SPORTURI  »  ALTELE  »  SCRIMĂ

Zîmbete, arme și transpirație » În cantonament cu echipa feminină de spadă: pe 6-11 iunie spadasinele vor evolua la Campionatul European

Simona Gherman își ascute loviturile în compania băieților, e una dintre metodele de pregătire înaintea unei competiții importante // Foto: Raed Krishan +4   FOTO
Simona Gherman își ascute loviturile în compania băieților, e una dintre metodele de pregătire înaintea unei competiții importante // Foto: Raed Krishan

Articol de - Publicat miercuri, 03 iunie 2015 00:00

Ana Maria Brînză, Simona Gherman, Simona Pop și Loredana Dinu vor merge la Montreux pentru a menține România pe podium pentru al cincilea an consecutiv.

În sala de sport de la Bușteni costumele stau întinse ca niște rufe la uscat. De fapt, chiar stau la uscat pentru că transpirația de la antrenamentul de dimineață le-a îmbibat. Simona Gherman glumește. "E ultima zi în care-l port, sînt un sconcs". 

Cele opt spadasine prezente în cantonamentul de la Bușteni își fac mișcările de încălzire, iar apoi pun pe ele costumele încă jilave.

Timp de două ore vocile, zîmbetele și determinarea sînt acoperite de zgomotul spadelor. Urmează o lună și jumătate infernală pentru ele, mai întîi Campionatele Europene (6-11 iunie), Jocurile Olimpice Europene (12-28 iunie) și Campionatele Mondiale (13-19 iulie).

Atmosfera se transformă ușor într-una de concurs, mai ales că antrenamentul e unul pe echipe. Mai e loc însă și de glume, Simona Gherman îi face o farsă antrenorului Dan Podeanu pentru a mai destinde frunțile încruntate. În timp ce acesta urmărea atent ce se întîmpla pe planșă, ea i-a tras scaunul. Cîteva secunde s-a rîs, dar s-a revenit repede la seriozitate.

Antrenorul principal a ales să meargă la Montreux cu Ana Maria Brînză, Simona Gherman, Simona Pop și Loredana Dinu. Asta nu înseamnă că la Mondiale va rămîne aceeași echipă.

Concurența e mai mare acum pentru locurile de titulare,  o dată cu întoarcerea în sală a campioanelor mondiale Dinu și Măroiu la începutul anului. Pe plan mondial, întrecerile de spadă au devenit și  mai aspre.

"La individual, dintre primele 64 din clasament, oricine are șanse. Nu poți să ghicești cine cîștigă. E o competiție incredibilă", spune Simona Gherman, care s-a întors în sală în aprilie 2014.

După cîteva asalturi strînse, antrenamentul se încheie. Costumele sînt din nou ude. Joi, fetele zboară spre Elveția, sîmbătă intră la individual, iar marți pe echipe.

Concursuri cu miză dublă

Pe lîngă medalii, Campionatele Europene din Elveția și cele Mondiale din Rusia sînt o miză pentru punctele care se acumulează în vederea clasamentului care determină echipele calificate la Jocurile Olimpice de la Rio. Perioada care contează este 3 aprilie 2015 și 4 aprilie 2016. Aunci cînd se trage linie, primele patru echipe din clasament vor fi direct calificate, asta înseamnă 3 spadasine calificate direct la Rio plus o rezervă.

"Urmează o perioadă încărcată pentru noi, avînd în vedere că în decurs de o lună şi jumătate vom participa la 3 competiţii de obiectiv. Mă simt bine fizic, mă bucur de scrimă și sper să pot conserva cît mai mult timp această stare"
Ana Maria Brînză    

Rezultate echipei de spadă la ultimele patru ediții ale CE

2011 bronz Ana Maria Brînză, aur echipa
2012 aur Simona Gherman, argint Anca Măroiu, argint echipa
2013 aur Ana Maria Brînză, argint echipa
2014 bronz Simona Gherman, aur echipa

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează