi 69 m), iar pe locul trei s-a clasat Robert Kranjek (63,5 şi 66,5 m). Morgenstern a fost al 4-lea, cu 62,5 şi 66,5 metri, iar Koudelka a ocupat abia locul 8, cu 65 şi 67,5 metri.

"Morgenstern, Kranjek sau Koudelka sar de pe trambuline de 90 şi 120 de metri, iar acum au trebuit să sară de pe cea de 64, ceea ce i-a obligat să-şi schimbe tactica săriturilor, lucru care nu le-a fost deloc la îndemînă", a explicat Puiu Gaşpar, secretarul general al FRSB, evoluţia mai slabă a celor trei vedete.

Trambulia K90, terminată în toamnă
Parteneriatul semnat în 2007 între Federaţia Română de Schi şi Biatlon şi OMV a constat în dezvoltarea săriturilor cu schiurile în România. OMV s-a angajat în construirea centrului de la Rîşnov, unde au fost ridicate trei trambuline, cu punctele de construcţie de 15 m, 35 m şi 64 m. În 2010, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a promis să construiască trambulina K90, pentru care a investit 3 milioane de euro. "Trambulina de 90 de metri va fi gata în toamnă, iar în ianuarie 2012 se va sări de pe ea la un alt concurs internaţional organizat sub egida federaţiei internaţionale",spune Puiu Gaşpar, secretarul FRSB.

Copiii români au confiscat Turneul celor 4 Trambuline!
De la derularea programului "OMV Move &Jump", săritorii români au obţinut rezultate din ce în ce mai bune. Doi ani consecutiv, 2008 şi 2009, echipa naţională a urcat pe podiumul celei mai importante competiţii europene pentru copii, Turneul celor 4 Trambuline. În 2009, Szilveszter Kozma şi Remus Tudor s-au calificat în runda finală a Cupei Continentale. În 2011, Iulian Pitea a cîştigat prima etapă a Cupei FIS pentru juniori şi s-a clasat pe locul 20, iar în 2011 Ioana Boeriu a cîştigat Turneul celor 4 Trambuline.

72,5 metri este noul record al trambulinei K64 de la Rîşnov, fiind realizat la Cupa de vară de slovenul Jure Sinkovec. Vechiul record îi aparţinea lui Remus Tudor (71 m)

3 milioane de euro este investiţia OMV în centrul de trambuline de la Rîşnov

"Nu era nimic aici cînd am venit prima dată în România, în 2007. Sînt impresionat de ce s-a întîmplat în toţi aceşti ani. Este o onoare să iau parte la această competiţie. Am simţit aceeaşi atmosferă ca în Cupa Mondială în ceea ce priveşte organizarea şi interesul mass-media şi al publicului" (Thomas Morgenstern)

"Acest centru de trambuline reprezintă o dovadă a modului în care un parteneriat public-privat poate funcţiona cu succes şi în România. Investiţia OMV în acest centru de sărituri reprezintă cea mai mare investiţie privată după anii 1990 în sporturile de iarnă din România" (Puiu Gaşpar, secretarul general al Federaţiei Române de Schi-Biatlon)

BOOM economic într-un oraș din România » Investiție de 650 de milioane de euro: fabrica de anvelope se mută din Rusia

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (12)
cordos_eu
cordos_eu  •  11 Iunie 2012, 15:16
Postat de val70 pe 11 Iunie 2012, 13:26

Ma bucur ca mai sunt la noi iubitori ai acestui sport. Vad ca esti documentat. La fel eram si eu pana acum cativa ani, cand timpul imi permitea sa urmaresc 99% din competitiile de sarituri cu schiurile. Acum ma rezum mai mult la Turneul celor 4 trambuline si, mai sporadic la cate o etapa de Cupa Mondiala. Am vazut si eu mai inainte saritori romani in Cupa Mondiala, chiar in calificari la Turneul celor 4 trambuline... Sper sa prinda radacini solide acest sport si la noi. Poate ajungem si noi ca Slovenia, Slovacia, Polonia (care l-a avut pe Adam Małysz, dar nu e totusi o mare forta). Ar fi buna ideea cu antrenori straini in viitor, pentru ca oricum ai lua-o nu avem traditie in acest sport.

nici eu nu mai urmaresc ski jumping atat de des. m-am documentat si eu putin acum. dar daca apare vreun roman in Cupa Mondiala, nu doar in calificari, m-as uita din nou des. antrenori straini trebuie adusi, nu stiu daca neaparat la echipa dar cel putin sa lucreze cu romanii si sa deprinda si antrenorii nostri de la ei. pacat ca nu e mediatizat acest sport, etapa de FIS de la Rasnov.. oricum cand o termina pe aia de 90 si va fi Cupa Europeana la Rasnov eu ma duc sa vad pe viu! am fost in Austria si e o senzatie superba

val70
val70  •  11 Iunie 2012, 13:26
Postat de cordos_eu pe 11 Iunie 2012, 10:13

oricum la noi se fac astea treptat, cu timpul dupa ce ne ridicam nivelul poate sa vina si cea mare. avem deja un saritor de exceptie la juniori, dar din pacate e fata. :) din fericire totusi, dar nu mai se transmit competitiile de fete la ski jumping! a castigat Cupa Europeana, e un fel de esalon 2 dar o performanta remarcabila. eu stiu multi de la biathlon din Cupa Europeana care era tot timpul primii acolo si mergeau in Cupa Mondiala si erau in primii 25. noi am avut saritori si in Cupa Mondiala si nu erau chiar ultimii dar au aparut foarte rar si se antrenau prin afara. eu ii simt f speciali pe tinerii Romaniei si cred ca vom avea rezultate in acest sport daca aducem antrenori straini

Ma bucur ca mai sunt la noi iubitori ai acestui sport. Vad ca esti documentat. La fel eram si eu pana acum cativa ani, cand timpul imi permitea sa urmaresc 99% din competitiile de sarituri cu schiurile. Acum ma rezum mai mult la Turneul celor 4 trambuline si, mai sporadic la cate o etapa de Cupa Mondiala. Am vazut si eu mai inainte saritori romani in Cupa Mondiala, chiar in calificari la Turneul celor 4 trambuline... Sper sa prinda radacini solide acest sport si la noi. Poate ajungem si noi ca Slovenia, Slovacia, Polonia (care l-a avut pe Adam Małysz, dar nu e totusi o mare forta). Ar fi buna ideea cu antrenori straini in viitor, pentru ca oricum ai lua-o nu avem traditie in acest sport.

ipsilante
ipsilante  •  11 Iunie 2012, 12:12

Bravo! De trei ori, bravo! Ma bucur ca in Romania se pot face si lucruri bune... In acest ritm, poate vom avea si noi saritori competitivi, in cea mai spectaculoasa disciplina de schi, numita si "formula 1", din schi! Tineti-o tot asa! Bafta!

Vezi toate comentariile (12)
Comentează